Telefoni

Smartwatch: Fra kluntet klods til fashion statement

Apple Watch smartwatch
Foto: Unsplash.com

Der findes et smartwatch til alle, uanset om de er motionister eller fashionistaer. Men hvor startede historien om det smarte ur – og hvor er vi på vej hen?

Der var engang, hvor et smartwatch var lig med et stort, kluntet stykke elektronik, der var mere specielt end kønt.

Sådan er det langt fra i dag. Selvom det kun er nogle få år, siden det første smartwatch så dagens lys, så er der sket uendeligt meget på markedet for smartwatches.

Det første smartwatch

At udpege noget som værende ‘det første smartwatch’ er faktisk sværere, end man skulle tro. Der ligger en kæmpemæssig arv bag det smarte ur, og det startede så småt i 1983. Her lancerede japanske Seiko nemlig uret T001.

Displayet var delt op i to. Det øverste display viste klokken samt alarmer og vækkeur, mens det nederste display kunne vise video. Samtidig var det med i James Bond-filmen “Octopussy” fra 1983, hvilket selvsagt ikke lagde en dæmper på hypen over det nye smarte ur.

Seiko T001 smartwatch

En reklame for Seiko T001, der også gik under navnet Seiko TV Watch.

Telefonens forlængede arm

Senere gik det smarte ur mere og mere fra at være en selvstændig mini-computer til at være noget, der hang sammen med telefonen. Det sås første gang med Samsungs første smartwatch, SPH-WP10, der kom på gaden i 1999.

Video kunne det ikke vise, og designet var heller ikke noget, man i dag ville kalde for kønt. Ikke desto mindre var det meget spacy – ligesom 90’er-generationen godt kunne lide det. Og så var det det første ur, der kunne bruges til at foretage opkald.

Samsung SPH-WP10 smartwatch

Samsungs første smartwatch SPH-WP10 var med til at lægge fundamentet for måden, hvorpå man forstår smartwatches i dag. Foto: Samsung

Det smarte ur som selvstændig enhed

I dag fungerer et smartwatch som en selvstændig enhed. Den kan sagtens fungere alene, men den største funktionalitet får man naturligvis ud af det smarte ur, hvis man kobler den sammen med sin smartphone.

Men inden vi når til Apple Watch og lignende, skal vi dog lige gøre et stop.

Populære Apple Watch

Vi skal tilbage til 2004, hvor Microsoft også ville give sit besyv med. Her præsenterede Microsoft “SPOT“, som står for Small Personal Object Technology.

SPOT var et stykke software, der gik ud på, at man via et årligt abonnement kunne modtage eksempelvis vejrinformationer på de enheder, der var installeret med SPOT. Det kunne være ting som kaffemaskiner eller ure som eksempelvis Suunto N3.

Suunto N3 Microsoft SPOT smartwatch

Suunto N3 smartwatch med Microsoft SPOT.

Teknologien fungerede ved hjælp af FM-radiobølger, som vi kender dem fra bilradioen. Informationerne blev dermed sendt trådløst ned til enheden, uden man skulle synkronisere den med en telefon eller en computer.

Om det var Microsoft, der var for tidligt ude med smartwatches og teknologien bag, skal vi ikke kunne sige. Faktum er dog, at SPOT hurtigt blev lagt i glemmebogen.

Her er de mest populære smartwatches lige nu på PriceRunner …

Et smartwatch til folket

Målet med det smarte ur begynder i løbet af 2010 og de følgende år at strømme ud til den brede befolkning.

Den store landvinding for uret sker især omkring 2012. Her udkommer nemlig to smartwatches, der er med til at vække folks begejstring for den lille nye gadget.

Sony Smartwatch 2012

Sony Smartwatch fra 2012. Foto: Sony

Det første smarte ur er Sony Smartwatch. Her begynder apps, som vi kender dem fra vores smartphones, virkelig at poppe frem og finde deres plads på håndleddet. Man kan så mene, hvad man vil om udseendet.

Udseendet er imidlertid noget, som Pebble havde i mente. I 2012 udkom deres smartwatch, der blot hed Pebble. Det startede som en såkaldt Kickstarter-kampagne, og målet var at indsamle 100.000 dollars til udviklingen.

De endte med at indsamle over 10 millioner dollars – og dermed var den brede interesse for det smarte ur blevet vakt.

Pebble 2012 smartwatch

Pebble smartwatch fra 2012. Foto: Pebble

Android Wear og Apple Watch

Nok skete der store landvindinger i starten af 10’erne, men det er først i løbet af de seneste år, at smartwatch’et for alvor er kommet ind under huden på hverdagsbrugeren.


Læs også: Test af iWALK Watchman – Hjælp til flade Apple Watch


Det skete især med de smarte ure, der kom med Googles nye dertil indrettede styresystem Android Wear og ikke mindst også Apples bud på et smartwatch; Apple Watch. Android Wear blev lanceret sammen med blandt andre Motorolas Moto 360 smartwatch og LG’s G Watch R, mens Apple præsenterede deres Apple Watch i september 2014.

Apple Watch 2014

Det første Apple Watch fra 2014. Foto: Apple

Senere er blandt andre Samsung kommet med deres egne styresystemer til smartwatches. Det hedder Tizen, og det er i og for sig det samme som findes på flere af deres smart TV. Af smartwatches med Tizen-styresystemet kan blandt andet nævnes Samsung Gear S2 og Samsung Gear S3.

Hvor er vi på vej hen?

Det er svært at spå om, hvor vi er på vej hen, hvad angår smartwatches. Siden 2014 er Apple kommet med 2. udgaven af deres smartwatch, ligesom også Samsung, Sony, Huawei og alle de andre producenter også arbejder på næste generation af smartwatches.

Noget tyder dog på, at vi i øjeblikket bevæger os ad to retninger. Den ene retning går mod smarte ure i stil med netop Apple Watch, Samsung Gear S3 og lignende. Altså smartwatches, der ligner og minder om “almindelige” ure.

Garmin Vivofit smartband

Garmin Vivofit smartband. Foto: Garmin

En anden retning peger mod de såkaldte smartbands. Det er i og for sig også en slags smartwatches, men hvor profilen er mindre, og hvor der er skruet lidt ned for alle de smarte funktioner. Til gengæld er fitness et kodeord her.

Smartbands er derfor udstyret med toptunede hjertemonitorer, puls- og blodtryksmålere, GPS-tracking og andre ting, der falder ind under helse- og fitnesskategorien.


Læs også: 10 wearables der kan få dig fit


Eksempler på smartbands er Sony Smartband, Razer Nabu X, Fitbit Charge X og Garmin Vivosmart, og udover den mindre fysiske størrelse kan smartbands også typisk prale af lidt længere batterilevetid. Dette skyldes ikke mindst, at der ikke sidder en stor skærm på håndleddet, der sluger strøm.

Find den bedste pris på PriceRunner

En ting er dog helt sikker. Er du på udkig efter et smartwatch fra enten Apple, Samsung, Sony eller en helt fjerde producent, kan du altid finde den bedste pris via PriceRunner.

Find de bedste priser på smartwatches her


Populære smartwatches på PriceRunner

Kommentarer