Billedkabler findes i flere afskygninger. Der findes billedkabler til computerbrug og billedkabler til Hi-Fi brug. Men hvilket billedkabel skal du vælge?

HDMI, DVI og VGA. Det er blot nogle af de kabeltyper, der findes. Hvilket kabel skal du så bruge? Det kommer helt an på, hvad du specifikt skal bruge det til.

Nogle billedkabler henvender sig primært til computerbrug, mens andre egner sig fortrinligt i en hjemmebiograf. Nogle kabler har egenskaber, som andre ikke har, og det er blot nogle af de forskelle, der er på de mange computerkabler på markedet.

I denne artikel gennemgår vi følgende billedkabler:

VGA
DVI
HDMI
DisplayPort
Thunderbolt


VGA – den gamle traver

VGA DE-15 billedkabel

Et hunstik af typen DE-15 / VGA. Foto: Pixabay.com/PublicDomainPhotos

VGA står for Video Graphics Array, og det er en standard, der har været gældende siden computerens spæde start. I dag bruges et VGA-billedkabel til ældre skærme og PC’er. Derudover opererer mange projektorer rundt om i klasseværelserne kun med VGA.

Et VGA-billedkabel kan kun vise billeder og video, og den kan kun klare opløsninger på op til 2048 x 1536 pixels.

Derudover er det et analogt kabel, hvilket betyder, at man skal overveje, om VGA er den rette løsning, hvis man skal lave meget lange kabeltræk over 10-15 meter. Signalet i et VGA-kabel har det nemlig med at blive svagere over lange afstande.

Find forhandlere af VGA-kabler her

VGA DE-15 billedkabel

Et hanstik af typen DE-15 / VGA. Foto: Flickr.com/Azriena Azman


DVI – primært til stationære PC’er

DVI-I Dual-Link billedkabel

Et hunstik af typen DVI-I Dual Link. Foto: Pixabay.com/Fotocitizen

Forkortelsen DVI står for Digital Visual Interface, og det er en slags mellemvej mellem HDMI og VGA.

DVI-kabler fås i flere forskellige udgaver. Nogle DVI-kabler er digitale, mens andre overfører et analogt signal. Faktum er dog, at det lider af den samme ulempe som VGA. Lange kabeltræk er nemlig ikke at foretrække med et DVI-kabel. Kommer man op på kabeltræk, der er længere end 15 meter, vil man ikke kunne højere opløsninger end i omegnen af 1280 x 1024 pixels.

DVI ses meget sjældent på bærbare computere, da det rent fysisk er et stort stik, der sidder på kablet. Derudover er det også en ældre standard, og af den grund vil man i best case scenario ikke kunne vise opløsninger højere end 2560 x 1600 pixels med et DVI-kabel.

VGA DVI
Maksimal opløsning 2048 x 1536 pixels 2560 x 1600 pixels
Overførsel af … Billede Ja Ja
Lyd Nej Nej
Internet Nej Nej
Findes på … Laptops Ja Nej
Stationære PC’er Ja Ja
Stiktype
 • DE-15
 • DVI-I
 • DVI-I Dual Link
 • DVI-D
 • DVI-D Dual Link
 • DVI-A
Digital/analog Analog Digital/analog
Egnet til PC Ja Ja
Egnet til Hi-Fi Nej Nej

Find forhandlere af DVI-kabler her


HDMI – et billedkabel til alt

HDMI billedkabel

HDMI-stik. Foto: Pixabay.com/PIX1861

HDMI står for High Definition Media Interface, og som det fremgår af navnet, så bruges HDMI primært i situationer, hvor høj opløsning kræves. HDMI-kabler kan bruges i såvel computer- som Hi-Fi scenarier og meget andet.

HDMI har den store fordel i forhold til DVI og VGA, at kablet kan overføre blandt andet billede, lyd og internet. HDMI-kablet findes også i forskellige versioner, så vil man vise UHD-video (3840 x 2160 pixels, red.) med en opdateringshastighed på 30 Hz, så skal man som minimum vælge version 1.4.

Altså betyder det, at der mellem din UHD-afspiller og dit TV – der i øvrigt skal understøtte HDMI v.1.4 – skal sidde et HDMI v.1.4 kabel.

Find forhandlere af HDMI-kabler her


DisplayPort – den nye i klassen

DisplayPort billedkabel

DisplayPort. Foto: Belkin

DisplayPort kom på gaden i 2006, hvilket gør standarden til den nye dreng i klassen. Et DisplayPort-billedkabel har nogle helt klare fordele over de andre kabeltyper, men det er uden sidestykke også den dyreste teknologi at implementere.

Blandt andet af den grund bruges DisplayPort primært i computerscenarier, hvor DisplayPort-billedkablet – ligesom HDMI – kan overføre blandt andet lyd, billede, internet og meget andet.

Det skyldes, at DisplayPort er et 100% digitalt signal. Og dét giver altså kablet nogle store fordele. DisplayPort kan klare opløsninger på op til 7680 x 4320 pixels, og det er med en opdateringshastighed på 60 Hz.

HDMI DisplayPort
Maksimal opløsning 4096 x 2160 pixels 7680 x 4320 pixels
Overførsel af … Billede Ja Ja
Lyd Ja Ja
Internet Ja Ja
Findes på … Laptops Ja Ja
Stationære PC’er Ja Ja
Stiktype
 • HDMI
 • Mini HDMI
 • Micro HDMI
 • DisplayPort
 • Mini DisplayPort
 • Micro DisplayPort
Digital/analog Digital Digital
Egnet til PC Ja Ja
Egnet til Hi-Fi Ja Ja

Find forhandlere af DisplayPort her


Der er også Thunderbolt, men …

Thunderbolt billedkabel

Thunderbolt. (PR-foto)

… teknologien er så relativt begrænset, at vi ikke har valgt at beskrive billedkablet meget yderligere i købsguiden her.

Thunderbolt er primært at se på Apple-produkter, og den er først nu ved at brede sig til andre ikke-Apple enheder. Teknologien blev udviklet af Intel, og i praksis fungerer den ved at kombinere DisplayPort-signal og et PCI-Express. Derudover kan Thunderbolt også levere strøm til de enheder, der bliver tilsluttet.

Nogle få ting, der er værd at nævne om Thunderbolt er, at den i mange tilfælde minder om DisplayPort. Den kan bruges til at overføre billede, lyd, internet, data og meget andet, og den nyeste version, Thunderbolt 3, kan klare dataoverførselshastigheder på op til 40 Gb/s udover at kunne levere op til 100 W via ét og samme kabel.

Find forhandlere af Thunderbolt her

Biograf og MacBook

Fotos: Pixabay.com/fancycrave1 (t.v.) og Pixabay.com/Evinger71.

Hvilket billedkabel skal jeg vælge?

Dit valg af billedkabel kommer an på, hvad du skal bruge det til. Vi vil dog, hvis du leder efter et kabel til din PC eller Hi-Fi udstyr, anbefale dig at overveje andet end VGA. Det er en uddateret standard, og farverne er ikke nær så rige, som de er ved brug af DVI, HDMI eller DisplayPort.

Vi vil derfor gå skridtet videre og anbefale dig at vælge mellem HDMI og DisplayPort.

HDMI vil være et fint valg i langt de fleste tilfælde, da et HDMI-kabel kan overføre både billede og lyd. Derudover er HDMI også en billigere løsning end DisplayPort, som dog omvendt har bedre specifikationer – blandt andet i forhold til gaming.

… så i sidste ende er dit valg af billedkabel helt op til dig, dit behov og dit budget.

Find forhandlere og tjek priser på billedkabler her

Kommentarer

Om skribenten

Mads Pedersen

Mads Pedersen

28-årig nordjyde, der elsker at lege med elektronik, computere og ikke mindst ord. Derudover banker mit hjerte for computere, fiks-fakserier af enhver tænkelig art samt det at gøre noget uforståeligt forståeligt - både for mit eget, men også andres vedkommende.