Lyd og billede

Skal jeg vælge Smart TV eller streamingboks?

Smart TV
Foto: Unsplash.com

Smart TV, Apple TV eller Chromecast? I samarbejde med FlatpanelsDK forklarer vi her fordele, ulemper og hvorfor platformskrigen kan få konsekvens for dit valg.

Vil du have den bedste oplevelse, når du streamer film og tv-serier, kan det være en fordel at sætte sig ind i mulighederne på markedet.

Et Smart TV er ikke nødvendigvis den bedste løsning for dig, for valget mellem Smart TV eller streamingboks kommer meget an på, hvilke streamingtjenester du benytter. Vi prøver her at gøre dig lidt klogere på fordele, ulemper og platformskrigen på markedet, når snakken falder på Smart TV eller streaming.

LG - Smart TV eller streaming?

LG Smart TV. Foto: LG

Giganterne dominerer markedet

Mobilmarkedet domineres i dag af Google Android og Apple iOS. Før vi nåede hertil, insisterende mange producenter på at udvikle egne styresystemer. Skal tv-markedet sammenlignes med mobilmarkedet, er branchen lige nu i overgangsfasen fra relativt simple platforme i stil med Nokia til komplette styresystemer såsom iPhone.

Populære TV på PriceRunner

Mange tv-platforme er desuden kommet og gået gennem tiden.

I dag kan man groft opdele markedet for Smart TV i Googles ’Android TV’, Samsungs ’Tizen’ og LGs ’webOS’. Google forsøger at samle producenterne under samme fane og har indtil videre haft held med at få Sony, Philips, Bang & Olufsen med flere ombord. Samsung og LG står imod – de vil selv.

Hvis de sidste 6-7 år har bevist noget, så er det dog, at producenterne som ”vil selv” har været overraskende uinteresserede i at holde produkterne opdateret bare et par år. Det er naturligvis værd at tage med i betragtningerne. Det er heller ikke unormalt, at apps forsvinder efter få år.

Se priser på Smart TV her

Smart TV eller streaming?

Foto: Pixabay.com/valco & Illustration: PriceRunner

Hvilke tjenester bruger du?

Så hvad vælger man? Smart TV eller streamingboks?

Det kommer først og fremmest an på, hvilke streamingtjenester du benytter. Selvom platformene også er begyndt at tilbyde spil, integration med det ”smarte hjem” og lignende, så er streaming stadig alfa-omega. Netflix er tilgængelig på tværs, men HBO Nordic er eksempelvis kun tilgængelig på én platform.


Læs også: HDR TV – Det næste skridt efter Ultra HD


Brugervenlighed er naturligvis mindst lige så vigtigt, og her kommer Android TV – på trods af den mest lovende af de forskellige platforme – nok sidst. LGs webOS er derimod nemt at bruge, og Samsungs Tizen tog et stort skridt i retning mod en mere brugervenlig tilgang i 2016.

Herunder kan du se hvilke streaming-apps, der findes på hvilke platforme (Bemærk: ”cast” betyder, at du skal åbne streamingtjenesten fra telefonen).

Sådan gør du dit nuværende TV smart

Et alternativ til at købe et relativt dyrt Smart TV er at købe en ekstern medieafspiller. Det kan være en fordel, da de er billigere og kan udskiftes i takt med at teknologien udvikler sig.

For mange købere kan den eksterne boks sågar give en bedre brugeroplevelse, selvom idéen om at lægge endnu en fjernbetjening på sofabordet næppe lyder tillokkende. De to mest populære løsninger er Apple TV og Chromecast.

Apple TV - Smart TV eller streaming?

Apple TV. Foto: Apple

Smart TV eller streaming: Apple TV

Apple TV er en lille boks, som har sin egen brugerflade på tv-skærmen. Apple har udviklet et komplet tv-styresystem kaldet tvOS, der integrerer med iPhone/iPad.

Der er desuden en app-butik, som du kender fra iPhone. Heri findes apps til streaming, boligindretning, fitness osv. Der er også spil i butikken. Som landet ligger lige nu, har Apple TV det mest komplette og mest brugervenlige katalog af apps til danske tjenester. Lige fra DR TV og TV2 Play til Netflix og HBO Nordic.

Fjernbetjeningen til Apple TV kan desuden tænde og slukke din tv-skærm (kræver typisk ingen opsætning) og justere lydstyrken.

Se prisen på Apple TV her

Chromecast - Smart TV eller streaming?

Chromecast. Foto: Google

Smart TV eller streaming: Chromecast

Chromecast er en lille ”nøgle”, som tilsluttes tv’et. Der er ingen brugerflade på tv-skærmen, så i stedet åbner du app’en – f.eks. Netflix – på din smartphone, finder noget indhold, og trykker derefter på ”cast”-knappen for at få billedet over på stue-tv’et.

Det er en anden tilgang til streaming, og hvis du er komfortabel med din smartphone, er det en billigere løsning. Den er dog også mere begrænset.

Se prisen på Chromecast her

Måske en spillekonsol er sagen?

Der kan naturligvis være tekniske overvejelser. Apple TV understøtter højst 1080p HD-kvalitet, hvorimod den nye Chromecast Ultra understøtter 4K Ultra HD-kvalitet samt HDR (High Dynamic Range).

Andre muligheder for at gøre et ældre tv smart, er spillekonsoller såsom PlayStation og Xbox. Du skal dog være opmærksom på, at de naturligvis først og fremmest er spillekonsoller. Der er visse danske streamingtjenester tilgængelige på konsollerne, men udvalget af begrænset. Herudover forbruger de mange gange højere elforbrug end tv-bokse.


Læs også: Sådan streamer du gratis film og serier


Endeligt findes Googles ’Android TV’ platform også på tv-bokse såsom Nvidia Shield. Det er ikke en helt billig løsning, men ligesom med Apple TV og Chromecast kan den udskiftes løbende, uden tv-skærmen nødvendigvis behøver at blive udskiftet.

Herunder kan du se hvilke streaming-apps, der findes på hvilke streamingbokse (Bemærk: ”cast” og ”AirPlay” betyder, at du skal åbne streamingtjenesten fra telefonen).

Smart TV eller streaming?

Vi hører dig sige: ”OK, men hvad er så det bedste valg?”. Som sagt kommer det først og fremmest an på, hvilke streamingtjenester du benytter. Det kan naturligvis ændre sig i fremtiden, så det kan være fornuftigt at vælge en platform med perspektiv i.

Her har særligt Apple og til dels Google bevist deres værd i mobilbranchen. De håber nu, at dette kan overbevise tv-kunderne om at omfavne deres platforme. I sidste ende er valget helt op til dig.

Find priser på medieafspillere her

De mest populære medieafspillere på PriceRunner netop nu …

Du kan læse mere om platformskrigen, Smart TV, streamingbokse og meget andet via FlatpanelsDK.

Kommentarer