Sous vide-madlavning er kommet i vælten. Metoden er ikke helt gået fra madnørderi til noget enhver har i sit køkken, men når selv Brugsen og Imerco sælger udstyret, så er det lige oppe over.

Metoden går ud på at opvarme maden i længere tid i vandbade med cirkulation og perfekt temperaturkontrol, hvilket garanterer perfekte og ensartede resultater hver gang.

Faktisk er det nemmere at få samme resultat hver gang med sous vide end ovnstegning, så det burde ikke kun henvende sig til amatørgourmeter, men også i højere grad til dem, der synes mad er svært. Problemet har – udover det nørdede ry og det fancy-franske navn (sous vide betyder egentlig bare ’under vacuum’) – været, at enhederne var dyre og pladskrævende og metoden lidt besværlig.

Professionelt udstyr der ikke fylder

Det sidste ville firmaet Anova gerne gøre op med, og derfor startede de en Kickstarter-kampagne for deres Anova Precision Cooker, der i modsætning til klassiske enheder ikke fyldte meget mere end en stavblender og kunne benyttes med en gryde eller en anden beholder, man allerede havde i køkkenet og så pakkes væk.

Derudover udstyrede de enheden med Bluetooth og en app, der gjorde kontrollen med den ofte langsommelige proces yderst nem.

Anova Precision Cooker

(PR-foto)

Omhyggelig temperaturkontrol

For at lave f.eks. en bøf skal du først krydre kødet og så putte det i en passende pose. Vacuum er bedst, men har man ikke det, så kan en ziplock-pose også sagtens bruges – så varmer man sit vandbad op til den ønskede temperatur, putter maden i og venter i den fornødne tid.

Til sidst giver 30 sekunders stegning på hver side lige den nødvendige stegeskorpe – det tager længere end blot at stege, til gengæld så bliver resultatet det samme hver gang. Og metoden er yderst tilgivende – når den ønskede kernetemperatur er opnået, så svæver maden bare der, og det gør ikke noget, hvis andre gøremål forsinker dig i indtil flere timer.

Så for at være god, skal en sous vide kunne levere præcis temperaturkontrol og cirkulere vandet, så temperaturen er det samme overalt i vandbadet – det klarer Anova med et varmelegeme, der er præcis ned til 0,1 grader og en lille motordrevet propel, der kan cirkulere vandet effektivt selv i større beholdere.

Anova Precision Cooker

(PR-foto)

Gode knapper og smart app

Betjeningen er elegant med et stort tydeligt display og et robust, stort gummihjul til at finindstille temperaturen. Det er besværligt at indstille tiden på enheden, men da du heller ikke er interesseret i at den stopper med at varme, bare fordi tiden er gået, er det ikke nødvendigt. Bruger du appen, så kan den advare, når din mad er klar til servering.

Varmelegemet sikrer også ganske hurtig opvarmning, men det anbefales alligevel at tyvstarte med varmt vand fra hanen (glem de sædvanlige formaninger mod at bruge varmt vand til madlavning – på grund af indpakningen kommer din mad aldrig i berøring med væsken).

Appen giver ekstra muligheder og har for eksempel en lang række forudindstillede varmetider og –temperaturer, så man kan starte madlavningen med ét klik.

Solidt bygget og nem at betjene

Selve enheden er stor og solid. Robust bygget i plastic, hærdet glas og stål. Er der ikke vand nok, så slukker varmelegemet selv og enheden advarer med en høj bippen, så man ikke brænder sin dyre Anova af. En kappe i rustfrit stål beskytter også varmelegeme og propel mod at røre og blive ødelagt af plasticposerne i vandbadet.

Populære sous vide

Kappen kan tages af og vaskes i opvaskemaskinen. Den er nem at skrue af og på, vi oplevede dog at vores fik et lille slag, der gjorde, at den sad løs og var svær at få på plads. Det kan nok rettes op, men vi opfordrer til at være lidt forsigtige, når man lægger og opbevarer sin Anova efter brug.

Det er også vigtigt at man med mellemrum afkalker sin enhed – både af hensyn til varmelegemets effekt, men også fordi den vigtige og præcise temperatur måler (der også stikker ud under kappen) kan måle forkert, hvis den er dækket i et lag kalk – og præcise temperaturmålinger er alfa og omega for denne type madlavning.

Anova Precision Cooker kan skrues fast på enhver lodret flade med en solid holder, der er nem at betjen – bruger du den i meget høje gryder, så kræver det til gengæld en stor vandstand, da den simpelthen ikke vil varme, hvis den ikke er behørigt dækket af vand. Men den er nem at sætte op og tage ned.

Til begyndere… og professionelle

Den nemme betjening og medfølgende app gør det nemt at komme i gang med sous vide, og alene derfor er Anova Precision Cooker en perfekt startermodel for den sous vide-nysgerrige nybegynder.

Men selv for øvede kokke har denne model masser af byde på. Størrelsen, det lækre design og manglende behov for et stor dedikeret vandbad taler for Anova – særligt i mindre køkkener. Appen gør også, at det er hurtigt at komme i gang med de mest almindelige opskrifter.

Så i stedet for at se sig om efter en bedre sous vide til at afløse Anovaen, kan den erfarne kok vælge at investere i en vacuumpakker, låg og måske en Anova mere, så der kan laves både kød og grøntsager samtidig.

Testen er bragt i samarbejde med iNPUT.

Kommentarer

Om skribenten

PriceRunner

PriceRunner

PriceRunner.dk er Danmarks største prissammenlignings- og forbrugertjeneste, man kan sammenligne priser på alt lige fra TV og computere til hvidevarer, tøj, sko og meget mere. Det unikke ved PriceRunner.dk er, at vi samler priser fra traditionelle butikker og online webshops – og priserne opdateres dagligt, så du som forbruger kan blive klædt på til at gøre den bedste handel. Det er PriceRunner - Sammenlign før du handler.