Underholdning

Danmarks børn har talt: Her er vinderne af Orlaprisen 2017

Orlaprisen 2017
Grafik: DR

Hvilke børne- og ungdomsbøger hitter blandt børnene? Dét gør Orlaprisen 2017, børnenes egen litteraturpris, os meget klogere på. Se vinderne af bogprisen her.

Her er det børnene, der bestemmer. Og det er der næsten 50.000, der har gjort; altså bestemt vinderne af Orlaprisen 2017, der er de 7- til 12-årige børns helt egen litteraturpris.

Bøger om alt fra venskab og kærlighed, zombier, heste, teenagelivet, science fiction og det professionelle liv som YouTuber har kandideret til børnenes helt egen bogpris i år. Og alle børn i Danmark har haft mulighed for at komme med indspark til, hvilke børne- og ungdomsbøger, der skulle nomineres til Orlaprisen 2017.

Efterfølgende har børnene kunnet stemme på deres favoritter blandt de nominerede bøger. Og det er der så næsten 50.000 børn, der har gjort i den måned, som afstemningen var åben i efteråret.

Vi ser her nærmere på vinderne af årets Orlapris, og klikker du på bøgernes titler i teksten nedenfor, kan du nemt se, hvilke butikker, der forhandler de prisvindende bøger.

Ternet Ninja af Anders Matthesen kåret som 'Bedste Handling' ved Orlaprisen 2017

Ternet Ninja‘ af Anders Matthesen er kåret som ‘Bedste Handling’. (PR-foto)

Orlaprisen 2017 – Bedste handling

Teenageren Aske får i bogen ‘Ternet Ninja‘ en Ninja-dukke af den elskede og gode gamle Anders “Anden” Matthesen-karakter onkel Stewart, der har været en tur i Thailand. Ninja-dukken viser sig siden at være levende og have et indædt ønske om retfærdighed og hævn over dem, der tog livet af dens skaber …

Med ‘Ternet Ninja’ har Anders Matthesen i øvrigt sin debut som børnebogsforfatter, men det er jo ikke helt ukendt for komikeren sådan at kommunikere til børn.

Det har vi tidligere set med animationsfilmen ‘Terkel i Knibe’ i 2004, og i december 2018 finder en filmatisering af ‘Ternet Ninja’ så vej til landets biografer, og Anders Matthesen skriver, instruerer og lægger selv stemme til filmen.

Det er i øvrigt Rasmus Meisler, der har kreeret bogens illustrationer.

Find forhandlere af ‘Ternet Ninja‘.

Se de andre nominerede i kategorien
2100 – Generation 2.0 af Benni Bødker.
Spektrum #2: Geminiderne af Nanna Foss.
Zombie-jæger – Den nye verden 1: Rådne soldater af Nicole Boyle Rødtnes.
Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten.


Bedste bog, man bliver klog af ved Orlaprisen 2017

Sådan blev jeg Rasmus Brohave‘ er kåret som ‘Bedste bog, man bliver klog af’. (PR-foto)

Orlaprisen 2017 – Bedste bog, man bliver klog af

Han har mere end 230.000 abonnenter på YouTube, har passeret de 280.000 følgere på Instagram, og så blev han kåret som ‘Årets YouTuber’ ved prisuddelingen Guldtuben 2016, der hylder de unges mediefavoritter. Ved dette års award-show fik han prisen “Årets Vlogger”.

Livet som professionel YouTuber har 19-årige Rasmus Brohave skrevet en bog om. ‘Sådan blev jeg Rasmus Brohave‘ er titlen, og bogen har Rasmus Brohave fået Orlaprisen 2017 for i kategorien ‘Bedste bog, man bliver klog af’.

I bogen sætter den populære vlogger blandt andet ord på sin barndom på Fyn og hverdagen som YouTuber, ligesom han giver gode råd til at lave YouTube-videoer og vælge det rette gear og udstyr.

Find forhandlere af ‘Sådan blev jeg Rasmus Brohave‘.

Se de andre nominerede i kategorien
Steffi & Saphir: Hestene på Ponygården 4 af Ina Bruhn.
Hjertestorm af Annette Herzog, Rasmus Bregnhøi og Katrine Clante.
Hvad er månen lavet af? af Lars Henrik Aagaard.
Alt om at være pige (Når alle andre end mig har fået det) af Camilla Wandahl.


Orlaprisen 2017 og Bedste Tegning

Gamerz 5, Gamer 4ever‘ kåret som ‘Bedste tegning’. (PR-foto)

Orlaprisen 2017 – Bedste tegning

I bogen ‘Gamerz 5, Gamer 4ever‘ følger du klanen De Ukendte, der udgøres af Timmo, Croxx, Princess, Ludo og Wizard, og de kæmper alle for at vinde computerspilturneringen Galaxy, som de fem GAMERZ nu er nået til.

Det er dog ikke kun turneringens modstandere, der er udfordringen for De Ukendte. Interne magtkampe, irriterende forældre og sågar dårlige internetforbindelser vanskeliggør vejen mod sejren for de fem Gamerz. Spørgsmålet er: Vil det lykkedes dem at vinde turneringen?

Bogen har fået Orlaprisen 2017 for ‘Bedste tegning’, og det er Jan Solheim, der står bag illustrationerne. Forfatteren til bogen er Kasper Hoff.

Find forhandlere af ‘Gamerz 5 – Gamer 4ever‘.

Se de andre nominerede i kategorien
Hjertestorm af Annette Herzog, Rasmus Bregnhøi og Katrine Clante.
Skovpigen Skærv af Kim Leine og Peter Bay Alexandersen.
Zenobia af Morten Dürr og Lars Horneman.
 Ternet Ninja af Anders Matthesen og Rasmus Meisler.


Orlaprisen 2017 og 'Bedste Karakter'.

K for Klara 11: Er vi venner?‘ er kåret som ‘Bedste karakter’. (PR-foto)

Orlaprisen 2017 – Bedste karakter

Venskab, skole og det at blive ældre. Det er temaerne i den populære bogserie ‘K for Klara‘, der handler om Klara og hendes veninder, og bog nummer 11 i serien ‘K for Klara 11: Er vi venner?‘ har fået Orlaprisen 2017 i kategorien ‘Bedste karakter’.

Alle bøgerne i serien, som Line Kyed Knudsen er forfatter til, kan læses uafhængigt af hinanden, og bog nummer 11 handler især om venskab og kærlighed. For der starter en ny dreng i Klaras klasse. Niklas hedder han, og Klara føler sig sikker på, at hun er lidt forelsket i ham.

Og da han vil tale med hende på tomandshånd, bliver det hele pludseligt meget alvorligt …

Find forhandlere af ‘K for Klara 11: Er vi venner?‘.

Se de andre nominerede i kategorien
Iqbal Farooq i Indien af Manu Sareen.
Pigen fra havet 1 – Ravmedaljonen af Bodil El Jørgensen.
Den faldne engel af Kenneth Bøgh Andersen.
Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten.


Orlaprisen 2017 og 'Bedste indlevelse'

‘Ravnenes hvisken‘ er kåret som ‘Bedste indlevelse’. (PR-foto)

Orlaprisen 2017 – Bedste indlevelse

Bedste handling. Bedste bog, man bliver klog af. Bedste tegning. Bedste karakter. Og så er der endnu en kategori, som børnene selv kunne bestemme; ‘Bedste indlevelse’.

For hvilke andre kategorier fortjente at blive hædret? Orlaprisen 2017 i kategorien ‘Bedste indlevelse’ gik til Malene Sølvsten for fantasyromanen ‘Ravnenes hvisken’.

Det er første bind i en trilogi, som handler om nordisk mytologi, hvor en række grusomme mord viser sig at hænge sammen med en gammel profeti om verdens undergang. Andet bind i serien, ‘Ravnenes hvisken 2‘, udkom i år, og tredje bind udkommer i 2018.

Find forhandlere af ‘Ravnenes hvisken‘.


Orlaprisen 2017

Grafik: DR

Orlaprisen og de tidligere vindere

Orlaprisen er litteraturprisen for børnebøger, og prisens navn er hentet fra Ole Lund Kirkegaards populære børnebog ‘Orla Frøsnapper‘ og refererer til bogens bølle med samme navn. Det er altså ene og alene børnenes litteraturpris.

De seneste år er der kun blevet uddelt en Orlapris til én forfatter. Men i år er det anderledes, da der er fundet fem Orla-prismodtagere.

– ”Det er fem vidt forskellige bøger, der har fået en pris, og der er ingen tvivl om, at vi ved at have fem kategorier i år, bedre har kunnet vise bredden i børnelitteraturen. Det var sværere før, og den mest solgte og populære bog skulle nok blive opdaget alligevel,” siger Tonny Christensen fra DR Ultra, som er DRs ansvarlige for afviklingen af Orlaprisen, til DR.dk.

Her kan du i øvrigt se de tidligere vindere af Orlaprisen …

 Vinder af Orlaprisen 2016: Karmaboy – Kometen og den onde numsekløe‘ af Jacob Riising.

Vinder af Orlaprisen 2015:Fletninger‘ af Marie Wivel og Laura Arnesen.

Vinder af Orlaprisen 2014: Vitello gør en god gerning‘ af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen.

Du kan læse mere om Orlaprisen 2017 via DR’s hjemmeside, og så kan du naturligvis sammenligne priser på bøger og finde nye bøger til samlingen via PriceRunner.dk.

Kommentarer