Renovering og byggeri

Du vinder ved at male dine vinduer

Venter du med at slibe og male vinduerne, indtil skallerne flager af? Det kan koste dig dyrt. Vind kampen mod råd ved at male vinduerne regelmæssigt. Få tips til den rigtige maling og metode.

Den skarpe sommersol på dine trævinduer skal nok afsløre, om du har slappet for meget af de senere år. Måske skaller malingen af i store flager. Hvis træværket ses tydeligt, er det på høje tid at hive sandpapir, pensel og vinduesmaling frem. Mange venter, indtil malingen er halvt skallet af, før de giver en ny omgang maling.

Det kan koste dig dyrt at være doven. For når træet titter frem, er det ren foræring for råd og svamp. Selv en lille sprække i malingen kan betyde skader. Desuden bliver malerarbejdet meget mere besværligt, når først skaderne er sket, lyder rådet fra erfarne malere.

Den bedste tid at male

Så det er lige nu, du skal i sving. For fra sidst i maj til starten af september er nemlig den bedste tid at give vinduerne en kærlig behandling. Vejret er selvfølgelig vigtigt for resultatet af dine anstrengelser. Det må hverken være for vådt, for varmt eller for solrigt.

Tag først et kig på termometeret. Det skal stå på mindst ti grader, men ikke over 25 grader. Du skal heller ikke male i bagende sollys, for det får bare malingen til at tørre ud undervejs. Så en lun, overskyet dag vil være det optimale. Det er også bedst at male midt på dagen, hvor morgen -og aftenduggen ikke gør træet for fugtigt på overfladen.

Træværket vil være tørt nok til ny maling, hvis det ikke har regnet i flere dage – og vejrudsigten varsler tørvejr i mindst et par dage efter. Hvis det skulle have silet ned i en længere periode, skal du sørge for at få styr på luftfugtigheden. Hvis du ikke selv har en fugtmåler, kan du købe den for billig penge i byggemarkedet. En lille model fås til omkring 100 kroner.

Fugtigheden i vinduestræet skal være under femten procent. Nu kan det jo være fristende at få malerarbejdet overstået i en fart, så du kan nyde sommeren på langs. Men forarbejdet med slibning må du endelig ikke springe over.

Knofedt og varmepistol

Hvis det er lidt for længe siden, at vinduerne er blevet vedligeholdt, skal du først fjerne skaller af maling. Så skal der vaskes med grundrens og slibes grundigt. Det kan også være nødvendigt med lidt spartelmasse til huller og skrammer for at få en helt glat overflade.

Du kan også bruge en varmepistol til at fjerne den afskallede maling. Men vær varsom, så ruden ikke springer. Hvis du derimod har været flittig med malerpenslen de forgangne år, kan du nøjes med en ganske let slibning, så malingen hæfter bedre.

Brug en tør klud til at tage alt slibestøvet væk. Husk at dække af med malertape og afdækningsplast eller pap, før du går i gang. Du vil ærgre dig over, at have smurt hængsler og hasper til i maling, eller at skulle fjerne stænk på husmuren.

Vandbaseret eller terpentinmaling?

Ifølge professionelle malere skal du vælge træmaling til vinduerne efter deres dåbsattest. Vandbaseret maling er nemlig bedst til nye vinduer,  og gamle vinduer skal have terpentinbaseret maling. Vandbaseret maling vil nemlig ikke sætte sig ordentligt eller flyde pænt sammen, hvis vinduerne har for mange revner og sprækker.

En kraftig akrylmaling, er den mest brugte type vinduesmaling. De førende malingproducenter har utallige varianter af vinduesmaling, og flere af dem har også den fordel, at de forhindrer angreb fra skimmelsvamp. Som eksempelvis Wood Tex træmaling fra Flügger.

Du kan også bruge naturlig linolie, men det tager noget længere tid om at tørre. Til gengæld har det

Værktøj til at male vinduer

Det er bedst at købe en pensel, der egner sig præcist til vinduer. Eksempelvis fås de i mærket Anza, som har runde pensler til sprosser og smalle kanter.

Større flader på rammerne og karmene kan klares med en lidt bredere, flad lakpensel. Med mindre, at du har dækket hele ruden og alle gummilister af, må du også hellere være udstyret med en farveskraber med klinger.

Hvis dine vinduer skal samme farve som før, og de er i fornuftig stand, kan du slippe med en gang maling. Men lad malingen tørre og tjek derefter, om det er nødvendigt med endnu et lag.

Kommentarer