Nullermænd, krummer og hår fra kæledyrene. Alt sammen roder rundt på gulvet derhjemme, og væk skal det. Men hvilken støvsuger på markedet klarer sig egentlig bedst i test? Vi bringer her et overblik.

Støv, katte- og hundehår, krummer fra aftensmåltidet og alt muligt andet. Det ligger på gulvet, og har man trægulv eller klinker i hjemmet bemærker man hurtigt skidtets tilstedeværelse. Og så må man i sving med støvsugeren. Men hvilken støvsuger er egentlig bedst? Der er nemlig forskel i kvaliteten.

Forbrugerrådet Tænk har i juli 2015 og i juni 2016 gennemført en test af 61 støvsugere – 53 almindelige støvsugere med pose og 8 poseløse støvsugere. Her scorer den bedste støvsuger på markedet 74 procent og får stemplet “God”, mens den ringeste støvsuger, der er set til omkring 700 kroner, har fået en score på 45 procent og mærkaten “Middel”.

Sådan er støvsugerne testet

Testen omfatter støvsugere fra producenter som blandt andre AEG, Bosch, Dyson, Electrolux, og Siemens, og i testen af alle støvsugere er der set nærmere på brugervenlighed, holdbarhed og levetid. Det betyder, at støvsugerne blandt andet undersøges for, hvor nemt det er at justere sugestyrke og skifte motor- samt udblæsningsfiltre.

Derudover bliver det testet, hvor gode støvsugerne er til at suge støv op fra både gulvtæpper og hårde gulve med og uden sprækker. Det testes også, om støvsugerens motor kan holde til 550 timers brug uden problemer, ligesom udtræk og oprulning af ledningen er foretaget 1.000 gange for at tjekke, om støvsugerne nu kan holde til brug i længere tid.

Hvis en støvsuger nu skulle fejle undervejs i testen, testes endnu en model, og gennemsnittet af resultaterne bruges til at udregne en samlet bedømmelse.

Støvsuger

Foto: Pixabay.com/jarmoluk

Her er de bedste støvsugere

Prisen er ikke nødvendigvis den faktor, man alene bør gå efter, når man er på udkig efter en ny støvsuger, viser testen fra Forbrugerrådet Tænk. Nogle støvsuger er således gode til trægulve, mens andre har sine styrker, når det gælder gulvtæpper eller dyrehår.

Blandt de i alt 61 testede støvsugere bringer vi her et overblik over testens bedste – her to støvsugere med pose og en støvsuger uden pose:

 Miele Complete C3 Excellence – [Generelt bedst i testen]

Type: Støvsuger med pose
Score: 74 % (god)
Støvsugning – generelt: God
Støvsugning – hårdt gulv: God
Støvsugning – hår/støv på tæppe: Meget god
Holdbarhed: Meget god
Støj: Middel (72 dB)
 Energiklasse: A
HEPA-filter: Nej
 Brugervenlighed: God
Testet: Juli 2015

Electrolux Zuoquattro UltraOne

Type: Støvsuger med pose
Score: 73 % (god)
Støvsugning – generelt: God
Støvsugning – Hårdt gulv: God
Støvsugning – hår/støv på tæppe: Meget god
Holdbarhed: Meget god
Støj: Meget god (64 dB)
 Energiklasse: A
HEPA-filter: Nej
 Brugervenlighed: God
Testet: Juli 2015

Vax C85-AS-PH-E – [Bedste poseløse støvsuger]

Type: Støvsuger uden pose
Score: 66 % (god)
Støvsugning – generelt: God
Støvsugning – Hårdt gulv: Middel
Støvsugning – hår/støv på tæppe: Meget god (hår) og God (støv)
Holdbarhed: Meget god
Støj: Dårlig (77 dB)
 Energiklasse: A
HEPA-filter: Ja
 Brugervenlighed: Middel

Hvilken støvsuger skal vælges?

Gå efter energimærket A, tjek længden af støvsugerens ledning og undersøg støvsugerens støv- og mikrofilter. Sådan lyder nogle af de gode råd fra Forbrugerrådet Tænk og flere vejledende råd følger i den tjekliste, som Forbrugerrådet også har udarbejdet.

Energimærket, som det også kendes fra køleskabe og hårde hvidevarer, giver dig nemlig en indikation af støvsugerens strømforbrug, og hvor meget støvsugeren altså kommer til at koste dig i strøm i løbet af et år. A er her det bedste, mens de største strømslugere har mærkningen “G”.

Hvis du er allergiker, lyder anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk, at du vælger en støvsuger med såkaldt HEPA-filter. Det skulle være blandt de bedste på markedet og sikrer, at luften filtreres under støvsugningen, og at støvet bliver i støvsugeren.

– “Det er dog ikke alle støvsugermodeller med HEPA-filter, der holder tæt. Orienter dig derfor i testresultaterne og lad være med at se HEPA som en generel blåstempling af en model,” bemærker Forbrugerrådet dog på sin hjemmeside i forbindelse med testen.

Se hele testen på Tænk.dk - Forbrugerrådets hjemmeside


Kommentarer