Lyd og billede

Købsguide: Forskellen på QLED og OLED TV

QLED TV og OLED TV
Foto: Samsung

LCD og plasma kæmpede i et årti, men i dag skal man forholde sig til nye skærmtyper såsom OLED og QLED. PriceRunner og FlatpanelsDK forklarer, hvad det hele betyder, og hvilke fordele hver teknologi har.

Selvom OLED og QLED på papiret lyder beslægtet, er der i praksis få ligheder. Så hvad vælger man som køber? Vi ser i det følgende nærmere på de to skærmteknologier.

LG OLED TV

LG Signature OLED TV. Foto: LG

OLED har taget markedet med storm

Plasma er død, men LCD lever stadig i bedste velgående. Over de seneste år har en ny skærmteknologi meldt sig på banen. OLED står for ”organisk LED”; altså millioner af små lysdioder, der benytter organisk materiale til at frigive lys og farver.

OLED-teknologien har taget anmeldere og entusiaster med storm. Fordi hver af de over 8 mio. pixels i en OLED-skærm er en lillebitte lysdiode, kan lys og farver styres ekstremt præcist. Der er ikke en bagbelysning eller andre lag. Denne opbygning giver unikke fordele og betyder bl.a. at OLED kan gengive ægte sort og ekstremt klare farver.

(Artiklen fortsætter under videoen. YouTube/LG)

Skærmene baseret på OLED er også ekstremt tynde, og kan potentielt bøje og rulles sammen. Det tager nogle år endnu før vi når dertil, men hvis du eksempelvis kigger på LGs nye ”wallpaper OLED”, så måler den kun 2,57 mm i tykkelsen. Det særlige ved OLED er, at den tynde profil ikke går ud over billedkvaliteten. Det er simpelthen bare sådan skærmene teknisk fungerer.


Læs også: ‘W’ for Wallpaper – LG lancerer supertynde OLED TV


OLED kan naturligvis kombineres med 4K Ultra HD-opløsning og HDR (High Dynamic Range). Også indenfor disse segmenter excellerer skærmteknologien.

Den eneste virkelig ulempe ved OLED har traditionelt været prisen. Det har været ekstremt svært og dyrt at producere skærmene.

De første OLED TV kostede tæt på 100.000 kroner, men derfra er det gået stærkt. Det er ikke mange uger siden, at OLED TV kom under 10.000 kroner i 55 tommer, og hvis de priser holder, så er der udsigt til en revolution af massemarkedet.

Samsung QLED TV

Foto: Samsung

QLED er LCD

I 2017 skal du som køber begynde at forholde dig til en ny betegnelse. Samsung introducerer ”QLED”, men der er et par ting, som vi bliver nødt til at slå fast først. Det forklares bedst med lidt historie.

Det vil sikkert overraske nogen, at der ikke findes LED TV indenfor tv-skærme. Jojo, det kaldes de til tider, men LED-skærme er dem, du ser, når du sidder inde i idrætsparken og kigger op på storskærmen. Går du tæt på, vil du se, at hvert billedpunkt er endog meget stort.

Det var Samsung, der begyndte at kalde LCD TV for ”LED”. Gennem de to sidste år er Samsung begyndt at kalde LCD TV for ”SUHD” og i 2017 introducerer Samsung så ”QLED”.


Se også – Samsung QLED TV: Få overblikket over de nye TV


På trods af ligheden i betegnelsen har QLED dog intet at gøre med OLED. QLED er klassiske LCD TV med et par ekstra lag i ”sandwichen”, der består af bl.a. en bagbelysning (LED eller lysstofsrør), filtre, flydende krystaller og meget andet.

Q’et kommer af, at et af lagene er såkaldte ”quantum dots” – eller kvanteprikker om man vil. Disse kan bruges til at hæve lysstyrken og udvide det antal farver, som kan gengives.

(Artiklen fortsætter under videoen. YouTube/Samsung)

QLED er så at sige et markedsføringsudtryk. Skærmene vil have samme karakteristika som andre LCD TV – eller ”LED” – hvilket vil sige høj lysstyrke og generelt pæne billeder, men samtidig ulemper såsom lavere kontrast, begrænsede betragtningsvinkler, fare for slør i hurtige bevægelser, fare for ujævn fordeling af lys (lyskegler ind fra hjørner, skyer på ensfarvede flader) mm.

Her skal vi nok lige tilføje, at QLED tidligere har refereret til splinterny skærmteknologi i stil med OLED. Denne kommer dog tidligt i 2019/20, og nu da navnet taget, så er det lidt uklart, hvad den nye teknologi skal hedde til den tid.

LCD – og QLED – vil i 2017 og flere år frem stadig repræsentere et fornuftigt valg af tv-skærm, men det er ikke den revolution, som OLED er. Hvis priserne på OLED TV kan holde sig omkring 10.000 kroner i startpris, får QLED det svært.

Vil du læse mere om de nyeste tv-skærme, herunder anmeldelser, så besøg FlatpanelsDK.

Kommentarer