Skønhed og helse

Guide: Her er alt du bør vide, inden du anskaffer dig en menstruationskop

Menstruationskop
Foto: iStock.com/gregory_lee

Selvom menstruationskoppen stadig er et relativt nyt fænomen herhjemme, kan det være lidt af en jungle. For ikke at tale om de mange spørgsmål, der opstår, når man skal prøve koppen de første par gange. Læs med og bliv klogere på menstruationskoppen her.

Opmærksomheden omkring menstruationskopper har vokset sig større i løbet af de seneste par år, ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Menstruationskoppen er imidlertid ikke en ny opfindelse. Faktisk blev menstruationskoppen, som vi kender den i dag, opfundet i 1930’erne i USA og markedsført nogenlunde samtidig med de første tamponer.

Populære menstruationskopper

Koppen nåede dog aldrig at blive den store succes. Det skyldes hovedsageligt, at mange kvinder dengang havde svært ved at acceptere idéen om genbrugelig OG indvendig menstruationsbeskyttelse. Opfindelsen var simpelthen en tand for banebrydende for sin tid. Det samme kan man ikke sige om menstruationskoppen i dag.

Diva International Inc., som producerer den populære menstruationskop, Diva Cup’en, er vokset eksplosivt over de seneste tre år, og også herhjemme er det nu naturligt at finde menstruationskopper på hylderne i supermarkedet. Blandt andet den danske OrganiCup, der blev kåret som årets hudplejeprodukt af helsekostbranchen i 2016.

Hvad er en menstruationskop?

Menstruationskoppen er i bund og grund en lille klokkeformet “opsamler” til dit menstruationsblod, som indsættes i skeden under menstruationen. Koppen er lavet af et blødt materiale, enten silikone, latex eller termoplastiske elastomer (TPE), som sikrer, at du ikke mærker det store til den, når den sidder korrekt.

Ruby_Cup_Menstruationskop

Stilken for enden af den danskproducerede Ruby Cup er gribevenlig og blød, så den irriterer mindst muligt. (PR-foto)

For enden af de fleste menstruationskopper sidder en stilk, i nogle tilfælde en ring eller en lille kugle, som du kan bruge til at rette koppen på plads efter indsætning, eller når du skal have koppen ud igen. Hvis stilken er for lang, kan du klippe den til (eller helt fjerne den), så den passer til dig. Enkelte kopper har slet ikke nogen stilk.

Hvordan bruger jeg en menstruationskop?

Koppen foldes sammen, inden den sættes op i skeden, hvor den typisk vil folde sig automatisk ud igen.

Gør den ikke det, kan du forsigtigt føre en finger rundt om koppen, trække i stilken eller forsøge at tviste koppen rundt med fingrene. Når koppen folder sig ud oppe i skeden, kan du risikere at høre et “pop”, som betyder, at koppen er foldet helt ud. Jo fastere koppen er, jo nemmere har den ved at folde sig ud.

På nettet kan du finde et hav af måder, du kan folde din menstruationskop på. Her kan du også få flere tips af andre menstruationskopbrugere til at indsætte din kop.

(Måder du kan folde menstruationskoppen på. Video: YouTube/LunetteCup)

At sætte sin menstruationskop korrekt op kan være lidt af en udfordring de første mange gange. Derfor anbefaler de fleste producenter at bevare tålmodigheden, indtil du har lært din kop, og ikke mindst din krop, at kende. Her kan det samtidig være en god idé at supplere koppen med et bind eller et trusseindlæg for en sikkerheds skyld.


Læs også: Fordele og ulemper ved at bruge menstruationskop


Foruden at opsamle menstruationsblodet virker menstruationskoppen ved at danne et svagt vakuum mod skedevæggene, så blodet ikke kan sive ud. Det gør også, at koppen kan være svær at tage ud igen. Et let tryk rundt om koppen kan hjælpe med at bryde vakuumet og gøre det lettere at få koppen ud.

Så snart menstruationskoppen er ude, kan du tømme den i toilettet, skylle den og sætte den op påny.

Menstruationskopper bedst i test

Det anerkendte testfirma Bedst-i-Test har testet to populære menstruationskopper. Læs testernes vurdering her.

Sådan undgår du, at din menstruationskop lækker

Lækker din menstruationskop, er det et tegn på, at koppen er sat forkert op eller ikke har foldet sig ordentligt ud. I så fald bør du rette på den.

Bliver din menstruationskop ved med at lække, kan det også være, fordi den sidder for dybt i skeden, så livmoderhalsen, som er der, hvor blodet kommer ud, hænger uden for koppen. Modsat en tampon skal menstruationskoppen nemlig ikke placeres alt for dybt i skeden.

For nogle kan det være en hjælp at lokalisere livmoderhalsen med en finger, inden menstruationskoppen sættes op, for at være helt sikker på, at koppen placeres rigtigt. Under menstruationen vil livmoderhalsen føles som en lille hård tap, som du kan føle dig frem til for enden af skeden, cirka en halv til en hel fingers længde inde.

Menstruationskop_fold

“Punch down”-foldemetoden gør menstruationskoppens åbning så smal som muligt. GIF: OrganiCup

Hvilken menstruationskop skal jeg vælge?

De fleste mærker af menstruationskopper findes i to forskellige størrelser: 1) én til kvinder under 30 år, der ikke har født vaginalt, og 2) én til kvinder over 30 år og/eller som har født vaginalt.

På de danske OrganiCup fremgår det tydeligt på pakken, om du har en type A eller type B mellem hænderne, og hvem den pågældende menstruationskop henvender sig til. Du kan også opleve, at der står model 1 eller model 2 på pakken, når du shopper ny menstruationskop.

At alderen spiller en rolle for, hvilken menstruationskop, du bør vælge, skyldes, at alderen kan påvirke muskulaturen i skeden. Du kan i princippet begynde at anvende menstruationskop allerede ved din første menstruation, hvis du føler dig komfortabel ved at føre koppen ind i skeden og kan få den til at sidde rigtigt.

Kvinder, som ikke har født, men som har kraftige blødninger, kan desuden have gavn af en større kop.

OrganiCup_Menstruationskop

OrganiCup findes i to størrelser, str. A til kvinder under 30, der ikke har født vaginalt, og str. B til kvinder over 30 og kvinder, der har født vaginalt. (PR-foto)

Når det er sagt, findes der også producenter, der tilbyder en hel række af former og størrelser alt efter, om din livmoderhals sidder højt eller lavt, om du har en ekstra stram skedemuskulatur, dyrker meget sport, yoga osv.

Ligesom med bind og tamponer kan det kræve, at du køber nogle forskellige typer og prøver dig frem, til du finder den rigtige menstruationskop for dig.

Husk på, at størrelsen og formen på de basale menstruationskopper også varierer en smule fra producent til producent, så den størrelse, der ikke virker for dig, når det kommer til ét mærke, kan være den størrelse, der gør underværker for dig, hos et andet mærke.

Her kan du finde forhandlere af menstruationskopper

Kommentarer