Lyd og billede

Guide: Alt du skal vide om kabler til PC og Hi-Fi

kabler

Kabler kommer i mange størrelser og former, og der findes alt lige fra USB-kabler til netværkskabler. Men hvad er forskellen på de forskellige typer kabler?

Kabler er mange ting. Kabler spænder over alt lige fra USB-kabler til lydkabler. Men hvad så, når man eksempelvis vil slutte højttalere til computeren? Hvad hedder de nødvendige kabler så?

Kabeljunglen er stor, og den er let at fare vild i, hvis ikke man har styr på begreberne, betegnelserne og ikke mindst forskellene på de mange slags kabler. Det er denne forvirring, vi i dag vil komme til livs, når vi præsenterer dig for en komplet guide til kabler.

I denne artikel kigger vi nærmere på to hovedgrupper af kabler:

Datakabler
Billed- og lydkabler


USB-kabler

Den vel nok mest kendte type kabel inden for PC-verdenen må siges at være USB-kablet. USB står for Universal Serial Bus, og kablet bruges til alt lige fra tilslutning af mus og tastatur til de små USB-sticks, der efterhånden har erstattet CD’en og DVD’en som lagringsmedie for billeder og lignende.

USB-standarden blev lanceret i 1996, men det var ikke før USB 1.1 blev lanceret i 1998, at USB-kablet fik sit gennembrud. Sidenhen har vi fået USB 2.0, som udkom i 2000, USB 3.0 (2008) og USB 3.1 (2013), og som det fremgår af tabellen herunder, er der virkelig sket noget siden 1996.

Lanceret Maskimal hastighed*
USB 1.0 1996 1,5 Mbit/s
USB 1.1 1998 12 Mbit/s
USB 2.0 2000 480 Mbit/s
USB 3.0 2008 5 Gbit/s
USB 3.1 2013 10 Gbit/s

*teoretisk maksimal hastighed

Hastigheden er, som det kan ses, skruet i vejret. Men det er ikke det eneste, der er sket med USB-standarden siden 1996. Selve stikkene, man sætter i computeren, har nemlig også fået sig en overhaling, og i dag findes der ikke kun én slags stik.

Samme standard – forskellige stik

I 1996 var der kun én type stik, kaldet USB-A. Det er den dag i dag også den mest brugte type stik. Men et almindeligt USB-A stik fylder i visse henseender for meget, for eksempel i smartphones.

Det er blandt andet én af grundene til, at der i dag findes mange typer USB-stik.

Den type USB-stik, man eksempelvis sætter i sin bils GPS, er ofte et mini USB-stik, også kaldet mini USB-B. Derudover hedder det USB-stik, mange bruger til deres smartphones, især med Android-styresystemet, et mikro USB-stik – eller micro USB-B.

USB stik

Forskellige typer af USB-stik. Foto: Commons.wikimedia.org/Viljo Viitanen

Efterhånden er teknologien så udviklet, at det er muligt at trække helt op til 10 Gbps (cirka 1,25 gigabyte/s) gennem USB-stikket.

Det kræver dog, at man går over til USB 3.1-standarden, der benytter de vendbare USB-C stik. Det er dog også en standard, der er at finde på flere og flere computere og smartphones, blandt andet på 2017-flagsibet fra Samsung: Samsung Galaxy S8.

USB kabel

Ovenstående er ikke et problem med USB-C stikket, der kan vende begge veje. Grafik: Giphy.com

Øvrige datakabler

Af andre datakabler kan blandt andet nævnes Apples Lightning-stik. Det er en proprietær standard, hvilket betyder, at det kun er Apples produkter, der benytter den særlige type stik.

Ligesom USB-C, så er Lightning-stikket også vendbart, men det betyder ikke, at det er en lige så hurtig standard som USB 3.1. Lightning-stikket er nemlig kun kompatibelt med USB 2.0, hvilket sætter en naturlig teoretisk tophastighed på 480 megabit/s.

Apple Lightning

Lightning-stikket bruges i Apples nyere iPad og iPhone. Foto: Flickr.com/frankleleon

Netværkskabler

Dit kablede netværk i lejligheden eller huset kan føres på flere måder, men den langt mest udbredte metode er via ethernetkabler og dertilhørende RJ-45 stik.

Ethernet blev lanceret tilbage i 1980, og den blev standardiseret i 1983 (IEEE 802.3, red.). Efterhånden er de også blevet kendt som LAN-kabler, da de ofte er kablerne, man vælger til sit hjemmenetværk. Dels på grund af den lave pris per meter, dels på grund af den brede kompatibilitet.

RJ-45 netværksstik til ethernet

Et RJ-45 ethernetstik. Foto: Pixabay.com/doctor-a

Fælles for alle netværkskabler er dog, at de benytter stikket ved navn RJ-45. Det er stikket, som er kendetegnet ved at have en lille clips på toppen, der klikker stikket fast i eksempelvis computeren eller internetrouteren.

Læs mere: Info om LAN-kabler

Udgået netværkskabel klasser: CAT1, CAT2, CAT3 og CAT4

CAT5:

  • Bør undgås, da der findes bedre alternativer til samme pris.
  • Maksimal teoretisk hastighed: 100 megabit/s.

CAT5e:

  • Det oplagte valg til de fleste.
  • Understøtter op til 1000 megabit/s (= 1 gigabit/s).
  • Kabeltræk på op til 100 meter.

CAT6:

  • Det er dyrere, men også et hurtigere alternativ.
  • Understøtter op til 10 gigabit/s (dog kun med kabeltræk på op til 55 meter).

CAT7:

  • Understøtter 10 gigabit/s i kabeltræk på op til 100 meter.
  • Fås kun i skærmet udgave for minimering af elektrisk støj.

Næste side: Billed- og lydkabler

Kommentarer