Skønhed og helse

Guide: Sådan får du flotte, veltrimmede bryn

Makeup øjenbryn
Foto: Signe Vilstrup

Brede bryn som Cara Delevingne eller knivskarpe bryn som Kim Kardashian? Øjenbryn kan have mange former, og er du nybegynder, kan optegning og styling af brynene næsten virke som en videnskab i sig selv. Sammen med makeupartist Sine Ginsborg guider PriceRunner dig her til de perfekte bryn.

Dine øjenbryn er ikke blot en tilfældig samling af hår over øjnene. De fungerer som rammen om dit ansigt, og skal passes og plejes på linje med resten af dit ansigt og dit hår.

Sådan lyder rådet fra førende makeupartist Sine Ginsborg, der har over 20 års erfaring i modebranchen, og som har Sine Ginsborg Make-up School i København.

– Hvis brynene ikke ser i ordnede ud, så kan det være svært at få resten af ens look til at stemme overens. Brynene hjælper altså med at få et mere ensartet ansigt, siger hun.

Sine Ginsborg opfordrer derfor til at måle dine øjenbryn op, inden du giver dig i kast med rent faktisk at tegne brynene op. Til det kan du bruge et sugerør, en pensel, blyant eller en anden aflang genstand.

Mål dine bryn

Læg først et sugerør (eller lignende) lodret langs næsefløjen og op forbi øjenkrogen. Sørg for, at sugerøret ligger i en lige linje langs ansigtet. Er der hår på den side af sugerøret, der går ind mod næsen, skal disse plukkes.


Læs også: Får du rengjort dine makeup-pensler?


Læg derefter sugerøret i en lige linje fra nederste del af næsen og ud til yderste del af øjet (den yderste øjenkrog). Hvis hårene ikke når helt derud, hvor sugerøret rammer, må du tegne den del af øjenbrynet op selv.

Makeup

Mange glemmer at rense brynene, og det kan gøre det svært at få farven til at lægge pænt, lyder det fra Sine Ginsborg. Hun opfordrer derfor til at eksfoliere brynene på samme måde som med huden. Foto: Bo Egestrøm

Find din facon

Endelig er der brynets facon. Klassiske bryn har en let bue to tredjedele fra næsen og er oftest den form, som flest vælger at gå efter.

– Simpelthen fordi den ofte er smukkest, siger Sine Ginsborg.

Hun påpeger dog, at moden lige nu er så forskelligartet, at der er plads til stort set alle slags øjenbryn. Også de flade og de meget kraftigt buede bryn. De helt tynde og meget plukkede bryn, som var store i 90’erne, er dog en undtagelse.

Begynd med en brow gel

Når selve farven skal på, kan det være en god idé at begynde med en farvet brow gel.

En brow gel fanger alle de små hår i brynet, så eventuelle ujævnheder og ‘huller’ udlignes. Den giver derfor et meget naturligt look, og så er den nem at påføre, hvis man ikke er så ferm til at lægge makeup.

– Tit børster jeg modsat hårenes vokseretning, så jeg får farvet alle hullerne ud på en meget meget nem måde, uden man skal til at tegne op. Til sidst skal man børste den rigtige vej, som er mod tindingerne. Det er det, der gør, at det ser gjort ud, siger Sine Ginsborg.

Fyld ud med den rette farve

Ønsker du et mere optegnet bryn, end en brow gel kan give? Så må der mere farve til.

Her kan du enten bruge en øjenbrynspen, en øjenskygge eller en farvet voks til at fylde brynet ud med. Selv sværger Sine Ginsborg til en øjenskygge, som hun påfører brynet med en flad, skrå pensel. Det er nemmere at styre, mener hun.

– Jeg bruger ofte en gråbrun øjenskygge, for hvis der er noget rødt i farven, kan det hurtigt komme til at se kunstigt ud, siger hun.

Hun anbefaler desuden at være varsom med at tegne hele brynet skarpt op, hvis man gerne vil bevare en lille smule naturlighed. I stedet kan du nøjes med at duppe farven på ved den inderste del af øjenbrynet.

Få brynene til at holde

Når brynet er tegnet op, er det tid til finpudsning. Her kan du med fordel påføre en lille smule lys foundation eller concealer under den sidste tredjedel af brynet for at stramme lidt op og udjævne ulige linjer.

Som sidste råd nævner Sine Ginsborg at afslutte med en brow gel for at få brynet til at holde. Du kan også spraye lidt hårlak på en øjenbrynsbørste og forsigtigt børste den ind i hårene.

– Hvis man har lidt mere naturlige bryn, der bare sidder af sig selv, kan man i stedet duppe lidt vaseline på hårene med en finger. Det hjælper med at give lidt shine tilbage til brynet, siger hun.

Kommentarer