Børn og familie

De bedste brætspil er nu fundet – lige til efteråret

Sig det videre!
(PR-foto)

Efterårets mørke aftener kalder på god dansk hygge. Måske med et brætspil, der samler børn, voksne og hele familien. Men hvilket brætspil skal du vælge? Dét giver den danske brætspilspris Guldbrikken nogle bud på.

Der er utallige brætspil at vælge imellem, og valget behøver jo ikke altid falde på klassikere som Matador, Ludo og Bezzerwizzer. For hvert år finder nye brætspil vej til Danmark, og de er bestemt værd at se nærmere på.

Det mener i hvert fald den danske brætspilpris Guldbrikken, der denne weekend har kåret årets bedste brætspil. I alt fem brætspil har vundet “Guldbrikken 2017“, og det er niende år i træk, at alt lige fra Årets Børnespil, Årets Familiespil, Årets Voksenspil og Årets Selskabsspil er blevet kåret.

Konkret er det logoerne her, du kan spejde efter hos butikkerne, hvis du leder efter gode bud på brætspil.

Guldbrikken 2017 logoer

Grafik: Guldbrikken

Dem er der i øvrigt en masse af. Gode bud på brætspil. Ifølge juryformand Thomas Vigild viser nomineringerne til Guldbrikken 2017 en masse variation og diversitet i forhold til design, innovation og spillenes udformning.

Samlet set har 37 spil konkurreret om at blive nomineret til Guldbrikken 2017, og fire brætspil i hver kategori er siden valgt ud til en endelig dyst. Derudover er der Juryens Specialpris, som uddeles til et brætspil, der “er særligt originalt eller går nye veje”.

Lad os se nærmere på årets vindere af Guldbrikken 2017!

Ticket to Ride: First Journey Guldbrikken 2017

Ticket to Ride: First Journey kåret som “Årets Børnespil” ved Guldbrikken 2017. (PR-foto)

Ticket to Ride: First Journey – Årets Børnespil

Spilserien ‘Ticket to Ride’ byder på et væld af brætspil, der på togskinner fører spillerne rundt i hele verden – senest med tilføjelsen af den børnevenlige udgave “Ticket to Ride: First Journey“, der foregår i Europa.

I brætspillet skal alle spillere bygge togruter, der passer til deres billetter. Lige fra start til endestationen. Lige pludselig er hele Europa kommet på skinner, når der lægger tog mellem de mange europæiske hovedstæder.

– Denne børnevenlige udgave sidder lige på skinnerne (…) Fantastisk finish og samme stærke spildynamik som originalen gør dette til et must for børnefamilien, skriver juryen blandt andet i sin afgørelse.

Antal spillere: 2-4 | Alder: Fra 6 år | Spilletid: 15-30 minutter | Pris: Se pris på Ticket to Ride: First Journey


Kingdomino årets familiespil Guldbrikken 2017

Kingdomino kåret som “Årets Familiespil” ved Guldbrikken 2017. (PR-foto)

Kingdomino – Årets Familiespil

Du kender godt ‘Domino’. Spillet med de to-delte brikker, hvor kun brikker med et bestemt antal øjne matcher og dermed kan lægges op ad hinanden. Det er dét koncept, som Årets Familiespil, ‘Kingdomino‘, bygger videre på.

I ‘Kingdomino’ hersker hver spiller over sit eget lille kongerige på 5 gange 5 felter. Felter man kan fylde med alt fra marker, skove, søer og miner, og jo bedre landskaberne hænger sammen, jo tættere er spilleren på at blive “King” of “Domino”.

– Ligesom i det normale ‘Domino’ kan du kun bruge brikker, der matcher dem, du allerede har – og får du fat i en rigtig god brik i en runde, er spillet så smukt afbalanceret, at du runden efter bliver sidstevælger efter dine modspillere. Et elegant twist på ‘Domino’, hvor der er ingen lette veje til at blive kongen af de fem gange fem felter, skriver juryen.

‘Kingdomino’ er desuden blevet kåret som ‘Spiel des Jahres 2017’, altså Årets Spil 2017, i Tyskland.

Antal spillere: 2-4 | Alder: Fra 8 år | Spilletid: 15-20 minutter pr. omgang | Pris: Se pris på Kingdomino


Flamme Rouge Årets Voksenspil ved Guldbrikken 2017

Flamme Rouge kåret som “Årets Voksenspil” ved Guldbrikken 2017. (PR-foto)

Flamme Rouge – Årets Voksenspil

– Et skoleeksempel på et brætspil, hvor tema, spilmekanik og morskab racer hånd i hånd, skriver juryen om Årets Voksenspil – det dansk-udviklede cykelspil ‘Flamme Rouge‘.

I cykelspillet ‘Flamme Rouge’ har hver spiller to cykelryttere, og banen bygges op som et puslespil, så sværhedsgraden og spilletiden kan indstilles. Den ene rytter er god til at sprinte, mens den anden er god til at tage styring. Og så gælder det selvfølgelig om at få en af sine ryttere til at krydse målstregen før de andre ryttere.

Flamme Rouge er i øvrigt fransk og betyder “Den røde flamme”, som i cykelløb markerer, at der er 1 km tilbage af løbet.

– Kip med den røde fane, og spurt dine cykelryttere i mål før dine trætte modstandere! I ‘Flamme Rouge’ er der dømt ægte VM i spisebordscykling, skriver juryen.

Antal spillere: 2-4 | Alder: Fra 8 år | Spilletid: 30-45 minutter | Pris: Se pris på Flamme Rouge


Sig det videre! Årets Selskabsspil ved Guldbrikken 2017

Sig det videre! kåret som “Årets Selskabsspil” ved Guldbrikken 2017. (PR-foto)

Sig det videre! – Årets Selskabsspil

Som Årets Selskabsspil finder vi et spin-off på klassikeren ‘Tegn og Gæt’, som lige er mikset sammen med elementerne fra en udgave hviskeleg.

I “Sig det videre!” skal du tegne på en blok, som sendes videre til næste spiller, der så skal skrive, hvad han eller hun tror, du har tegnet. Og så sendes blokken igen videre til tredje spiller, som skal tegne, hvad der står på blokken. Og så fremdeles.

– I modsætning til klassikere som ‘Tegn og Gæt’ er alle spillere her hele tiden i gang med at enten tegne eller gætte, hvilket skaber et enkelt og lettilgængeligt selskabsspil, hvor alder og kunnen betyder mindre end opfindsomhed, kreativitet og vovemod, skriver juryen om Årets Selskabsspil.

Et spil, som ikke alene har vundet titlen “Årets Selskabsspil – Guldbrikken 2017”, men i øvrigt også er kåret som “Årets Voksenspil 2017” af Legebranchen herhjemme.

Antal spillere: 4-8 | Alder: Fra 8 år | Pris: Se pris på Sig det videre!


Captain Sonar – Juryens Specialpris

– ‘Captain Sonar‘ rykker en klassiker som ‘Sænke Slagskibe’ til nye dybder i form af intenst og hektisk samarbejde og svære hurtige beslutninger, skriver juryen i sin afgørelse om Juryens Specialpris.

Udviklerne bag brætspillet ‘Captain Sonar’ har altså taget det velkendte strategispil ‘Sænke Slagskibe’ og føjet en række elementer oveni. Man kan således spille op til 8 personer, 4 på hver ubådsbesætning, når spillerne indtager rollen som kaptajn, førstestyrmand, maskinmester og radiooperatør. (Se dét demonstreret i videoen ovenfor).

– Captain Sonar viser nye veje inden for brætspil som stærke samarbejdsoplevelser, fordi det kræver stærk koordination og præcis timing med den ubåd, der først får fyret torpedoerne af i den rigtige retning og kan stige sejrrigt mod overfladen, skriver Guldbrikken-juryen.

Spillet er desuden blevet kåret som “Best Party Game 2016”, “Best Theming 2016” og “Most Innovative Game 2016” af spilsitet Dice Tower.

Antal spillere: 2-8 | Alder: Fra 12 år | Spilletid: 45 minutter | Pris: Se pris på Captain Sonar

LIDT OM GULDBRIKKEN
  • Guldbrikken er en uvildig jurybaseret pris, som har som formål at udbrede kendskabet og glæden ved brætspil i Danmark. Sådan har det været siden 2009, hvor prisen blev stiftet.
  • Juryen består af seks udvildige og spilkyndige fagfolk, som ulønnet bedømmer de indsendte spil.
  • I år konkurrererede 37 brætspil om titlen ‘Guldbrikken 2017’.

Du kan læse mere om spilprisen på Guldbrikken.dk


Årets Spil kåret af Legebranchen

Grafik: Legebranchen

Andre bud på Årets Spil 2017

Således årets bedste brætspil, som de netop er blevet kåret af Guldbrikken.

Der er dog også andre, der gerne vil pege på årets bedste brætspil i Danmark – heriblandt Legebranchen (LEG), der har kåret Årets Børnespil, Årets Familiespil og Årets Voksenspil.

Det sker på baggrund af test og bedømmelser fra børn og voksne. I alt 30 brætspil, der har konkurreret om titlen som “Årets Spil 2017“, er blevet testet af 50 familier og institutioner, som blandt andre har bedømt spillene på deres underholdningsværdi og originalitet.

– Børnene, familierne og de spilleglade voksne er de bedste dommere, for det er dem, der køber og spiller spillene. Derfor er det også dem, der tester og kårer de bedste spil, siger Betina Schiønning, sekretariatschef i Legebranchen LEG under Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Og lad os da lige gennemgå de vindende spil!

Coral Reef – Årets Børnespil

Alle kan være med, når børnespillet ‘Coral Reef‘ bliver sat på bordet. For så handler det om hurtigst at kunne udpege havdyr og skattekister på spillepladen (der sættes sammen af 12 brikker), som det også illustreres i videoen herover.

Den første spiller vender således to kort fra bunken, og så skal alle deltagere ellers forsøge at finde billederne på havbunden. Markerer du først, har du vundet runden. Med andre ord: Du skal være hurtig, når der vendes kort i ‘Coral Reef’.

Antal spillere: 2-4  | Alder: Fra 8 år | Spilletid: 20 minutter | Pris: Se pris på Coral Reef


Match Madness – Årets Familiespil

Det dansk-udviklede ‘Match Madness‘ spil er ren hjernetræning, når du hurtigst muligt skal samle fem blokke foran dig, så de matcher mønstret på kortet. Den første, der samler den rigtige kombination, vinder, og i ‘Match Madness’ kan der spilles fem forskellige sværhedsgrader.

Årets Familiespil 2017 kan både spilles alene og mod tre andre modstandere. Hvordan, du spiller ‘Match Madness’, kan du få en fornemmelse af i videoen ovenfor.

Antal spillere: 1-4  | Alder: Fra 7 år | Spilletid: 10-15 minutter | Pris: Se pris på Match Madness


Sig det videre! Årets Selskabsspil ved Guldbrikken 2017

Sig det videre! kåret som “Årets Voksenspil 2017” af Legebranchen. (PR-foto)

Sig det Videre! – Årets Voksenspil

Både Guldbrikken-juryen og de mange testpersoner bag Legebranchens “Årets spil” er enige om, at spillet ‘Sig det videre!‘ bestemt er blandt årets bedste brætspil. Hos Legebranchen får spillet titlen som “Årets Voksenspil”, som dækker over brætspil henvendt unge fra 12 år.

– ‘Sig det videre!’ er partyspillet for venner og familie, hvor gætterier og tegninger skaber masser af urkomiske stunder i festligt lag! Det er spillet, hvor du TEGNER det, du hører, og GÆTTER, det du ser, skriver Legebranchen om Årets Voksenspil 2017.

Antal spillere: 4-8 | Alder: Fra 8 år | Pris: Se pris på Sig det videre!


Alle de bedste brætspil 2017, der er nævnt her i artiklen, kan du naturligvis finde forhandlere af og sammenligne priser på via PriceRunner – ligesom du kan finde priser på mange andre populære brætspil. Også klassikere som Matador, Ludo og Bezzerwisser.

Kommentarer