Renovering og byggeri

Guide til nyt tapet: Sådan pepper du en kedelig væg op

nyt tapet til stuen
(PR-foto)

Tapet kan gøre meget ved et rum. En ordinær spisestue kan pludselig få et råt look eller soveværelset kan blive til en skov. Få inspiration og tips til at sætte tapet op.

Tapet findes i alverdens smukke og dekorative farver og mønstre, som kan pryde dine vægge og skabe et flot look din bolig. Tapet kan tjene som en stemningsskabende baggrund i din stue, entré, soveværelse eller andre rum i boligen.

Du har altså et væld af muligheder, når det gælder nyt tapet til hjemmet. Spørgsmålet er jo først og fremmest, om du leder efter tapeter til soveværelse, tapeter til køkkenet eller tapeter til andre rum i hjemmet?

Nyt tapet skaber rum og hygge

Når du ser efter nyt tapet til boligen, kan du eksempelvis gå efter tapeter i lyse farver, hvis du vil have rummet til at virke mere rummeligt. Du kan også overveje et tapet i en mærkere farve for at skabe hygge?

Hvis du har møbler og interiør i markante farver, gå da efter at vælge et lyst og roligt tapet. Mangler du et nyt tapet til børneværelset, kan du med fordel skele til de populære ferm Living tapeter fra den danske designvirksomhed af samme navn.

Et flot mønster kan ofte gøre din væg spændende at se på, uden at den behøver blive et kunstværk i sig selv. Det rå industrielle ”New Yorker” look er eksempelvis meget moderne. Du kan således finde et væld af tapeter, der ligner, at du rent faktisk har direkte udsigt til murstenene i dit hjem.

nyt tapet til badeværelse

Et badeværelse kan hurtigt få et andet look med ny tapet. Foto: Pexels.com/Joey

Nyt tapet? Overvej et “non-woven”

Når du leder efter nyt tapet til hjemmet, overvej da et tapet af god kvalitet, så du ikke risikerer, at det går i stykker, når du skal sætte tapetet op. Tilbage i tiden blev alt tapet trykt på papir, men i dag er langt størstedelen af tapeter trykt på filt – også kaldet “non-woven”.

Tapet kan fås i ruller (f.eks. 0,53 meter x 10 meter), ligesom tapeter somme tider kommer i større “stykker”.

Populære tapeter på PriceRunner

På PriceRunner kan du hurtigt og nemt danne dig et overblik over forhandlere af tapeter og prisniveauet for den ny vægbeklædning. Særligt ferm Living tapeter og NLXL tapeter er blandt tidens mest populære tapeter.

Det skal du bruge til tapetsering

Inden du starter med at rulle tapetrullen ud, bør du have følgende udstyr inden for rækkevidde:

  • Vægrens
  • Vævlim
  • Spartel
  • Svamp
  • Pensel
  • Tapetsaks
  • Tapetkost
  • Tapetklister kost
  • Hobbykniv
  • Evt. vatterpas eller lodsnor

Og så kan ud ellers gå i gang.

(Her en demonstration af, hvordan du kan gøre. Video: YouTube.com/Tapetforum)

Opsætning af tapet: Sådan gør du

Når du har lagt dig fast på dit nye tapet og købt de ønskede ruller til hjemmet, ja, så er det blot at finde en dato, hvor du har overskud til at gå i gang med opsætning af tapet – og på den måde peppe væggen op.

1Rens væggen

Sørg for at overfladen, du skal tapetsere på, er glat og ren. Så får du det flotteste resultat, da eventuelle ujævnheder ellers tydeligt ville kunne ses. Gå derfor væggene efter for knopper og buler, og skrab eller slib dem væg.

Rens gerne nogle timer i forvejen med grundrens og vask af med rent vand på en klud.

2Påfør vævlim

På nye tapeter er filtbagsiden syntetisk og suger ikke til sig. Det er derfor nemt at rulle færdigt vævlim på væggen til en bane tapet ad gangen. Start i øverste venstre hjørne.

Kom godt omkring kanter og omkring stikkontakter – påfør her vævlimen med en pensel. Vælg en vævlim af god kvalitet. Når kanterne er færdige, påfør vævlim på resten af væggens areal med en malerrulle eller en tapetpenslen.

3Første bane

Placer rullen med tapet forneden. Træk tapetet forsigtig fra gulvet op af væggen og sørg for du har nogle ekstra centimeter for oven, i bunden og ved kanter. Det er vigtigt, at den første bane af tapet sidder fuldstændig lige. Ellers bliver hele tapetet skævt at se på! Mål med vatterpas eller loddesnor og juster tapeter, så det sidder lige.

Tag din rulle med tapet og træk i rullen, børst på den og sæt så af, så det passer foroven og forneden. Glat efter til sidst med en tapetbørste. Børst fra midten og ud, hermed undgår du luftbobler og buler. Tapetet skal være helt glat. Sørg hele tiden for at tørre overskydende lim af loft, lister og tapet med en fugtig svamp.

4Frigør kontakter

Skær eller klip et kryds omkring eventuelle kontakter i væggen, der ikke skal have tapet på. Kræng tapetet til siderne, så du kan skære langs kontaktens kant. Skær langs kontakten, så kanten kommer til at passe præcis med kontaktens kant. Husk – skær hellere for lidt end for meget af.

5Skær kanter af

Skær overskydende tapet af langs kanter, paneler og lister med en bred spartel og en skarp hobbykniv. Placer spartlen og skær kniven langs bladet. Således får du et flot lige snit og et pænt resultat. Brug en fugtig svamp til at fjerne overskydende lim.

6Næste bane

Dernæst går du videre til næste bane. Her gentager du samme proces. Husk at tage højde for, at mønstret skal ”passe sammen” med tapetet, du allerede har sat op. Stød banerne sammen, så det passer – uden mellemrum eller overlap.

7Rundt om hjørner

Har værelset forskellige vinkler, skal du måske have tapetet rundt om et hjørne. Klip ind i hjørnernes overskydende tapet for at gøre ombukningen lettere.

Vælger du at klippe tapetet af på forhånd, inden du sætter det op, så giv altid 5 centimer for meget i bredden i forhold til hvad, du har målt, du mangler på væggen. Det er for ærgerligt, at tapetet bliver for smalt. Indvendige hjørner, hvor du ikke kan komme til at skære af, klipper du af med en tapetsaks.


Når hele væggen er tapetseret, er du færdig. Læn dig tilbage og nyd resultatet!

Væggen er markant anderledes – og du kan sikkert også føle en ændret atmosfære i rummet! Et sjovt og overskueligt tapetprojekt er overstået, og du har skabt et helt nyt rum i dit hus. Godt gået!

… og skulle du mangle nyt tapet til andre af husets rum, ja, så kan du altid finde forhandlere af tapeter via PriceRunner.

Kommentarer