Et tastatur med lys og farver er det nye sort, når man skal peppe sit skrivebord op. Men hvad betyder de tre bogstaver egentlig ved et RGB tastatur?

Hvad gør du, hvis du lige mangler det sidste gejl til skrivebordet? Hvad gør du, når computeren har fået alt det, den kan trække af udstyr, men der stadig lige mangler prikken over i’et, den sidste wow-faktor?

Du kigger selvfølgelig på, om der kan gøres noget ved dit computertilbehør!

De senere år har flere og flere slags computertilbehør fået mærkatet “RGB“, men hvad står de tre bogstaver for? Og hvad betyder det, når et tastatur er et “RGB tastatur“?

RGB tastatur

Foto: Flickr.com/Karl Hols

RGB: De tre komplementærfarver

For at finde ud af, hvad hvad et RGB tasatur er, skal vi tilbage til folkeskolen. Helt præcist skal vi tilbage til billedkunsttimerne, hvor en stakkels lærer forsøgte at forklare en flok unger om farvesammensætning.

Der findes tre såkaldte komplementærfarver:

  • Rød
  • Grøn
  • B

Det er de tre farver, der er grundstenen i RGB-farvespektret. Ud fra de tre farver kan man danne alle farver. Af andre farvespektre kan blandt andre nævnes CMYK, der står for Cyan, Magenta, Yellow og Black. Det er farvespektret, der benyttes i printere, men i denne artikel koncentrerer vi os om RGB-farvespektret – og altså RGB tastaturer.

RGB er en blanding af farver

Ligesom vi i billedkunsttimerne stod med en ordentlig farvelade op til begge ører og blandede på livet løs for at få den helt rigtige farve, så er det det samme, der sker, når et RGB tastatur skal lyse med en bestemt farve.

Nærmere bestemt – og nu bliver det lidt teknisk – har hver farve en værdi på op til 255, da det der tale om en farvedybde på 8 bit. Tallene kan så indstilles individuelt i forhold til hinanden.

Logitech G910 Orion Spark RGB tastatur software

RGB-belysningen på Logitech G910 Orion Spark RGB tastaturet indstilles ved hjælp af software. (Screenshot)

Som det ses på billedet herover, så er farven her sat til 255 på både rød (R) og grøn (G), og heraf kommer farven gul. Nøjagtig som når man blander rød og grøn maling sammen.

Man kunne også vælge at skrue blå (B) op på 255, hvilket ville give en hvid farve, da der dermed ville være fuld skrald på alle farver. Skruede man omvendt rød (R) ned på 0, ville farven være grøn (G), da grøn dermed ville være den eneste farve tilbage med en værdi.

Med andre ord: Man skal altid se de tre tal som et billede af, hvor meget af den pågældende farve, der er på farveladen. Jo højere tal, desto større andel af den pågældende farve.

De 10 mest populære tastaturer på PriceRunner lige nu:

Hvilket RGB tastatur skal jeg vælge?

På langt de fleste RGB tastaturer er det dog ikke kun de mange millioner farver, man får med i kassen. Der er derfor flere ting, du skal tænke på, hvis du overvejer at udstyre din computer med et RGB tastatur.

Ofte er der også et sandt lysshow at finde i softwaren til tastaturet. På flere tastaturer kan man for eksempel vælge, at lyset skal lyse i en bestemt farve i takt med musikken, eller også er det kun bestemte taster, der skal lyse.

RGB tastatur

Speciel oplysning af WASD-tasterne. Foto: PxHere.com

Man kan også komme ud for, at der i softwaren er mulighed for at vælge, at lyset skal skifte mellem farver helt automatisk. Kun fantasien sætter grænser med et RGB tastatur, og ofte kan man da også selv indstille et bestemt lystema.

I skrivende stund er det primært gaming tastaturer, der er udstyret med RGB-baggrundsbelysning. Derfor ser man ofte lysfunktioner, der fungerer i samspil med bestemte spil. Flere tastaturer tilbyder derfor lystemaer, der sørger for at lyse spilspecifikke taster op i en bestemt farve. Et eksempel herpå kan være WASD-tasterne til Counter-Strike: Global Offensive.

Hvad angår typen af tastatur, så kan du være helt rolig. Du behøver ikke at købe enten et mekanisk tastatur eller et membrantastatur for at få RGB-farver under tasterne. RGB tastaturerer fås nemlig i mange forskellige udgaver – både med mekaniske taster og membrantaster.


Læs også – Forskellen på: Membrantastatur og mekanisk tastatur


Millioner af farver … i teorien

Men hvor mange slags farver kan man så i teorien få frem ved hjælp af RGB-farvespektret?

En hurtig hovedregning siger 256 x 256 x 256 = 16.777.216 farver. Grunden til, at man skal skrive 256 og ikke 255, som værdien ellers går op til, er at 0 også repræsenterer en ud af de 256 værdier.

Men hvorfor skriver vi “i teorien”? Jo, det skyldes, at i praksis kan man ikke på bit-niveau skelne mellem farverne. Derfor er det også lidt af et salgstrick, når producenterne skriver, at tastaturet kan vise 16,8 millioner farver.

Der er ingen tvivl om, at de små dioder i tastaturet viser en lidt anden farve, når værdierne er 255-255-243 fremfor 255-255-242, men det kan man som bruger simpelthen ikke se. Den allerbedste metode til at finde det rette RGB tastatur for lige netop dig er derfor at prøve tastaturet med dine egne hænder.

Det kan også altid anbefales at læse anmeldelser af det tastatur, du kigger på. På den måde får du en professionel vurdering af, om dit drømmetastatur er pengene værd – eller om der findes bedre alternativer.

Find den bedste pris på PriceRunner

Her på PriceRunner har vi selvfølgelig sørget for at finde de bedste priser frem til dig, så du er klædt godt på til at gøre en god handel, når du skal investere i et RGB tastatur.

Tryk på knappen herunder for at komme til en søgning, så du kan finde dit nye RGB tastatur.

Find dit nye RGB tastatur her via PricERunner

Kommentarer