Skønhed og helse

App: Få styr på stofferne i din personlige pleje

Kemiluppen app
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Med Kemiluppen installeret på din smartphone er det nemt at tjekke cremer og makeup i supermarkedet for uønsket kemi. Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag appen, der er blevet downloadet mere end 200.000 gange.

Voksne mennesker udsættes i gennemsnit for 17,4 gram kosmetiske produkter hver dag. Hvad end det er fra sæben, vi vasker os i, cremen, vi smører på vores krop efter et bad, eller deodoranten, vi ruller eller sprayer i armhulerne, ja, så er der kemiske stoffer overalt i vores hverdag.

Langt de fleste af stofferne er harmløse, men der findes alligevel også en del stoffer, som vi bør være forsigtige med. Det mener projektchef Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, som i slutningen af 2015 lancerede appen Kemiluppen.

–  Vi taler alle sammen om hormonforstyrrende stoffer, men der er ikke klare definitioner af, hvad hormonforstyrrende stoffer egentlig er. Vi har en masse forskere, der siger, at lovgivningen på området ikke er god nok, så indtil EU får lovgivningen på plads, er det godt, at forbrugerne selv kan vælge, og det kan de med Kemiluppen, siger han.

Kemiluppen app

Kemiluppen. Foto: PriceRunner

Gå efter den grønne kolbe

Med Kemiluppen på din smartphone kan du nemt og hurtigt scanne stregkoden på et kosmetisk produkt og få information om indholdet, mens du står nede i supermarkedet. I 8 ud af 10 tilfælde vil der være et hit på den vare, du scanner. Dukker der ikke noget op, når du scanner et produkt, kan du indberette det til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Samtidig får du med appen en klar vurdering af kemien i de flasker og tuber, du scanner, så du kan træffe et informeret valg forud for et køb.

Grøn Kolbe mærket med A betyder, at produktet er uden en række problematiske stoffer.

Kolben mærket med B betyder, at produktet er uden en række problematiske stoffer, men at det indeholder parfume eller stoffer, der kan være skadelige for miljøet.

Kolben mærket med C betyder, at produktet indeholder en række problematiske stoffer, fx stoffer der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stofferne er lovlige at anvende, men bidrager til din samlede udsættelse for problematiske stoffer. Hvis du mod forventning skulle støde på et produkt med ulovlige stoffer, vil dette fremgå tydeligt i appen.

Kemiluppen

Kemiluppens tre kolber. Grafik: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Hellere være på den sikre side

Da Kemiluppen landede på de digitale hylder i 2015, blev appen hurtigt genstand for kritik, fordi flere mente, at den unødigt skræmte forbrugerne mere end den gavnede. Denne kritik har blandt andet ledt til, at kolberne i appen undervejs har skiftet udseende for ikke at vildlede forbrugerne.

Sådan så de gamle symboler ud
Kemiluppen - gamle symboler

De gamle symboler i Kemiluppen. Grafik: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Til spørgsmålet om, hvorvidt Kemiluppen er retvisende nok i sin præsentation af de udskældte stoffer, er Claus Jørgensen dog ikke i tvivl:

– Vi arbejder ud fra et forsigtighedsprincip, som vil sige, at vi hellere ser forbrugerne benytte sig af alternativer end stoffer, som vi ikke ved nok om. Vi har for eksempel længe været skeptiske omkring brugen af bisphenol A og ftalater, og de er først for nylig blevet erkendt som hormonforstyrrende for mennesker.


Læs også: Får du rengjort dine makeup-pensler?


– Det tager altså rigtig lang tid at få de resultater på plads, og indtil da råder vi til at fokusere på de alternativer, som vi ved, er uproblematiske, siger Claus Jørgensen og peger på, at der også kan være en bekymring forbundet med den såkaldte ‘cocktaileffekt’, som lovgivningen på nuværende tidspunkt ikke tager højde for.

– Cocktaileffekten betyder, at stoffer, der normalt ikke er problematiske i sig selv, pludselig kan blive det, hvis du udsættes for andre stoffer samtidig. Dermed bliver din samlede risiko for skadelige effekter højere, siger Claus Jørgensen.

Her kan du høre lidt om Kemiluppen. YouTube/Forbrugerrådet Tænk)

Stor interesse for hverdagens kemi

Kemiluppen er på halvandet år blevet downloadet 210.000 gange og bruges nu i gennemsnit 5.000 gange om dagen, når de danske forbrugere blandt andet handler cremer, shampoo og makeup. Da appen blev lanceret, indeholdt den 1.500 produkter. I dag har den 11.128, og der kommer hele tiden nye produkter til.

–  Vi kan mærke, at efterspørgslen på viden om kemi i kosmetik er stor. Det er ikke længere kun vores primære målgruppe, der benytter sig af appen, vi hører også om teenagepiger, der bruger den flittigt. Derfor har vi svært ved at følge med de mange indberetninger, siger Claus Jørgensen.

Han og resten af Forbrugerrådet Tænk Kemi håber, at Kemiluppen fortsat vil blive benyttet flittigt, så forbrugerne kan træffe oplyste valg, når de handler. Ikke kun for forbrugernes eget bedste lige nu og her, men også for at sende et signal til politikerne om, at der er brug for mere viden og flere initiativer på området.

På længere sigt håber Claus Jørgensen, at appen, med opbakning fra politikerne, vil brede sig ud til resten af EU.

– Det gode ved vores app er, at den kører på stregkoder, og de fleste stregkoder er ens, uanset hvor du handler. Så man kan jo i princippet stå i Portugal og scanne en shampoo med Kemiluppen og få svar, hvis en dansker har sendt produktet ind og sikret, at der er svar i appen, siger han.

Kemiluppen er gratis og kan downloades til både iOS og Android.

Hent Kemiluppen til iOS via App Store.
Hent Kemiluppen til Android via Google Play.

Fakta om potentielt hormonforstyrrende stoffer

Kosmetiklovgivningen er totalt harmoniseret i EU, hvilket betyder, at de samme regler gælder for alle medlemslande.

På EU’s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer står lige nu 565 stoffer, som skal undersøges yderligere. Blandt disse er blandt andre stofferne methylparaben, som ofte anvendes som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter, og borsyre, som kan findes i kontaktlinsevæsker og antiseptiske cremer og salver.

Du kan læse mere om hormonforstyrrende stoffer på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.

Psst … husk, du kan finde forhandlere og sammenligne priser på makeup, hudpleje og meget mere via PriceRunner.

Kommentarer