Hvidevarer

Tips til valg af indbygningsovn

indbygningsovn
Foto: Freeimages.com/Janusz Hylinski

Skal du have ny ovn, så får du her lidt hjælp til hvad du skal holde øje med, og et par tips til ovne der har gode anmeldelser og testresultater.

For det første så skal du overveje, om din nye indbygningsovn ’bare’ skal kunne varme, eller om du har brug for en særlig ovnfunktion. Varmluftovnen er efterhånden kendt af de fleste, den er god til at fordele varmen inde i ovnen, så maden bliver jævnt tilberedt.

Ovn med grill er en anden feature, hvor du kan give din mad et ’skud’ varme på toppen, når flæskesværene lige skal have det sidste, når du skal lave ovn-pommes frites eller andet der skal være sprødt.

Forskellige smarte funktioner

De senere år har vi ser vi oftere og oftere, at ovne leveres med indbygget mikrobølgeovn, hvilket gør ovnen mere fleksibel i brug – og den nyeste smarte funktion, der er kommet på markedet, er dampfunktion (steam cooking), hvor du kan tilberede kød og grøntsager med damp og dermed opnå, at grøntsager og fisk bevarer smagen, mens kød og brød bliver mere saftigt og sprødt på overfladen.

Valg af ovn, dampovn

Der skal vand på en dampovn. Foto: Electrolux

Kig også efter disse features

Udover at prisen på ovnen er væsentlig for de fleste, så er der et par andre ting du også skal tage med i dine vurderinger.

Børnesikring, hvor man ikke kan åbne ovnen ved et uheld.
Energiklassen, jo flere plusser jo mere energirigtig er ovnen.
Digitaldisplay, som viser valgt temperatur, tid og meget andet.
Madlavningstermometer, hvor ovnen kan hjælpe dig med at fortælle, hvornår stegen er færdig.
Selvrens-funktion, hvilket du bliver rigtig glad for.

Der er dog flere forskellige former for selvrens, og det er ikke uvæsentligt, hvad du vælger.

Skal du vælge ovn med pyrolyse?

Pyrolyse er den enkleste og mest effektive form for selvrens. Her varmes ovnen op til 500 grader i et par timer, hvormed fedt, snavs og madrester simpelthen forkuller.

Når ovnen er kold igen, kan du nu tørre det hvide ”støv” af med en vådklud, og ovnen er som ny. Det er utroligt let og effektivt og kan anbefales, hvis du altså vil betale dét ekstra, som det kræver.

Eller ovn med katalyse?

Katalytisk selvrens kræver mere arbejde end pyrolyse. Her suges fedtet op på siderne og bagvæggen af ovnen, hvor det delvist forbrændes, når ovnen er varmere end 200 grader.

Herefter kræves der stadig en manuel rengøring, hvor du enten kan købe en ovn med AquaClean-systemet, hvor du hælder vand i en bradepande og lader oven varme på 50 grader i en halv time, hvorefter du skal tørre ovnen efter.

Eller du kan få en ovn med EcoClean, hvor ovnloftet er belagt med meget små keramikkugler, der skulle nedbryde fedt og snavs og mindske mados med 80 procent. Du skal dog stadig fjerne den resterende del manuelt.

Herunder får du tre gode indbygningsovne med gode anmeldelser og testresultater – som vi også kan anbefale:

Bosch ovn

Bosch HBA63B152S. (PR-foto)

Voss ovn

Voss IEL6000-RF. (PR-foto)

Bosch HBA63B152S

Denne ovn fra Bosch er kåret til bedst i test, af både Tænk og svenske Råd & Rön. Den er identisk med modellen Siemens HB63AB522S, men ovnen fra Bosch er som regel billigst. Det er en stilren ovn med flotte moderne linjer, digitaldisplay og pyrolysefunktion.

I testen fik den ros med på vejen, for lavt energiforbrug, temperaturnøjagtighed og -stabilitet, opvarmning, støj og sikkerhed. Det er ikke uden grund, at den er én af de mest populære indbygningsovne med pyrolyse.

Voss IEL6000-RF

Er du på udkig efter en ovn der kan det basale, så du ikke skal betale for pyrolyse, stegetermometer, digitaldisplay og andre lignende features, så er denne ovn fra Voss et godt bud.

Den har vundet tests i Tænk og Råd & Rön, for bedste indbygningsovn uden pyrolyse, og er en god en billig ovn, der til gengæld er godt til dét den kan. Den er støjsvag og rummelig, så der er god plads på bagepladerne, og så har den et fornuftigt strømforbrug og er let at betjene.

Electrolux EOB3000AOX

Denne ovn er både billig og god, og har ligesom de to andre vundet tests I Tænk og svenske Råd & Rön. Udover dét med prisen, hvor den klarer sig rigtig godt, så har den et lavt energiforbrug, er støjsvag og varmer maden jævnt og fint.

Drejeknapperne er lette at betjene, der er én til varmefunktion og én til temperatur – så leder du efter en ovn, hvor du ikke kan komme til at betjene den forkert, så er denne fra Electrolux et godt valg. Velfungerende, simpel og til en fornuftig pris.

Kommentarer

Om skribenten

Kim Nielsen

Kim Nielsen

45-årig markedsføringsekspert og selvstændig rådgiver og producent, indenfor salg, marketing og strategi, samt freelance radiovært (og tidligere radiochef gennem 16 år). Kim er tekniknørd i bred forstand og handyman. Elsker at lave mad, se TV-serier og film på det store lærred. Kim læser desuden MBA (Master in Business Administration).