Sport og fritid

Cykellygter – Bliv set i mørket

cykellygter
Foto: Pexels.com

Vi forsøger her i artiklen at klæde dig ordentligt på til når du skal købe cykellygter, så du kan færdes sikkert i trafikken og samtidig undgå bøder.

Vi er netop trådt ind i efteråret, og det indebærer koldere vejr, varmere tøj og kortere dage – solen er nemlig ved at gå på ferie og viser kun sit ansigt midt på dagen.

Det begynder med andre ord at blive hurtigere mørkt udenfor. Derfor er det vigtigt, at man som fodgænger eller cyklist kan se og er synlig for andre i mørket ved hjælp af cykellygter og reflekser. Men hvad skal du være opmærksom på, når du køber cykellygter? Det gør vi dig klogere på i denne artikel.

cykellygter

Foto: Flickr.com/SaschaKohlmann

Regler for cykellygter

Selvom det lyder simpelt at købe cykellygter, så er det dog vigtigt, at man køber cykellygter, som overholder de gældende krav/regler der er til cykellygter. Hvis ikke cykellygterne overholder de gældende krav, kan det få betydning for både din (og andres) sikkerhed og din pengepung.

Man kan således få en bøde på 700 kroner, hvis ikke man har cykellygter på, eller hvis lygterne ikke lever op til færdselslovens opstillede krav:

 Cykellygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang (lygtetændingstiden) og i usigtbart vejr (for eksempel i tåge).

Under lygtetændingstiden skal en cykel have to funktionelle lygter – en forlygte og en baglygte. Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt, mens baglygten skal lyse rødt.

Lygterne skal være monteret på cyklen og ikke på cyklisten selv.

Cykellygterne skal kunne ses på minimum 300 meters afstand. Lygterne må desuden ikke være blændende, og hvis der er tale om en blinkende lygte, så skal den blinke mindst 120 gange i minuttet.

Lyset fra cykellygterne skal også kunne ses fra siden.

Lygterne skal kunne lyse lovligt i mindst fem timer.

Som du kan se er der en række krav til cykellygter, men heldigvis er langt størstedelen af de cykellygter, der sælges i Danmark CE-godkendte, hvilket betyder, at de fra producentens side overholder kravene ovenfor. Det er desuden ikke tilladt at bruge små diodelygter – derfor må de ikke kaldes for cykellygter til trods for at de stadigvæk sælges i Danmark.

Husk, at der også er bestemte krav til din reflekserne på din cykel. Der skal eksempelvis være en hvid refleks foran og en rød refleks bagpå. Derudover skal der være reflekser i hvert hjul.

cykellygter

Foto: Flickr.com/CatBurston

Tips til køb af cykellygter

Udover at cykellygterne skal overholde de tidligere nævnte krav (se ovenfor) er det en god idé, at du overvejer dine behov i forhold til cykellygterne.

Skal de blot sørge for, at du er synlig eller skal de også kunne lyse vejen op, så du kan se? Det kan nemlig være en idé at købe ‘kraftige’ cykellygter – især hvis du cykler på små stier eller andre steder, hvor der ikke er gadebelysning. Typisk vil kraftigere cykellygter koste lidt mere end almindelige cykellygter.

Herudover kan det være en idé at købe lygter, som skal skrues fast på cyklen. På den måde slipper du for hele tiden at skulle huske lygterne, når du skal ud og cykle. Hvis du har problemer med at montere lygterne på din cykel, kan det være en idé at få en cykelhandler til at montere lygterne for dig – på den måde er du sikker på, at det bliver gjort rigtigt.

For at undgå bøvl med batterilevetiden kan det være en idé at overveje dynamolygter eller magnetlygter – det vil sige lygter, som ikke er batteridrevne, men i stedet er der tale om fastmonterede lygter, hvis strøm genereres i hjulnavet, når man træder rundt i pedalerne.

Kilder: Cyklistforbundet, Politiken og Samvirke.

Kommentarer