Hus og have

Surströmming

Surströmming

Kender du den nordsvenske delikatesse surströmming, der siges at lugte værre end noget andet, du tidligere har oplevet? Få en indføring i den svenske delikatesse og hør, hvor du kan skaffe en dåse.

Surströmming blev populært sagt kendt i Danmark, da den optrådte i et afsnit af den populære sitcom Klovn (God jul Frank, 3. sæson afsnit 10). Frank har foræret Casper en dåse surströmming, som Iben og Casper åbner i sengen på et hotel i New York. Det sætter ligesom scenen for, hvad følgende skal handler om.

Populære føde- og drikkevarer

Delikatessen skal behandles med omhu og spises på den rette måde.

Hvad er surströmming?

Surströmming består af en speciel og ekstra mager sild fra det baltiske hav. Silden lægges i saltlage i flere måneder, og her begynder silden at gære. Den pakkes i lufttætte metaldåser og skal åbnes i sikre omgivelser, helst udenfor eller under vand.

Trykket fra gæringsprocessen gør, at dåsen nærmest eksploderer. Af samme grund blev det i 2006 forbudt at fragte surströmming i fly, da dåserne eksploderede og lugten er svær at slippe af med, hvis først det er gået galt.

Surströmming spises af svenskerne som en delikatesse i helligdagene til jul og påske. Tilbehøret er rugbrød eller fladbrød, kartofler, løg, purløg og dild, og så anbefales det generelt, at man drikker masser af snaps og stærk øl til.

Hvor kan jeg skaffe surströmming?

Der har på det seneste været stor interesse for surströmming. Folk vil gerne opleve den helt ubeskrivelige oplevelse, det er at åbne en dåse surströmming. Lugter det virkelig så slemt, og hvad med smagen? Der er gået sport i at udfordre hinanden i at spise surstråomming, og på youtube bugner det med folk, som tager udfordringen op med mere eller mindre held. Men det kan være svært at skaffe.

Grundet flyveforbudet kan det være en udfordring at skaffe denne nordsvenske delikatesse. Den fås ikke sådan umiddelbart i forretninger i Danmark, men leder man lidt, kan man godt være heldig at finde en dansk forhandler af surströmning.

Vær dog ude i god tid, for der synes at være udsolgt i højtiderne.

 

God fornøjelse og husk, at du også kan sammenligne priser på fødevarer og drikkevarer her på PriceRunner.

Kommentarer