Børn og familie

Babyguide – del 6: Find den rigtige bæresele

bæresele
Foto: Flickr.com /Suzanne Shahar

De første måneder uden for maven har alle babyer brug for tæt kontakt og tryghed, men indimellem kan man som forælder også få brug for frie hænder. Det er her, at en bæresele er den perfekte løsning for alle parter!

En bæresele er mange mødres redning til frie hænder i løbet af dagen, og bæreselen er derfor en oplagt mulighed for at få udrettet lidt i hjemmet, selvom du har en baby, der helst bare vil hænge på dig hele tiden. Men hvilken slags bæresele skal du vælge?

En bæresele er nemlig ikke længere bare en bæresele. Der findes et utal af modeller og muligheder inden for måder og metoder at bære sit barn på i dag, og det kan for nogle føles som en større videnskab. Men rolig nu.

Vikler, slynger og lignende lyder besværligt, men egentlig er det ret ligetil, og dit barn vil næsten med garanti elske det. Alfa omega er, at du finder en bæresele, der tilfredsstiller både dit og din babys behov.

I denne del af PriceRunners babyguides kommer vi omkring tre former for bæreseler – klik blot på det markerede ord, og du kommer til afsnittet her på siden.

Den klassiske bæresele.
Ringslynge.
Viklen – det lange stykke stof.

Bæresele

Den traditionelle bæresele. (PR-foto)

Den klassiske bæresele

Den traditionelle bæresele, som nok er den, de fleste tænker på, når de hører ordet ‘bæresele‘, er en sele, der tages på som en slags ”rygsæk”. Derefter spændes den til, og så kan barnet ellers blive placeret i selen, så din lille dreng eller pige sidder så tæt ved mors eller fars bryst.

Denne form for bæresele, der også kaldes for en seleslynge, anbefales ikke til de helt nyfødte, med mindre man anvender uden en såkaldt babyindsats. Ønsker du at bruge denne form for sele i længere tid ad gangen, bør der investeres i en ergonomisk bæresele, som både støtter barnets siddestilling i form af nakke, ryg og hofter – og det er også en god idé for din ryg.

Bedst-i-Test: Vi har testet 9 bæreseler

Babyslynge

Ringslynge. (PR-foto)

Slyngen med to justerbare ringe

En ringslynge er for mange den hurtige løsning, men ringslyngen fungerer – og den fungerer længe. Denne type bæresele kan nemlig bruges til helt nyfødte, og faktisk indtil du ikke længere føler, at det er behageligt at bære dit barn i ringslyngen længere.

En slynge bæres på skulderen og justeres i længde og bæremetode ved hjælp af to ringe – deraf navnet ringslynge. Selvom denne form for babyslynge bæres over den ene skulder, fordeles vægten alligevel godt over både ryg og skulder, så du ikke ender med at få ondt eller ømme led af at gå rundt med dit barn i slyngen.

For at slyngen sidder korrekt skal den indstilles, så den passer til dig og din kropsbygning. Husk derfor, at slyngen skal gå fra skulderen og ned til hoftebenet og sidde godt ind til kroppen.

Babyslynge

Viklen. (PR-foto)

Viklen – Det lange stykke stof

Kort fortalt er en vikle et langt stykke stof, der bruges til at få baby tæt fast ind til din krop. En vikle er nemlig et redskab, der tilpasser sig din krop og ligeledes barnets, når viklen er bundet korrekt. Der tages med andre ord udgangspunkt i din krops form og bygning, hver gang viklen bindes på, og det gør, at den er tilpasset netop dig og din figur.

Der findes i øvrigt to former for vikler, nemlig 1) strækviklen og 2) fastviklen.

1Strækviklen er elastisk i højden, og den kan for mange være nemmere at binde, og den anbefales derfor også til begyndere.

2Fastviklen er vævet på tværs af stoffet, hvilket gør viklen til en ekstra stærk form for babyslynge, som kan bruges i mange, mange år. Både til at bære barnet op brystet, på siden af hoften eller på ryggen. En fastvikle kan derfor kræve lidt øvelse, så man lærer at binde viklen stramt og godt ind til kroppen.

Bæresele

Eksempel med traditionelle bæresele og dens mange anvendelsesmuligheder. (PR-foto)

Generelle råd omkring bæreseler

Men hvordan er det nu helt generelt med den klassiske bæresele/seleslyngen og de forskellige former for babyslynger?

Jo, de første måneder skal barnet sidde i bæreselen, så det vender ansigtet ind mod den person, der bærer barnet – altså så der er mave mod mave mellem baby og person.

Når barnet er omkring 3 måneder gammelt, er den lille dreng eller pige stærk nok i nakke og hals til at holde og dreje hovedet selv. Derfor kan du prøve at vende dit barns ansigt ud mod verden – men vær opmærksom på, at dit barn bombarderes med indtryk, som kan være overvældende.

Vender barnet derimod med ansigtet ind mod dig, så barnets ryg krummer som et ‘C’, ja, så har barnet den naturlige krumning.

I en alder af 8 til 9 måneder (og også når barnet bliver endnu ældre) kan barnet med fordel bæres på ryggen, som det også illustreres på fotoet ovenfor.

Et klik værd – Test af bæreseler

Forbrugerrådet TÆNK har tidligere lavet en test af bæreseler, og testen inkluderer også en vikle og slynge.

Ønsker du at læse testen fra Forbrugerrådet, kræver det, at du er betalende medlem, og er du det, kan du blive meget klogere på flere typer modeller og om den pågældende bæresele nu skulle indeholde nogle former for kemi, hvad den selvsagt ikke bør.

Bedst i Test: Du kan også læse en god og uddybende test af ni forskellige, almindelige bæreseler, som test-sitet “Bedst i Test” står bag. Deres test af bæreseler kan du læse her.

Kommentarer