Børn og familie

Babyguide – del 7: Puslepladsen og ting dertil

Babyguide
Modelfoto: Unsplash.com

Det kan være lidt af en udfordring at få skabt den perfekte pusleplads og finde ud af, hvilke ting og produkter, der kan være gode at have ved puslepladsen. Vi giver dig overblikket.

Du kommer til at bruge utallige timer ved puslepladsen sammen med din lille nye guldklump det næste lange stykke tid, og derfor er det utrolig vigtigt at skabe en hyggelig base, hvor både du og barnet føler jer trygge og har lyst til at være. Og så skal alt det, man har brug for ved skiftetid, også være inden for rækkevidde.

Om det er et rigtigt puslebord, en kommode eller bare en puslepude på badeværelset er egentlig fuldstændig ligegyldigt, så længe puslepladsen føles rigtigt for jer og også har en passende højde.

Højden for et puslebord bør dog være på mellem 85 og 90 centimeter for ikke at give dig rygproblemer – og er højdeforskellen på mor og far stor, kan man eventuelt benytte en lille skammel.

Babyguide

Modelfoto: Unsplash.com

En puslepude til baby

Det kan godt betale sig at finde en puslepude af god kvalitet, da en puslepude bruges i flere år frem.

En god puslepude er lavet i kvalitetsskum, der ikke falder sammen og ligeledes i et vandafvisende betræk, der kan tages af og kan tåle at blive afsprittet ofte,samt vasket i vaskemaskinen på 60 grader grundet bakterierisikoen ved tis og afføring.

Det kan i øvrigt være en rigtig god idé at have et håndklæde eller en stofble liggende på puslepuden under barnets numse for at skåne puslepuden bare en lille smule.

Sammenlign priser på puslepuder via PriceRunner

Bleer til den lille

Når det kommer til bleer, skal du gøre op med dig selv, om du er til genbrug bleer eller engangsbleer. Langt de fleste bruger engangsbleer, men stofbleer er også ved at blive mere og mere attraktive igen – især i denne øko- og genbrugstid.

Er du derimod til de gode velkendte engangsbleer, er der ikke de store forholdsregler at tage. Som udgangspunkt kan engangsbleer det samme – nemlig at holde på dit barns tis og afføring.

Næsten hvert forældrepar har deres egen ble-favorit, men fordi det er forældrenes favorit, behøver det ikke at være en ble, der passer barnet bedst. Piger og drenge er forskellige, og derfor kan bleerne også sidde forskelligt, ligesom det er vigtigt at kigge efter bleens vægtklasse og sammenligne med barnets vægt.

Babyguide

Foto: Pixabay.com/PublicDomainPictures

Vask og hygiejne

Din baby bliver skiftet rigtig mange gange i døgnet, hvilket øger risikoen for bakterier, svamp og røde numser. Serfor er det vigtigt at vaske og rense ordentligt ved bleskift.

Tit lyder spørgsmålet på, om man er til vådservietter eller skumklude. Igen er det en smagssag, og intet er rigtigt eller forkert, men det anbefales dog, at man i hjemmet bruger vand og skumklude og kun vådservietter, når man er ude.


Læs også: Babyguide – del 5: Spisetid og tilbehør


Nogle børns numser er mere sarte end andre. Nogle kan tåle at blive vasket udelukkende med vådservietter, og andre børn kan få rød numse af skumklude og har derfor bedre af at blive vasket med vat. Der findes et hav af vådservietter, og hvis du påtænker at bruge dem jævnligt til dit barn, kan det godt betale sig at kigge efter de anbefalede mærker; Svanemærket samt Astma-Allergi-mærket.

 Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere lavet en test af kemi i vådservietter – du kan se den her.

Plejeprodukter til baby

Som udgangspunkt er babys hud faktisk mere eller mindre selvplejende i starten, så derfor anbefales det, at man bruger minimalt med plejeprodukter.

Til røde numser kan zinksalve nærmest ikke undværes, ligesom babyolie er guld værd mod arp (fedtede, gulbrune skæl, red.) i i hovedbunden eller mod tør og skallende hud. På sigt kan det også være rigtig godt at anskaffe sig en god fed babycreme og en babysalve samt badesæbe.

Babyguide

Modelfoto: Pixabay.com/TawnyNina

Øvrigt til puslebordet

Under plejeprodukter til puslepladsen hører sig også forskellige ting – blandt andet et såkaldt hoved-halefad, der er et vaskefad, hvis ikke man har en håndvask i nærheden.

Derudover er der brug for en neglesaks, en tættekam og en børste. Et termometer til både badevandet, men også til numsen skal der også til, og her kan det være rigtig godt med et termometer, der har en bøjelig spids, da det er noget mere behageligt for barnet.


Læs også: Babyguide – del 4: Valg af babyalarm


En næsesuger kan også være en god ting at investere i, for der skal ikke så meget til, før små børn bliver forkølet, og en lille nyfødt kan på ingen måde komme af med snotten selv. Med en næsesuger kan man suge barnet fri for snot og derved hjælpe dem til bedre at kunne trække vejret igennem næsen igen.

Baby og badetid

Et babybadekar er selvfølgelig også et must. Nogle babybadekar fås med integreret bundprop, så vandet nemt kan lukkes ud af karet igen, mens andre badekar fås med en integreret badestol.

Dog har badekar med integreret badestol en begrænset levetid, idet din lille guldklump vokser, så køber du badekar og badestol hver for sig, er levetiden noget længere. En badestol er ikke en nødvendighed, men kan for mange være en rar ting at have – især hvis man er alene, når barnet bades.

Ligeledes kan et stativ til badekaret også være en god idé, så man får badekaret løftet op i god arbejdshøjde.

Kommentarer