Skønhed og helse

Pigmentpletter – Fået fregner der ikke forsvinder?

Foto: Flickr.com/DrPretty

Når den solbrune hud falmer, vil nogle opdage, at de har fået permanente fregner – eller rettere pigmentpletter. Læs mere om gode produkter mod de genstridige pletter.

Så opdagede man lige endnu en plet på skønheden i slutningen af sommeren … Denne gang var det en lille, mørk plamage på siden af næsen. Hverken slid med skrubbecreme eller peeling fik has på pletten. Sandsynligvis et bevis på mange års lidt lemfældige omgang med solcreme.

Som regel ses pigmentpletter tydeligt netop her i efteråret. For den solbrune hud er nu en saga blot. Men rundt omkring i ansigtet og på brystet er der stadig et par genstridige, brune pletter. De minder måske mest om fregner, som ikke lige forsvinder i takt med, at sommerkuløren ellers falmer.

Sol er synderen

Men pigmentpletter er prisen, som du betaler for at have sjusket med solcremen, eller hvis du har stegt lidt for længe i de skadelige stråler. Solen er som regel den største synder, når du pludselig får pigmentpletter. Nogle nøjes med at få enkelte, små pletter. Andre oplever, at et større område af huden er skjoldet.

De mørkebrune pigmentpletter skyldes, at din hud producerer for meget af farvestoffet melanin. Pigmentpletter kaldes også gammelkone-pletter, fordi de tit ses på ældre kvinders ansigt og hænder.

Men pigmentpletter er også et stort problem for mange yngre og endda helt unge kvinder. For årsagen til pigmentpletterne kan nemlig også være p-piller, hormonelle ubalancer eller medicin.

Hudpleje

Foto: Pixabay.com/chezbeate

Gør det selv-behandling

I efteråret er der, traditionen tro, kø hos klinikker, der tilbyder behandling mod de brune pletter. Det kan være alt fra peeling med AHA-syre, laserbehandling eller en Dermaroller. Det er meget effektive metoder. Men det er også ret bekostelige behandlinger.


Læs også: 8 makeup musthaves, der holder i regn og blæst


Heldigvis er der kommet flere behandlinger til hjemmebrug. De koster ikke særlig meget, men til gengæld kræver det en smule mere tålmodighed at få fjernet pigmentpletterne. De fleste producenter lover, at du efter en måneds tid vil kunne se en forandring til det bedre. Andre er noget mere optimistiske og garanterer forskel efter få dage.

Hvert skønhedsmærke har sin blanding. Fælles for cremerne er dog, at de indeholder lysnende ingredienser. Med andre ord: Du kan lidt efter lidt blege de brune plamager.

Populære cremer mod pletterne

Her får du nogle forslag til nogle af de mest solgte produkter mod pigmentpletterne:

Den amerikanske hudpleje- og kosmetikmærke Clinique har den lysnende creme ”Even Better Clinical Dark Spot Corrector”. Cremen lysner pletterne og plejer samtidig andre skader i huden. Set til priser mellem 380-650 kroner.

pigmentcreme

Clinique Even Better. (PR-foto)

Amerikanske Origins har både en creme og en intensivt serum til pigmentpletter. Hvis du kombinerer både serum og creme, sætter du lidt mere fart på det færdige resultat. Mega-Bright Skin Illuminating Moisturizer er set til 500 kroner.

pigmentcreme

Origins Mega-bright pigmentcreme. (PR-foto)

Tyske Eucerin har skabt en hel serie produkter, der skal få bugt med pigmentpletter. Even Brighter-serien består af Even Brighter Clinical Concentrate, Even Brighter Day Cream, Even Brighter Night Cream og Even Brighter Clinical Spot Corrector, og produkterne koster mellem 165 og 280 kroner.

Pigmentcreme

Eucerin Even Brighter serum. (PR-foto)

Cosborg PigmentCare kan bruges både i ansigtet, på hænderne eller benene. Cremen minimerer synlige pigmentforandringer, og danske Cosborg tør tilsyneladende love dig en forskel på forholdsvis få dage. Cremen koster cirka 250 kroner.

Pigmentcreme

Cosborg PigmentCare. (PR-foto)


Kommentarer