Lyd og billede

Sådan tjekker du, om din DAB-radio er klar til DAB+

Fra DAB til DAB+ radio
Foto: Mere Radio

På årets første oktoberdag bliver det definitivt slut med DAB, når der udelukkende sendes digital radio via DAB+. Her er din guide til, om din radio er klar til DAB+.

Du kan høre radio via analog FM-radio, digital DAB-radio, kabelnet og naturligvis via internettet fra din computer, tablet eller smartphone.

Men fra 1. oktober sker der ting og sager i den måde, man kan lytte til radio på. For på årets første oktoberdag sendes der udelukkende digital radio via DAB+, som slet og ret gør det eksisterende DAB-format tavst. Dermed bliver op mod 400.000 DAB-radioer, som er købt før 2012, ubrugelige, da de ikke understøtter den nye sendeteknik.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, når man er vant til at høre radio i stuen, i køkkenet eller andre steder i hjemmet. Men jeg er ret sikker på, at mange danskere vil nyde godt af skiftet til DAB+, og at de vil fortsætte med at høre radio, siger Tobias Enné, der er talsperson for kampagnen ‘Mere Radio’, der formidler skiftet fra DAB til DAB+.

For med skiftet til DAB+ er der samtidig en række overraskelser i vente. DAB+-radio giver nemlig plads til nye 12 landsdækkende, kommercielle kanaler på det digitale DAB-radiosendenet, forklarer Tobias Enné, der peger på, at forbrugerne dermed har mere radio i vente.

Spørgsmålene i den sammenhæng er naturligvis: Kan din DAB-radio fortsat bruges? Og hvordan tjekker man, om ens DAB-radio er klar til DAB+?

DAB+-radio

Grafik: Mere Radio

Guide: Fra DAB til DAB+-radio

Ved du allerede nu, at din DAB-radio er købt før 2012, skal du med al sandsynlighed udskifte radioen med en nyere model, der teknisk er klar til DAB+. Sådan lyder en af de huskeregler, som ‘Mere Radio’ har formuleret i forbindelse med skiftet til DAB+.

Er din radio omvendt købt efter 2012, er der især én ting, du skal være opmærksom på, så du undgår en tavs radio, når det digitale radioformat DAB om søndagen 1. oktober skifter til det nye DAB+. Nemlig at genindstille din radio.

Her er, hvad du skal være opmærksom på! 

1Har radioen et DAB+-mærke?

Hvis der står DAB+ på din DAB-radio, under radioen eller i radioens brugermanual, er du sikker på at have en DAB+-kompatibel radio, der er klar til det nye radioformat.

Det eneste, du derfor skal gøre i forhold til DAB+-skiftet, er at genindstille din radio efter 1. oktober. På den måde scanner radioen sendenettet for de nye informationer, der nu gælder, så du fremadrettet kan høre DAB+-radio.

2Scan og led efter P4

Kan du ikke finde et DAB+-mærke, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan radioen dog stadig godt være DAB+-kompatibel.

Det finder du hurtig ud af ved at genindstille din radio og scanne efter DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio; det vil blandt andet sige P4 Trekanten og P4 Bornholm, da de regionale P4-kanaler kun kan høres på radioer, der understøtter det nye DAB+-format.

Du skal dog genindstille din DAB-radio på ny søndag morgen, så radioen modtager de aktuelle informationer for sendenettet. Er radioen omvendt tavs, når du scanner efter de regionale P4-kanaler, understøtter din DAB-radio ikke det nye format, og du må derfor lede efter en DAB+-radio.

Via PriceRunner kan du sammenligne priser på populære DAB+-radioer.

3Husk: Radioen skal genindstilles

Har du sat flueben ud for punkt 1 eller punkt 2, kommer du ikke udenom, at du efter søndag 1. oktober igen må pille ved din radio. Her skal radioen nemlig genindstilles, så den modtager de nye informationer, der nu gælder det for digitale radioformat herhjemme.

Konkret gøres det ved at trykke på autotune/scan eller lignende på radioen i 5-7 sekunder. Så vil DAB-radioen lede efter de aktuelle informationer og efterfølgende genindstille sig, så den igen kan give lyd fra sig. Og så er du klar til DAB+-radio!

4Alternativer til ny DAB+-radio

Viser det sig, at din eksisterende DAB-radio ikke kan modtage DAB+, så er din radio mere eller mindre ubrugelig efter 1. oktober. Det er dog muligt at købe en ekstern DAB+-tuner/DAB+ adapter, hvis din DAB-radio har en AUX-lydingang, noterer ‘Mere Radio’ på sin hjemmeside, hvor de besvarer en række generelle spørgsmål i forhold til DAB+-skiftet.

Ser vi på prisen i forhold til sådan en løsning, kan det umiddelbart bedst svare sig at investere i en ny DAB+-radio – ligesom man kan overveje at lytte til digital radio via sin browser eller via radiostationernes apps på computer, tablet eller smartphone.

DAB+-radio

Grafik: Mere Radio

Video: Sådan bliver du klar til DAB+

Sekretariatet ‘Mere Radio’, som står bag oplysningskampagnen for det nye DAB+-format, har i øvrigt produceret en video, der opsummerer de vigtigste pointer i forhold til skiftet fra DAB til DAB+.

Den video kan du se her:

(Video: YouTube/Mere Radio)

Via MereRadio.dk kan du desuden læse meget mere om skiftet fra DAB til DAB+, ligesom du kan finde svar på eventuelle spørgsmål, du måtte sidde med op til og efter DAB+-skiftet.

Kommentarer