Et godt antivirus-program er et særdeles stærkt middel mod internetvira. Men hvad er det bedste antivirus-program? Det giver en stortest svaret på.

To gange om året bliver det bedste antivirus-program til Windows kåret af AV-Comparatives – et uvildigt østrigsk firma.

Siden vi nu er trådt ind i 7. måned af 2017, er AV-Comparatives dermed klar til at bringe os de seneste resultater, så du som forbruger er ordentligt klædt på i kampen mod vira og andre trusler på internettet.

Den seneste test dækker perioden fra februar 2017 til juni 2017.

Sådan testes et antivirus-program

Testen foregår således, at antivirus-programmerne gennemgår en såkaldt “Real-World Protection Test“. I daglig tale betyder det, at testen skal vise et billede af, hvordan det enkelte antivirus-program vil klare sig ude i “den virkelige verden” – altså ude hos hr. og fru hverdagsbruger.


Læs også: Her er de bedste antivirus-program til Mac


Det betyder, at hvert enkelt antivirus-program er installeret på hver deres computer. Hver computer har Windows 7 SP1 installeret som styresystem, og alle programmer er manuelt opdateret til seneste versioner.

Derudover skriver AV-Comparatives også, at der på de enkelte computere desuden er installeret tredjepartsprogrammer som VLC Media Player, Adobe Reader og lignende.

antivirusprogram Windows

Oversigt over testede antivirusprogrammer. Grafik: AV-Comparatives

I den såkaldte hverdagstest udsættes antivirus-programmerne for tusindvis af hjemmesider med ondsindet kode. Derudover udsættes de også for i alt 1.619 stykker ondsindet kode.

Årsagen til, at programmerne bevidst udsættes for ondsindede koder er dels at finde ud af, hvor godt programmerne blokerer for ondsindet kode. Men de skal helst heller ikke lave for mange såkaldte “falske positiver” – altså om de fejlagtigt tror, at en kode er ondsindet og derfor blokerer programmet eller hjemmesiden, hvorfra koden stammer.

Hvad er det bedste program?

I sidste test var det F-Secure, Bitdefender og Avira, der løb med førstepladserne, når det kom til at fange de forskellige trusler. Denne gang er der skiftet lidt ud i toppen.

Som du kan se i grafen herunder, er det denne gang BitdefenderKaspersky og Trend Micro, der har fanget flest vira. Vi vil dog gerne lige knytte en bemærkning til det eneste program, der har scoret 100 procent, nemlig Trend Micro.

Nok fangede Trend Micro 100 procent af alle trusler i testen, men der var altså også hele 53 falske positiver. Man kan derfor sige, at programmet har fanget mere, end meningen var.
For den almindelige bruger kan det betyde, at Trend Micro tror, at man ikke kan installere visse programmer, da programmet fejlagtigt tror, at der er tale om en virus.

test antivirusprogram Windows

Klik HER for at læse hele testen fra AV-Comparatives som PDF-fil. Grafik: AV-Comparatives

Populært program i bunden

Tager man de falske positiver med i beregningen, kan man derfor med rette kåre Bitdefender og Kaspersky som værende de programmer, der har klaret sig bedst i AV-Comparatives’ test. De to programmer fangede henholdsvis 99,9 procent og 99,8 procent af alle vira. Omvendt havde de kun henholdsvis 5 og 1 falske positiver.

Forklaring: Det betyder tallene i grafen

Skal vi gennemgå resultatet lidt mere i dybden, så betyder den grønne del i grafen de vira og trusler, som det enkelte antivirusprogram har blokeret. De røde områder indikerer de trusler, der er sluppet igennem forsvarsværket, mens de gule områder viser andelen af trusler, der er opdaget med hjælp fra brugeren.

Endelig viser den gule streg antallet af falske positiver, som antivirus-programmerne har meldt. Antallet af falske positiver skal naturligvis være så lavt som muligt, så et antivirus-program kun blokerer de virkelige trusler og vira.

Hvad, der også er værd at bemærke, er at F-Secure, der i sidste test lå helt i toppen, denne gang er kravlet helt ned på en 8. plads. Men lige som sidst, så døjer F-Secure stadig med en hel del falske positiver – denne gang hele 219.

Kigger man i bunden af tabellen, finder vi her – for nogle mennesker ganske overraskende – McAfee, der er at finde på mange computere rundt omkring. McAfee formåede kun at fange 97,7 procent af de trusler, programmet blev udsat for. Samtidig havde det hele 99 falske positiver.

Hvorfor flere test om året?

At AV-Comparatives tester programmerne to gange om året er der en ganske god grund til.

Et antivirus-program udvikler sig nemlig hele tiden. Det gør det for at imødekomme de trusler og vira fra internettet, der ligeledes udvikler sig hele tiden. Det er også et faktum, AV-Comparatives gør opmærksom på, så derfor vælger de at udgive testen to gange om året.

Dermed skal hver test vise et øjebliksbillede af det antivirus-program, der er bedst til at beskytte dig mod de trusler og vira, der florerer på internettet lige nu. Og lige nu skulle det altså være Bitdefender antivirus.


Artiklen er oprindeligt publiceret 11. januar 2017 og er i juli 2017 ajourført og opdateret med AV-Comparatives seneste resultater for perioden februar-juni 2017.

Kommentarer