Skønhed og helse

Fordele og ulemper ved at bruge menstruationskop

menstruationskopper
(PR-foto)

I løbet af de seneste år har menstruationskoppen bredt sig til det danske marked, hvor den har vundet både hjerter og priser. Men hvordan er menstruationskoppen bedre end de traditionelle hygiejneprodukter? Og hvilke ulemper kan der være ved at bruge menstruationskop?

Hvis du hører til de cirka 50 procent af verdens befolkning, der bløder hver måned, har du helt sikkert hørt om menstruationskoppen.

Koppen har egentlig været på markedet siden 1930’erne, men har først i løbet af de senere år har fået medvind herhjemme, og det med god grund. Den lille kop med det store potentiale kan nemlig holde i helt op til 10 år og er dermed enormt besparende. Ikke blot for din pengepung, men også for miljøet.

Populære menstruationskopper

Der findes imidlertid et væld af andre gode grunde til at give menstruationskoppen et skud. Ligesom der findes potentielle ulemper, som er værd at have in mente, inden du går ud og shopper din første menstruationskop.

Du får hele listen med fordele og ulemper her, så du kan få det hele med, inden du beslutter dig for at ride med på menstruationskop-bølgen.


Fordele ved menstruationskoppen

#1: Menstruationskoppen skal ikke skiftes så ofte

Modsat bind og tamponer, der skal skiftes relativt hyppigt, kan menstruationskoppen sidde i, i op til 12 timer ad gangen afhængig af, hvor meget du bløder.

Det betyder, at menstruationskoppen er ideel at sove med eller at benytte på dage, hvor du ikke har adgang til et toilet, som du ellers ville have haft brug for til at skifte bind eller tampon (som for eksempel på en lang flyvetur). Du kan også svømme og dyrke motion med en menstruationskop i.

#2: Menstruationskoppen kan holde på mere

Fordi menstruationskoppen opsamler og ikke suger blodet, kan den holde på mere blod end en tampon. Helt op til 30 milliliter for at være helt nøjagtig. Til sammenligning kan de mest absorberende tamponer holde op til 18 milliliter.

Menstruationskoppen er derfor et oplagt valg for dig, der har tendens til kraftigere blødninger.

Ruby Cup menstruationskop

(PR-foto)

#3: Menstruationskoppen giver færre irritationer

Du finder ingen pesticidrester, blegemidler eller parfume i en menstruationskop og derfor er der ingen risiko for irriterede slimhinder, med mindre du er allergisk over for silikone, latex eller TPE, som menstruationskopperne typisk er fremstillet af. Derudover udtørrer menstruationskoppen heller ikke slimhinderne, eftersom den ikke suger væsken i skeden (og dermed også skedens naturlige fugt) men blot opsamler den.

Hvad angår toksisk shock syndrom (TSS), har menstruationskoppen været skyld i ét kendt tilfælde. TSS er en sjælden, men yderst farlig sygdom, som skyldes giftstoffer fra bakterier. Cirka halvdelen af dem, der får TSS, er personer, der har sin menstruation, og derfor er sygdommen ofte blevet nævnt i sammenhæng med menstruation og særligt brugen af tamponer. Det er grunden til, at du måske er stødt på begrebet TSS, hvis du nogensinde har læst indlægssedlen i en pakke tamponer.

Sammenligner man med tamponer, er brugen af menstruationskopper stadig meget lav, og det kan være én af grundene til, at der ikke har været rapporteret flere tilfælde af TSS hos personer, der bruger menstruationskop. Indtil videre konkluderer flere eksperter derfor, at tamponer og menstruationskopper udgør cirka den samme risiko for TSS.

#4: Menstruationskoppen er billigere for dig og miljøet

De fleste menstruationskopper kan holde i mange år, nogle endda helt op til 10 år.

Hvis du normalt bruger fem bind, tamponer eller trusseindlæg om dagen i fem dage hver måned, kan du altså spare 3.000 engangsbind, -tamponer og -trusseindlæg over 10 år med en menstruationskop. Det er meget for både dig og Moder Jord!

Her kan du finde forhandlere af menstruationskopper


Ulemper ved menstruationskoppen

 #1: Menstruationskoppen kræver vedligeholdelse

Da menstruationskoppen er genbrugelig, skal du sørge for at holde den ren, så du ikke risikerer at få en infektion af at bruge den.

Mange producenter anbefaler at sterilisere koppen ved kogning mellem hver menstruation og skylle den grundigt med en neutral sæbe, når du tømmer den for blod. Det er i sig selv ikke en stor udfordring, men alligevel et ekstra hensyn, som du skal vænne dig til som bruger af koppen.

Menstruationskop

(PR-foto)

#2: Menstruationskoppen kan være en griset affære

Det er ikke nogen hemmelighed, at du vil komme i nærkontakt med dit underliv, når du har med en menstruationskop at gøre.

Det betyder også, at du med al sandsynlighed vil opleve at få blod på fingrene, så vær forberedt og husk, at ikke alle offentlige toiletter har en håndvask til rådighed, hvis du skulle få brug for at tømme din menstruationskop.

#3: Menstruationskoppen kan være svær at vende sig til

Selv hvis du har fat i en menstruationskop, der passer til din krop, er det ikke nogen garanti for, at du kan få den til at sidde rigtigt de første mange gange, du bruger den. Øvelse gør mester, og det gælder i den grad også for menstruationskopper.

Hvis du alligevel ikke kan enes med koppen efter talrige forsøg, er der heller ingen skam i det. Der findes heldigvis mange andre alternativer til dig, der menstruerer, herunder økologiske bind og økologiske tamponer.

Ønsker du at læse mere? Her er alt, du bør vide, inden du anskaffer dig en menstruationskop.

Kommentarer