Autoudstyr og både

Solfilm til bilen – sådan!

Drømmer du om at få monteret solfilm på bilruderne? Så se her hvordan du gør – og hvilke regler du skal overholde.

Solfilm har flere fordele

Den første fordel ved solfilm man tænker på, er nok at det ser godt ud – eller at man som en anden Hollywood-stjerne, kan sidde diskret bag de tonede ruder. Men faktisk har solfilm flere praktiske fordele: Solfilm kan eksempelvis afskærme op til halvdelen af solenergien, og dæmper dermed opvarmningen af bilen, så du ikke træder ind i en sauna på en varm sommerdag.

Solfilm filtrerer også det meste af solens stråler, så bilens inventar ikke falmer. Solfilm dæmper selvfølgelig også lyset udefra, så bagsædepassagererne nærmest har solbriller på, og så kan solfilm på bagruden også minimere generne, hvis biler bagfra ikke blænder ned når de kommer tæt på.

Hvad er reglerne for solfilm på biler?

Solfilm

Solfilm på bilen (Foto: Pixabay.com)

For det første må man ikke montere solfilm på forrude og forreste sideruder. På alle øvrige ruder må du gerne montere solfilm. Der var tidligere en lov om, at disse skulle have en gennemsigtighed på mindst 40%, men den lover ophævet. Der er således ingen grænse for, hvor mørk solfilmen må være, så længe man kan se gennem dem.

Der er dog den regel, at hvis solfilmen begrænser lysgennemgangen, skal man have monteret et førerspejl i bilens højre side – det har de fleste i forvejen.

Kan jeg montere solfilm selv?

Solfilm spartel_

God plastikspartel til solfilm (PR-foto)

Ja, det kan du godt. Men ligesom med andre håndværk, så kan det være en fordel at få en specialist til det. Du skal sørge for at arbejde tålmodigt og nøjagtigt, og du skal også sørge for at du bestiller den kvalitet du ønsker – der er nemlig flere forskellige typer på markedet.

Til gengæld kan du spare mange penge på det. Skulle du stadig have lyst til at prøve, så får du her en vejledning. Du skal bruge en lille kniv, en plastikspartel, en svamp, og vand og sæbe i en spand.

Vejledning til montering af solfilm

  1. solfilm pakke

    Solfilm kommer i ruller (PR-foto)

    Mål op hvor meget film du skal bruge, så du får bestilt den rette mængde. 

  2. Gør ruderne godt rene. Brug en blanding af vand og opvaskemiddel, som du også skal bruge i næste trin.
  3. Gør vinduet vådt med svamp og sæbevand. Læg filmen på, og beskær den til ruden. Dette kan du sagtens gøre på ydersiden af ruden, da det er meget lettere, og der kommer ikke så meget vand indenfor i bilen. Brug spartlen til at få filmen til at ligge helt glat. Når den sidder perfekt, skærer du filmen til.
  4. Gør indersiden af ruden våd med sæbevandet. Fjern den film der beskytter limen, læg filmen på og brug spartlen til at gøre filmen helt glat – filmen skulle gerne passe perfekt, fordi du allerede har klippet den til. Færdig!
  5. Bagruden er ofte svær at montere, da det er en stor flade. Er du usikker, kan du i stedet skære filmen op i et par strimler på langs, og montere dem ét ad gangen.
  6. Solfilm skal tørre 2-3 dage, hvor vinderne ikke må åbnes.

Se priser på solfilm via PriceRunner.

Det er i øvrigt samme metode, hvis du vil montere solfilm på et husvindue. Her er der bare ingen regler for, hvad du må gøre.

God arbejdslyst.

Kommentarer