Tilbud og service

Køber du årets julegaver under Black Friday? Så husk dette

Black Friday og julehandel
Foto: Pixabay.com/PriceRunner

Danskerne har i den grad taget Black Friday til sig, og flere vil bruge dagen til at købe årets julegaver til udsalgspris. Men hvad bør man være opmærksom på, hvis man køber julegaver under Black Friday? Det gennemgår vi her.

Startskuddet til årets julehandel lyder fredag 24. november, når den årlige udsalgsdag Black Friday sættes i gang. Og særligt kvinderne vil købe julegaverne under Black Friday, når danske (og udenlandske) butikker sætter priserne betydeligt ned på en række produkter i 24 timer.

Det indikerer en aktuel undersøgelse blandt 3.200 brugere på PriceRunner.dk, hvor 39 procent af brugerne svarer, at de vil benytte Black Friday 2017 til at købe julegaver, mens 35 procent endnu overvejer det. Det er en stor stigning i forhold til sidste år, hvor 29 procent ville købe julegaver under Black Friday.

Vi har i den sammenhæng talt med Jakob Steenstrup, der er juridisk konsulent ved Forbrugerrådet TÆNK. For hvad bør man egentlig være opmærksom på, hvis man shopper julegaver under Black Friday?

– “Hvis man benytter Black Friday til at købe årets julegaver, så er der et meget vigtigt parameter at være opmærksom på. Både for giveren og modtageren. For hvilke muligheder har man for at bytte gaven til noget andet? Eller få pengene tilbage, hvis nu det ikke var den rigtige gave?” siger Jakob Steenstrup.

Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet TÆNK ift. købeloven og Black Friday

Jakob Steenstrup, juridisk konsulent ved Forbrugerrådet TÆNK. Foto: Tænk.dk

Ikke sikkert varen kan byttes

Med en måned til juleaften, hvor gaverne skal gives, er det ikke nødvendigvis givet på forhånd, at varen kan byttes. Derfor kan det godt betale sig før Black Friday at kaste et blik på butikkens byttepolitik samt overskrifterne i købeloven. Det er i øvrigt også en god idé, hvis du bruger Black Friday til at forkæle dig selv med nye produkter.

Konkret skal du vide:

Ved køb i netbutikker inden for EU giver lovgivningen dig en fortrydelsesret på 14 dage. Skal gaven gives juleaften 30 dage senere, kan de 14 dage dog umiddelbart ikke bruges til ret meget.

Shopper du i fysiske butikker giver lovgivningen dig ikke automatisk bytte- og returret. Her er det op til de enkelte butikker, om de ønsker at tilbyde kunderne sådanne muligheder.

Den forskel er der mange forbrugere, der ikke er opmærksomme på, fortæller Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet TÆNK.

– “Køber du noget i en fysisk butik, sådan som Black Friday lægger op til, så er en handel så at sige en handel. Så giver lovgivningen dig ikke automatisk ret til at komme tilbage og bytte eller få pengene tilbage. Det er noget, man bør være opmærksom på. Ikke kun til Black Friday, men helt generelt,” forklarer han.

PriceRunner Black Friday

Det stod på danskernes ønskeseddel op til Black Friday 2016. Grafik: PriceRunner

Med andre ord: Laver du et fejlkøb eller fortryder et køb under Black Friday, kan du ikke nødvendigvis være sikker på at kunne komme tilbage dagen efter og få pengene retur eller bytte varen til noget andet.

– “Er der noget galt med varen, så har du altid ret til at klage. Det gælder uanset, hvordan varen er købt,” tilføjer Jakob Steenstrup.

Kend forskellen på bytte- og returret

Mange fysiske butikker har dog deres egen byttepolitik og tilbyder retur- eller bytteret som en del af deres kundeservice, men det er altså ikke noget, som de fysiske butikker i henhold til købeloven er forpligtet til. Flere butikker tilbyder også en udvidet bytteret i tiden op til jul.

I den sammenhæng er det i øvrigt værd at kende forskellen på bytteret (= byt varen til andre varer i butikken) og returret (= din ret til at annullere købet og få pengene igen), bemærker Steenstrup.

– “Da man i den fysiske handel som udgangspunkt hverken har byttemuligheder eller fortrydelsesret, så er dét værd at tjekke op på. En ofte forekommende mellemting er, at man kun har mulighed for at bytte, men ikke få pengene tilbage,” siger han.

(Et par råd forud for Black Friday. Video: YouTube/PriceRunner)

Hør ind til butikkens byttepolitik

Har du besluttet dig for at købe årets julegaver under Black Friday, anbefaler Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet TÆNK, at du inden 24. november tjekker butikkens byttepolitik, så du er klædt ordentligt på til dine julegavekøb.


Læs også: Her er folk mest vilde med Black Friday


Alternativt kan du forud for årets helt store shoppingdag, kontakte butikken, du tænker at handle hos, og eventuelt aftale en længere fortrydelsesret, da det ikke er givet på Black Friday, at der er udvidet fortrydelsesret.

– “Finder man en vare til Black Friday, man godt kunne tænke sig at give i julegave, kan man altid prøve at lave en konkret aftale med butikken med henblik på at kunne bytte efter juleaften. Det er naturligvis vigtigt at få på skrift,” anbefaler Jakob Steenstrup.

Black Friday og julegaver

Foto: Negativespace.co

Hvis man til Black Friday køber et produkt på nettet, der først skal gives til juleaften, bør man da åbne pakken ved modtagelsen og sikre sig, at pakkens indhold er tiptop?

– “Det behøver man ikke. Som forbruger har man ikke undersøgelsespligt, altså pligt til at tjekke, at alt er OK ved pakkens modtagelse. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man bliver opmærksom på en eventuel defekt, men man kan roligt købe en vare over nettet, få den pakket ind og med ro i maven give den til juleaften en måned senere.”

Har du et sidste råd, du gerne vil dele med forbrugerne op til Black Friday?

– “Op til et tilbudsfænomen som Black Friday er det altid en god idé at gøre sig lidt forberedelse og ikke lade sig forblinde af alle de glitrende skilte og påstande om store rabatter. Undersøg gerne markedet og få en fornemmelse af, hvad du generelt kan finde varen til, eksempelvis via en prisportal på nettet eller lignende. Og tænk gerne på forhånd over: Hvad er det, jeg går efter?” siger Jakob Steenstrup.

Psst … husk, at du via PriceRunner.dk kan få det store overblik over årets mange Black Friday butikker, som sænker deres priser 24. november 2017. Det overblik får du her.

Kommentarer