Hus og have

Kay Bojesen – Manden bag de ikoniske træfigurer

Kay Bojesen træfigurer
(PR-foto)

Barnligt, blødt og et los bagi til børns fantasi. Det var mantraet for den danske designer Kay Bojesen. Han var selv et stort legebarn. Og da han blev far første gang, begyndte produktionen af de berømte træfigurer.

De fleste danskere er fortrolige med navnet Kay Bojesen. Særligt den søde træabe og den stolte garder kan man straks nævne, og rundt i mange danske hjem pynter en lang række af mange flere kendte træfigurer. Men man kan også nævne gravhunden, flodhesten, spurvene, zebraen … og mange, mange flere.

Kay Bojesen logo

Kay Bojesen (og de ikoniske træfigurer) er blevet et stykke danmarkshistorie, som altid får smilet frem. Men måske er der færre, som kender til manden og historien bag det verdenskendte design.

Kay Bojesen – Talentfuld træmand

De elskede træfigurer var egentlig kun en hyggelig hobby for Kay Bojesen. I hvert fald i begyndelsen. Han blev født i 1888 og tog en uddannelse som sølvsmed i datidens fineste forretning Georg Jensen.

Han fik sit lærebrev samme sted – nemlig hos sølvsmeden Georg Jensen. Det var 1910, og derefter arbejder drager han først til Tyskland og siden Frankrig for at arbejde som sølvsmed. I 1932 åbner han så butik i eget navn i Bredgade i København.

Kay Bojesen

Kay Bojesen – multikunstneren foran sin butik i Bredgade i København. Foto: Kay Bojesen

Bojesen skabte blandt andet smykker og sølvbestik og havde også stor succes med den del af sit arbejde, men det er især hans træfigurer, der er blevet hans signatur – og vel næsten et dansk nationaltegn.

Kay Bojesen træfigurer

(PR-foto)

Hyldede fantasi og finurlighed

Men manden, der blev en legende inden for dansk design, var først og fremmest et dedikeret legebarn. Han hyldede fantasien og det finurlige, barnlige univers.

Trælegetøjet, som Bojesen tegnede og snittede, skulle for alt i verden ikke ligne kopier af virkelige dyr. Tværtimod. I stedet ønskede han at skabe simple figurer, som gav børn lyst til selv at fantasere videre.

Populært Kay Bojesen på PriceRunner

Træfigurerne har også altid talt til barnlige voksne og kendere af godt kram. Derfor blev det træfigurerne, som gjorde Bojesen mest kendt i den brede befolkning.

I sine år fik han efterhånden fremstillet en større zoologisk have. Kay Bojesen står bag tusindvis af sjove trædyr og andre små kunstværker. Han hørte til blandt sin tids absolut mest produktive og anerkendte designere.

Kay Bojesen træfigurer

(PR-foto)

Minder fra barndommen

Han begyndte at lege med træ tilbage i 1922 – inspireret af sin førstefødte søn Otto. Det var med til at sætte gang i Kay Bojesens fascination af børn, legetøj og træ. Det bragte minderne tilbage til hans egen barndom, hvor faderen snittede træfigurer til ham og opmuntrede til opfindsomhed.

Det er endda i en konkurrence i 1922, hvor Kay Bojesen har sin debut som legetøjsdesigner. Foreningen Dansk Arbejde har arrangeret en konkurrence om legetøj, og her viser Kay Bojesen fire træfigurer frem: et træskib, en vippe, ridende dragon og den senere så berømte legetøjstromle.

Et af Kay Bojesens første stykker trælegetøj: damptromlen. Foto: Kay Bojesen

Alt sammen ud fra den betragtning, at tidens legetøj gik alt for hurtigt i stykker.

 – ”Det skyldes simpelthen det faktum, at jeg har en søn, der af slægt og venner begaves med alt det legetøj, som tænkes kan. Imidlertid med det bedrøvelige resultat, at han, som er en kraftig og håndfast lille fyr, sørgeligt hurtigt ser det gå i stykker mellem fingrene på sig,” lød Kay Bojesens begrundelse for at deltage i konkurrencen.

Damptromlen var den første af Kay Bojesens træmodeller, som blev sat i produktion i 1920’erne. Men det var først et årti senere, at Kay Bojesens trælegetøj for alvor blev kendt i Kongeriget Danmark. Som eksempelvis Kay Bojesen Gyngehest og Kay Bojesen Gravhund.

Kay Bojesen gyngehest

Gyngehesten kommer til verden i 1936. (PR-foto)

Bojesens folkelige gennembrud

Den helt store succes – og det folkelige gennembrud for sølvsmeden – blev hans garder i træ. Aviserne begyndte faktisk at kalde Kay Bojesen for ‘træsmeden’.

Bojesen blev inspireret til at lave garderen i begyndelsen af Danmarks besættelse. Det skete i anledning af Kong Chr. X’s 70 års fødselsdag, og på fødselsdagen hyldede multikunstneren nemlig majestæten, og ikke mindst nationalfølelsen, ved at opsætte fire mandshøje, gallaklædte gardere i træ foran sin sølvforretning i København.

Kay Bojesen garder

(PR-foto)

Folk var ellevilde med garderne, og det førte til en serieproduktion fra 1942. Kay Bojesen garder fremstilles stadig i dag, og for mange familier er garderen med fanen et fast indslag på fødselsdagsbordet.

Kay Bojesen fanebærer

Fanebærer på fødselsdagsbordet. (PR-foto)

En anden af hans træfigurer er også blevet en del af danskernes traditioner. Nemlig julemanden, som han kreerede i slutningen af 1940’erne.

Kay Bojesen Julemand

Kay Bojesen Julemand fra 1948. (PR-foto)

Julemanden var væk fra forretningerne i en årrække, men Kay Bojesens Julemand blev for nyligt relanceret.

Kay Bojensens ikoniske abe

Den første smilende abe kom til verden i Bojesens værksted tilbage i 1951. Oprindeligt var den tænkt som en lille knage til børnetøj, men Bojesen gav den sit eget liv.

Kay Bojesen

Bojesen i selskab med flere af sine træaber. Foto: Kay Bojesen

Han blev så glad for den frække abe, at han fremstillede den i fire størrelser. Han kaldte selv kærligt aben for ”Min lille datter”.

Blødt og rundt

Som alle succesfulde kunstnere havde Kay Bojesen også et mantra – eller måske snarere et princip – for, hvordan godt design skulle være. Han mente, at designet af træfigurerne helst skulle være blødt, rundt og barnligt i sit udtryk.

Det mantra kan man særligt se alle tegn på, når man studerer den kendte Kay Bojesen Aber. For det var netop ud fra det mantra, at aben blev skabt.

Nogle design-eksperter mener endda, at aben kan ses som summen af hele Bojesens tanker og tilgang til formgivning og funktionalitet.

(Artiklen fortsætter under videoen. Youtube/Kay Bojesen Denmark)

Gensyn med gamle figurer

Kay Bojesen døde som 72-årig i 1958. I en årrække blev hans design-arv forvaltet af familien, men i 1990 købte det danske firma Rosendahl Design Group rettighederne til alle træfigurerne.

De nye ejere har været nysgerrige efter at se, hvad der skjulte sig i skattekisten med Bojesens originale tegninger og træskærerier. Det har blandt andet betydet et glædeligt gensyn med nogle ellers glemte, gamle træfigurer.

Det gælder blandt andre den smukke Kay Bojesen Zebra og Kay Bojesen Hest teaktræ. Senest er et yndigt lille spurvepar, en sortlakeret fugl og en sød måge-uro blevet støvet af og sat i produktion igen.

Se hele Kay Bojesens forårskollektion 2017 her!

…. og så kan du selvfølgelig altid finde forhandlere af Kay Bojesens træfigurer og sammenligne priser på Kay Bojesen brugskunst via PriceRunner.

Kommentarer