Autoudstyr og både

Derfor er vinterdæk vigtige

Vinterdæk
Foto: Pixabay.com/whodol

Hvornår skal jeg skifte til vinterdæk? Kan jeg sagtens overveje helårsdæk? Og hvad bør jeg vide ved køb af vinterdæk online? Det giver PriceRunner dig her svar på.

Tommelfingerreglen er, at man skifter fra sommer- til vinterdæk, når temperaturen i løbet af døgnet når ned på 7 grader. Det vil typisk være omkring efterårsferien, og det samme gør sig i øvrigt gældende om foråret, hvor man kan skifte fra vinterdæk til sommerdæk omkring påske, eller måske lidt efter.

Arne Hansen, der er konsulent hos Rådet for Større Dæksikkerhed, giver os her nogle råd om vinterdæk med på vejen.

Vinterdæk er bare bedst

– Når der er is og sne på vejbanen, har vinterdæk den absolut korteste bremselængde, påpeger Arne Hansen.

– Afhængig af hastighed, dækkvalitet og lignende kan sommerdæk have op mod dobbelt så lang bremselængde sammenlignet med vinterdæk. Test viser, at bremselængden i snit er 75 procent længere, hvis man kører med sommerdæk fremfor vinterdæk ved 3 graders frost og sne på vejen.

Det illustreres også af grafikken herunder, som Rådet for Større Dæksikkerhed har udarbejdet.

Vinterdæk bremselængde

Bremselængden ved forskellige typer af føre. Grafik: Rådet for Større Dæksikkerhed

Også bedst i koldt og vådt føre

Der er to årsager til, at vinterdækket står bedst fast om vinteren.

1Den ene årsag er, at vinterdækket er fremstillet af en blødere gummiblanding, der giver optimalt vejgreb ved lave temperaturer.

Vejgreb Vinterdæk

De tværgående små lameller i vinterdækket, hjælper til bedre vejgreb. Foto: Kim Nielsen

2 Den anden årsag er, at vinterdækket har mange små tværgående lameller, der kan gribe fat i ujævnheder ved vejoverfladen.

Det er dog ikke kun ved sne og is, at vinterdæk er bedst, bemærker Arne Hansen fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

– Så snart temperaturen bliver lav, og friktionen mellem dæk og vej nedsættes som følge af fugt, er vinterdæk at foretrække, siger han.

I koldt og vådt føre vil det således også være en fordel at køre med vinterdæk, og så er man samtidig klar, hvis der kommer et pludseligt snefald eller islag.

Det bør du holde øje med

Det er let at se på et dæk, om det er egnet til vinterkørsel. Man skal blot kigge efter det såkaldte snefnug-symbol (som illustreret herunder). Symbolet indikerer, at der er tale om et dæk, der er testet i vinterforhold og lever op til særlige grænseværdier for bremsning i glat føre.

Vinterdæk

Kig efter det lille snesymbol på vinterdækket. Foto: Kim Nielsen

De dyre dækmærker er bedst

De fleste dækmærker laver ganske fine vinterdæk, og du får oftest de bedste vinterdæk, når du køber de dyrere mærker.

Ifølge den seneste test af vinterdæk fra FDM, er det således anerkendte mærker som Goodyear, Michelin og Dunlop, der viser de bedste egenskaber.

Helårsdæk kontra vinterdæk

I årets test af vinterdæk har FDM også set nærmere på syv helårsdæk. Heri klarer tre helårsdæk sig enten gennemsnitligt eller bedre bedre i de forskellige test, mens testens øvrige helårsdæk ikke kan bruges som erstatning for sommer- og vinterdæk. De bedste helårsdæk er dog en langt bedre løsning end at køre på sommerdæk hele vinteren.

Om resultaterne bemærker Arne Hansen, Rådet for Større Dæksikkerhed, at helårsdæk mest er løsningen for de bilister, der ikke har de større kørselsbehov, når det er rigtig vinter.

– Vi anbefaler vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren. Helårsdæk kan anvendes i de tilfælde, hvor kørselsbehovet er moderat, og man kan lade bilen stå når vinteren raser, siger Arne Hansen.

Vinterdæk

Foto: Freerangestock.com/BrittneyMurphy

Hvad når du køber dæk online

Overvejer du at købe enten sommer-, helårs- eller vinterdæk online via netbutikker, behøver du ikke bekymre dig om dækkenes kvalitet. Dækkene har nemlig nøjagtig samme kvalitet som tilsvarende mærker, du finder hos dækspecialisterne og bilforhandlerne.

Du bør dog være opmærksom på, om du har adgang til at få monteret dækkene korrekt, hvis du køber dæk på nettet. Herunder forsvarlig montering og fastspænding, korrekt dæktryk og afbalancering, der både sikrer korrekt slid og en mere behagelig kørsel. Har du ikke det, så bør du kontakte en dækspecialist.

Vær også opmærksom på, hvis du køber dine dæk online og efterfølgende beder et dækværksted om hjælp til at montere dem, at du kan skal betale et beløb for montering. Det skal altså lægges oveni den samlede pris.

Vinterdæk versus sommerdæk

PriceRunner har tidligere holdt sommerdæk op mod vinterdæk på en skøjtebane. Se her, hvordan vores testperson reagerede:

Kørsel med vinterdæk i udlandet

I vores nabolande (Sverige, Tyskland og Norge) er det lovpligtigt at køre med vinterdæk i vinterføre. Så hvis du skal til udlandet, så tjek vinterdækreglerne for det pågældende land.

Kommentarer