Hvidevarer

Slut med plusser i energimærkning

Vaskemaskine
Foto: Pixabay.com/moerschy

En ny energimærkning er på vej, som skal gøre det nemmere for dig at gennemskue energieffektiviteten i de hårde hvidevarer, når du i fremtiden for eksempel skal købe ny vaskemaskine.

Alle plusser efter A’et i energimærkningen på din kommende nye vaskemaskine skal fjernes, så det bliver mere overskueligt for dig at vide, om maskinen er mest energieffektiv. Sådan lyder dommen fra EU, som nu vil indføre en mere simpel energimærkning fra 2019.

Populære vaskemaskiner på PriceRunner

A-mærkningen bør være det højeste niveau, når hårde hvidevarer vurderes for energieffektivitet.  I flere år har det dog været muligt at supplere A’et med op til tre plusser i energimærkningen, og det har skabt forvirring blandt forbrugerne.

Derfor er vedtagelsen af den nye energimærkning en sejr, mener Ilyas Dogru, der er politisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

– Det er en kæmpe sejr for forbrugerne. Ude i butikkerne har plusserne forvirret mere, end de har gavnet. Man har været vant til, at A er det bedste. Men det er svært at vide, hvor godt det egentlig er, når der også er A+ og A++, siger Ilyas Dogru til TV 2.

Direktør: På tide med ny mærkning

Hos Foreningen af Producenter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater, FEHA, bliver opstramningen af energimærkningen også modtaget positivt.

– Det er fint, at energimærkerne bliver mere klare igen. Det var begyndt at blive overbefolket med plusser. Hvidevarer er blevet fire gange mere energieffektive de 20 år, vi har haft energimærket, så vi var ved at ryge ovenud af skalaen, siger direktør i FEHA, Henrik Egede, til PriceRunner.

Forbrugerne skal informeres

Den nye skala for energimærkning af maskiner vil fremover gå fra A-G, og for at få borgerne helt med i det nye system, er Energistyrelsen og en række organisationer enige om, at historien skal fortælles ordentligt.

– Ændringerne vil ske gradvist fra 2019. Det giver os en unik mulighed for at fortælle, hvor energieffektive de hårde hvidevarer, vi har, egentlig er blevet – og hvor meget fordel, forbrugere kan få ved at købe de bedste produkter. Vi skal undgå, at forbrugerne bliver forvirrede, når de i en periode kan se både A+++ og C som bedste mærke, fortæller Henrik Egede og fortsætter:


Læs også: Rekordstort salg af køkkenmaskiner i 2016


– Så det bliver en opgave at fortælle en historie, og vi – Forbrugerrådet, Det Økologiske Råd, Dansk Erhverv og os i FEHA – har en god dialog med Energistyrelsen om, at vi skal informere rigtig godt om det her. Forbrugeren skal både for egen og miljøets skyld kunne bruge energimærket som pejlemærke, når de køber nyt, siger direktøren.

Database for energimærkning

Udover en mere overskuelig energimærkning, vil du i fremtiden også have andre muligheder for at få klar information om det produkt, du overvejer at købe. Det vil ske ved hjælp af QR-koder og links på maskinerne, der skal give kunderne mulighed for besøge en online database med nyttig viden allerede, når de står nede i forretningen.

– Disse mærkater vil forvandles til broer ind til et digitalt univers, som indeholder al den information, der er umuligt at formulere på papir.

– Udviklingen af en detaljeret database og digitale værktøjer, som for eksempel apps til smartphones, vil give kunderne mulighed for at lave umiddelbare sammenligninger af de forskellige produkter på markedet, siger Dario Tamburrano, som er talsmand for grupperingen EFDD, der tæller 42 medlemmer af Europa-Parlamentet, i en pressemeddelelse.

Ifølge Energi-, forsynings- og klimaministeriet vil de danske forbrugere se ændringerne indført gradvist fra starten af 2019. Den opdaterede energimærkning vil efter planen så småt være udbredt i EU i slutningen af 2019.

Kommentarer