Din kaffemaskine skal afkalkes jævnligt. Ellers skal du vente længe på, at kaffen løber igennem – og så smager den lidt slattent. Her er guiden til nem og hurtig afkalkning af kaffemaskiner.

Hvis din kaffemaskine er begyndt at hvæse og sprutte af dig, er det sikkert på høje tid at fjerne kalk. Flager af kalk forhaler kaffebrygningen i evigheder, får elregningen til at stige, og måske værst af alt: Kaffen smager kedeligt.

Populære kaffemaskiner

Det skyldes, at kaffen ikke bliver så varm, som den burde. Samtidig drukner aromaen fra kaffen i de knap så delikate kalkaflejringer. I øvrigt forkorter du også din kaffemaskines levetid, hvis den er fuld af kalk.

… men mange af os glemmer at afkalke kaffemaskinen jævnligt. Faktisk skal du helst køre en afkalkning af kaffemaskinen hver tredje måned, lyder det fra husholdningseksperterne.

Vind og spar ved afkalkning

Heldigvis kræver det ikke meget knofedt at få has på kalkaflejringerne og gå i gang med den kvartalsmæssige afkalkning af kaffemaskinen. Opskriften på afkalkning af kaffemaskinen er nemlig ganske enkel: Tag 20 minutter af din tid, tilsæt et skvæt eddike og vand.

Selv om eddike indeholder sukker og smag, skal du ikke være nervøs for, at morgenkaffen bliver eddikesur. Smagen sætter sig nemlig ikke. Og kaffemaskinen bliver i øvrigt også skyllet igennem med rent, kogende vand efterfølgende.

Ingredienser til afkalkning af kaffemaskine

Skrappere midler til afkalkningen

Citronsyre kan også bruges. Men det er noget skrappere, så det kan du bruge til slemme tilfælde af kalkaflejringer. Den almindelige, brune lagereddike indeholder kun en begrænset mængde syre.

Men det er vigtigt, at du tjekker, om din kaffemaskine har dele af aluminium. Aluminium kan nemlig ikke tåle hverken eddikesyre eller citronsyre. Producenten af kaffemaskinen kan anbefale, at du køber deres særlige afkalkningsmiddel. Det står sandsynligvis i brugsvejledningen.

Populære rengøringsartikler – PriceRunner

Producentens eget middel er som regel noget dyrere end eddike og citronsyre, som du kan finde i supermarkedet. Men der kan være gode argumenter for at bruge producentens specialmiddel– eksempelvis hvis der er aluminium på maskinen. Også de populære kapselmaskiner kan kræve et specielt afkalkningsprodukt.

Tjek på producentens hjemmeside eller kontakt deres kundeservice, hvis du er i tvivl i forhold til afkalkning af kaffemaskinen.

Afkalk kaffemaskine: Sådan gør du

1Kaffemaskinen afkalkes bedst med en blanding af halvt vand og halvt eddike.

2Fyld vandbeholderen og kør kaffemaskinen igennem.

3Lad gerne kaffemaskinen køre igennem med en blanding af vand og eddike 2 gange, hvis kalken sidder godt fast.

4Hvis du stadig kan se aflejringer af kalk, må du ty til citronsyre. Bland 1 spsk. citronsyre med 1 liter vand. Lad det stå i kaffemaskinen natten over eller i løbet af dagen.

5Skyl til sidst kaffemaskinen igennem med rent vand – gerne et par gange.

… og så skulle din kaffemaskine gerne spille igen! 

Og husk: Du kan altid finde forhandlere af kaffemaskiner og finde de bedste priser på kaffemaskiner via PriceRunner, når din eksisterende kaffemaskine ikke længere kan brygge en kop kaffe.

Kommentarer