Autoudstyr og både

Det skal du vide, når du kører med tagboks

tagboks
(PR-foto)

Tagboksen kan være en fantastisk udvidelse til bilen, når man skal på ferie og det halve af huset skal med, men hvordan rejser man egentlig bedst og billigst med en tagboks på bilen?

Når familien Danmark lige om lidt drager på sommerferie, er der rigtig mange som slet ikke har plads til al bagagen i de små miljøvenlige biler. Nogle slæber i stedet en trailer med på ferien og andre tyer til lidt mere simple midler, som fx. en god, solid tagboks.

Tagboksen har i mange år, været en god udvidelse til bilen, når pladsmanglen blev for stor. Den er ikke bare praktisk og handy, den letter også bilens vægt med en markant del i forhold til, hvis man kører med trailer. Men selvom tagboksen er fantastisk, hvordan færdes man så mest sikkert på de store motorveje og hvordan pakker man bedst den store boks?

tagboks, bil

At læse manualen til tagboksen er vigtigt. (PR-foto)

Regler omkring tagbokse

Det første du skal være opmærksom på, når det kommer til tagbokse er reglerne omkring vægt og størrelse. Overholdes reglerne ikke kan man enten få en bøde, eller der kan ske det der er værre, en ulykke kan forekomme.

Alle biler har en maksvægt de må bære og denne kan du finde i bilens manual eller på bilens registreringsattest. Det er meget vigtigt at være opmærksom på dette, inden man begynder at laste løs.

De små biler kan selvfølgelig ikke holde til lige så meget, som de store biler kan. Når vægten regnes ud, lægger man både tagboks, dennes indhold, samt bilens indhold sammen.

Udover vægten skal man også være opmærksom på tagboksens størrelse. Her er der både regler for hvor langt tagboksen må stikke ud over bilens tag, samt regler omkring tagbøjler, samt hvor meget vægt den pågældende tagboks kan bære.

Alt dette kan du enten spørge forhandleren om, eller læse om i manualen til din tagboks. Som sagt kan det sagtens betale sig, at sætte sig ind i disse ting, da en ulykke midt på den tyske motorvej ikke er i nogens interesse.

pakning, tagboks, bil

Pak altid de tungeste ting nederst. (PR-foto)

Sådan pakker du tagboksen

Det første der skal ske, når tagboksen skal pakkes er, at man skal alliere sig med en anden person. At være en om at pakke en tagboks, kan nemlig være et tungt og svært arbejde. Tagboksen sidder nemlig højere oppe end man antager og derfor kan det være rigtig rart med et sæt ekstra hænder, som kan række alle tasker og poser op til én, når man pakker.

Dette er ikke bare praktisk, det forebygger også skader og uheld, da mange får overbalance, når de står og prøver at jonglere med flere tasker som skal op på bilens tag.

Når tagboksen skal pakkes er det vigtigt, at tænke over hvad det er man lægger i den. At fylde den med de tungeste kufferter og de mest skrøbelige genstande, er selv sagt en rigtig dårlig idé. Sørg for at disse genstande bliver pakket i bilens bagagerum.

Pak det der ikke er nødvendigt

Derudover er det væsenligt ikke at pakke tagboksen med de ting, man skal bruge undervejs på køreturen. At stoppe for at åbne og lukke tagboksen hver anden time, kan sagtens blive irriterende. Lad være med at pakke mad og andet som ikke har godt af at ligge i en varm boks, oven på bilen midt i Juli-måned ned gennem Europa.

En rigtig god idé kan være, at pakke al indholdet til tagboksen i sportstasker, eller andre små tasker. Sørg for at de ting der ligger i boksen, ikke kan rutche for meget rundt. Grunden til at tasker eller plasticposer kan være en rigtig god ide, er at det sagtens kan blive vådt og fugtigt i kassen, særligt hvis det begynder at regne kraftigt, eller solen bager i mange timer.

Læg altid de tungeste ting midterst og nederst i tagboksen og husk hele tiden, at være opmærksom på ikke at overskride maksimalvægten. Når de tungeste ting er pakket nederst, så fyld op med de mindre ting og rund eventuelt af med dyner, puder eller tæpper. Bløde ting som kan ligge i toppen og tage noget af stødabsorberingen, når bilen bremser op og kører, er en rigtig god ide.

fart, bil, tagboks, ferie

Husk at holde øje med hastigheden, når du kører med ekstra vægt på taget. (PR-foto)

Ting du skal huske

Når du kører med tagboks er der et par ting, som er gode at huske på. For dem der er vant til at køre med trailer, er det væsenligt at når man kører med tagboks er der også særlig ting man skal være opmærksom på i sin kørsel.

For det første er det væsenligt, at tænke over bilens højde og vægt. Dette gælder særligt hvis det blæser meget, hvis I skal køre under eller over broer og viadukter og ikke mindst hvis I skal med en færge. Priser for biler med fastmonterede tagbokse er ofte højere end biler uden.

Når du kører på motorvejen med din fyldte bil og tagboks så sørg for at lægge roligt ud. Kør ikke mere end hvad skiltene anviser. Kør lige under det man må, indtil du føler at der er styr på bilen og du har overskud til at mærke efter, når det kommer til vind og vejr.

Ferie, tagboks, bil

Overvej at afmontere tagboksen, når destinationen er nået. (PR-foto)

Egentlig er der ingen særlige fartrestriktioner for biler med tagbokse, men pas alligevel på og vær fornuftig.

Når I så endelig har nået jeres feriedestination og hele bilen er pakket ud, så kan det være en stor fordel, at tage tagboksen af bilen. Ja, den fylder og det er irriterende at påmontere den igen, når I skal hjem.

Men hvis I er på en ferie, hvor der skal køres en del dagture, så vil tagboksen slide på jeres benzinøkonomi. Tagboksens vægt, gør nemlig at bilen bruger mere brændstof end ellers, hvorfor det er godt at overveje en afmontering. Skal man dog bare ned på stranden og slikke sol, så lad tagboksen sidde og nyd ferievarmen med god samvittighed.

Kilder: FDM og Halfords.

Kommentarer