Husholdningsapparater

Rigtige kaffeelskere kværner: Gør du?

Foto: Unsplash.com

Vi danskere kræser ikke nok om vores kaffe, mener kendere. En kaffekværn kan hurtigt og nemt gøre en kæmpe forskel for smagen. Her får du guide til, hvordan du finder en god kaffekværn.

Mokka morgen, middag, aften, og så lige et par kopper indimellem.

Vi danskere slubrer den dejlige, sorte drik dagen lang. Faktisk er vi blandt de mest kaffetørstige folk på kloden. Men tallet afspejler sjovt nok ikke, hvor meget tid vi bruger på at brygge vores kaffe. Tværtimod.

For vi betaler gerne, uden at blinke, en 50’er for en kop specialkaffe på farten. Men hjemme skal det helst gå hurtigt. Vi gør, som vi plejer, og øser nogle skefulde færdigmalet pulver på filterkaffemaskinen.

Men ifølge de bedste baristaer kræver det faktisk ikke så meget, at forvandle favoritdrikken til en fantastisk oplevelse. Det er hverken svært, dyrt eller særligt tidskrævende.

Kaffe

Foto: Pixabay.com

Slet ikke så svært

For det første gælder det om at anskaffe sig en rigtig god kaffekværn. Hjemmemalede kaffebønner smager nemlig af markant mere end den færdigmalede kaffe. Forklaringen er, at aromaen og smagsnuancer ikke når at fordufte.

Der er kommet mange modeller af kaffekværne på markedet de senere år. Fra små og billige til store og dyre udgaver. Med forskellige tekniske specifikationer og smarte features. Så det kan være svært at hitte rede i, hvilken kaffekværn man skal vælge.

De 10 mest populære kaffekværne på PriceRunner:

Krav til kværnen

Men der en tjekliste, du kan følge, når du skal købe ny kaffekværn. For der er nogle basale krav til kaffekværnen, der skal være opfyldt. Samtidig skal du også være bevidst om, hvor ofte du vil bruge kaffekværnen.

En god kaffekværn er kendetegnet ved, at den er nem at bruge og maler bønnerne ensartede hver gang. Kaffekværnen skal også gerne være nem at gøre ren bagefter.

Som med så meget andet får du, hvad du betaler for. En billig kaffekværn er kun konstrueret til at dække simple behov for at male bønner en gang imellem. Men er du kaffeentusiast og bruger din kaffekværn flittigt, risikerer du at skulle skifte en billig kværn for tit. Her kan det bedre betale sig at købe en dyrere kaffekværn i solidt design med kabinet i metal.

Testvinder og topscorer

Forbrugerrådet TÆNK har i løbet af 2016 testet 17 kaffekværne, og konklusionen herfra er, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen. Vinderen er nemlig en model i mellemprisklassen; Krups Burr Grinder GVX242.

Krups Burr Grinder GVX242 kaffekværn

Krups Burr Grinder GVX242 kaffekværn. (PR-foto)

Krups kaffekværnen vinder TÆNK’s test på sin brugervenlighed og evnen til at male hele bønner perfekt. Du har mulighed for at indstille, hvor fint eller groft dine bønner skal formales, uafhængigt af om du skal brygge espresso, stempel- eller filterkaffe.

En anden kaffekværn, som også klarer sig godt i 2016-testen hos Forbrugerrådet TÆNK, er Bodum Bisto kaffekværnen.

Bodum kaffekværnen er desuden tidligere testvinder hos det svenske forbrugerrådet Råd & Rön og får ros for at kværne bønner til filterkaffe, stempelkaffe og espresso. Den kan indstilles til både grov- og finmaling, og Bodum kaffekværnen giver et ensartet resultat hver gang.

Bodum Bistro 10903 kaffekværn

Bodum Bistro 10903 kaffekværn. (PR-foto)

Det fremhæves også, at Bodum kaffekværnen er nem at bruge, og designet er gennemtænkt ned i små detaljer. Eksempelvis er låget lufttæt, og maskinen kan nemt skilles helt ad, når den skal gøres ren.

For den ægte kaffe-connaisseur er KitchenAid Artisan ProLine bestemt et bekendtskab værd. KitchenAid kaffekværnen er tidligere – i 2010 og 2013 – blevet kåret som “bedst i test” af det tyske ETM TestMagazin, hvor den beskrives som en solid kaffekværn i tidsløst design.

KitchenAid Artisan ProLin kaffekværn

KitchenAid Artisan ProLin kaffekværn. (PR-foto)

Kitchenaid Artisan ProLine er en strømlinet designer-kværn i solidt metal og med stor kapacitet. Den har femten forskellige indstillinger, så du skulle kunne finde den helt korrekte formel for at kværne dine kaffebønner.

Kaffemaskine og kværn i ét

Hvis du vil skrue endnu mere op for smagen, bør du overveje en kaffemaskine med indbygget kværn. For helt friskmalede bønner, som kværnes samtidig med, at kaffen løber igennem, bevarer aromaen endnu bedre, bedyrer kaffekenderne.

Priserne spænder vidt, afhængig af, hvor avanceret kaffemaskinen skal være. Nogle af modellerne har alverdens indstillinger og features, som for eksempel en mælkeskummer.

Her får du et bud på en Siemens kaffemaskine med indbygget kværn, som har fået gode anmeldelser. Siemens TK53009 har desuden indbygget mælkeskummer, så du kan trylle alle kaffespecialister som cappuccino, espresso, caffe latte frem.

Siemens TK53009 kaffemaskine

Siemens TK53009 kaffemaskine. (PR-foto)

Desuden kan du kværne kaffebønnerne både grove og fine. Siemens kaffemaskinen kan også bruges som alternativ til en elkedel, fordi du kan trykke kogende vand ud den på få sekunder.

Find forhandlere af kaffekværne lige her

Kommentarer