Skønhed og helse

Økologiske bind og tamponer: Godt alternativ – ikke et must

Tampon
Foto: Pixabay.com/EME

Når vi hører ordet “økologisk”, kan vi hurtigt komme til at tro, at et produkt er bedre for vores sundhed end et andet. Men når det kommer til bind og tamponer er der ikke den store risiko ved at vælge de almindelige, konventionelle produkter, lyder vurderingen fra eksperter.

“Fri for kemi” er måske blevet et af vor tids simpleste og mest effektive salgsargumenter. Med bare tre ord kan et produkt love sig fri for skadelige miljøkemikalier som ftalater og pesticider samtidig med, at miljøet er blevet skånet mest muligt under fremstillingen.

Det er for mange danskere et kærkomment pejlemærke i en tid, hvor vi endnu ikke ved ret meget om de mange skadelige kemikalier, herunder potentielt hormonforstyrrende stoffer, vi dagligt omgås, og hvor behovet for at passe godt på kloden er stort.

Af samme grund er salget af økologiske hygiejneprodukter skudt i gang på det danske marked, hvor der på få år er dukket nye, økologiske mærker op som eksempelvis GingerOrganic og Loumill.

Vær opmærksom, når du handler

Økomærket er dog ikke altid en garanti for kemikaliefrit indhold. Sådan lyder det fra Malene Møhl, der er cand.scient i biologi og rådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

– Selvom råmaterialerne til et produkt er dyrket økologisk, kan processen med at lave bomuldsplanter til bomuldsfibre være meget kemikalietung, og det er der mange, der ikke tænker over, siger hun.

Malene Møhl henviser til, at der i forvejen ikke krav til producenterne, når det gælder varedeklaration af hygiejnebind og tamponer. Det kan gøre det ekstra svært at navigere i det store udvalg af hygiejneprodukter.

– Et produkt kan godt påberåbe sig at være økologisk eller fri for noget og stadig være problematisk på en række andre parametre. For eksempel kan økologiske bind stadig indeholde parfume og bakteriedræbende stoffer, siger Malene Møhl.

Med andre ord kan du ikke altid være sikker på, hvad du får, når du handler hygiejneprodukter, da det i dag er langt fra alle producenter, der angiver, hvad det økologiske henviser til i de økologiske bind og økologiske tamponer.

Menstruationskop eller tamponer

Menstruationskoppen er blevet et populært alternativ til bind og tamponer. Foto: Flickr.com/Menstruationstasse.com

Ingen fare ved konventionelle bind

Men hvad skal man så vælge?

Spørger man gynækologen, er der generelt kun én ting, man bør være opmærksom på, hvis man bruger bind og tamponer. Og det gælder vel at mærke både, hvad enten man er til økologiske eller konventionelle hygiejneprodukter.

– Det eneste farlige ved at bruge bind og tamponer er hvis man har dem siddende for længe, altså væsentligt længere end otte timer ad gangen. Derfor gælder det samme for begge slags bind og tamponer, og det er, at man husker at skifte med jævne mellemrum, siger ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen.


Læs også: Alt du bør vide, inden du anskaffer dig en menstruationskop


Ud fra et sundhedsfagligt perspektiv ser Charlotte Wilken-Jensen derfor ikke nogen grund til at gå over til økologiske hygiejneprodukter, hvis man i forvejen ikke oplever gener som eksempelvis udslæt eller kløe forneden. Har man derimod problemer med underlivet, kan økologiske bind og økologiske tamponer være en fordel af en helt anden, og meget simpel, grund:

– Nogle af de moderne bind og tamponer er vældig tætte, og det er også det, der gør dem populære. Men det tætte materiale giver samtidig et iltfrit, fugtigt og lukket rum omkring skeden, som er et miljø, nogle bakterier har godt af.

– Det kan for eksempel også fremme væksten af svampesporer, som giver skedesvamp. På den måde kan økologiske bind og økologiske tamponer være sundere, fordi de økologiske materialer ikke er lige så tætte som de kunststoffer, konventionelle bind og tamponer er lavet af, siger hun.

Mange gode bind i danske butikker

I 2016 testede Forbrugerrådet Tænk Kemi en række bind og tamponer på det danske marked for uønsket kemi. Blandt disse var både gamle kendinge som o.b., Tampax og Always, men også nyere, økologiske alternativer som supermarkedgiganternes økologiske mærker Änglamark og Levevis var at finde i testen.

– Ud fra vores test ser det overordnet godt ud. Der er kun nogle enkelte produkter, som vi anbefaler, at man holder sig fra, og det er parfumerede bind og tamponer, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby.

Hun tilføjer, at man i nogle af produkterne fandt rester af eksempelvis sprøjtemidlet glyphosat, men at det var i så små mængder, at det ikke blev vurderet til at være problematisk for den enkeltes sundhed.

– I forhold til økologi handler det jo både om miljø og sundhed, så det giver god mening at købe økologisk. Men kigger vi i dette tilfælde kun på sundhed, er der ikke de store risici ved at vælge de konventionelle produkter, konkluderer hun.

Svanemærket

Svanemærket. Grafik: ecolabel.dk

Svanemærket er din sikkerhed

Alligevel anbefaler både Christel Søgaard Kirkeby og Malene Møhl, at man går efter Svanemærket, hvis man vil være på den sikre side.

Mærket er nemlig ikke kun en hjælp til at styre uden om den parfume, som nogle producenter tilsætter bind og tamponer for at få dit underliv til at dufte “friskt”. Sammen med EU-Blomsten er Svanen pt. også din eneste sikkerhed for, at rester af sprøjtegifte, klor og tungmetaller ikke havner i dine trusser.

Og det kan være en god idé at begrænse mængden af de mange kemikalier, som findes overalt i vores hverdag.


Læs også: Tjek nemt produkter for uønsket kemi


I hvert fald hvis man vil begrænse den såkaldte cocktaileffekt, som er den enkeltes samlede kontakt med kemikalier, der hver for sig er uskadelige i små doser, men som samlet mistænkes for at have skadelige effekter.

– Alle de produkter, der er på markedet i EU, er som udgangspunkt godkendt, så der er ikke noget i produkterne, der som sådan er ulovligt. Men vi ved stadig kun meget lidt om effekten af stofferne, så der er grund til at være forsigtig, lyder rådet fra Økologisk Råds Malene Møhl.

Tjek priser på bind og tamponer her

Kommentarer