Børn og familie

Børster du dit barns tænder? Her er 3 tips til børns tandbørstning

Børn_børster_tænder
Foto: Pixabay.com/collusor

Det er vigtigt at børste tænder på sit barn til det er 10-12 år gammelt for at være på forkant med karius og baktus. PriceRunner giver dig her tre tips til børnenes tandbørstning, så du kan hjælpe de hulfri mælketænder på vej.

De fleste forældre ved, at det kan være et hyr at komme igennem den daglige tandbørstning, hvis barnet stritter imod. Det kan derfor af og til være fristende at lade barnet om at klare tandbørstningen selv og derved undgå sure miner, men de fleste børn under 10 år er slet ikke i stand til at børste ordentligt tænder på sig selv.

Sådan lyder det fra afdelingstandlæge på Tandlægeskolens børneafdeling ved Københavns Universitet, Pernille Hess. Hun understreger, at det på længere sigt kan have langt mere alvorlige konsekvenser for dit barn, hvis du ikke tager kampen op og børster tænder på ham eller hende:

– Det hænder, at nogle børn må lægges i fuld narkose, så de kan få rengjort tænderne, fordi forældrene simpelthen har givet op på tandbørstningen, siger hun.

#1 Vær systematisk

Derfor råder Pernille Hess til, at man som forælder i stedet tager tandbørstningen alvorligt. En god måde at sikre, at man kommer hele vejen rundt i barnets mund, er at gå systematisk til værks.

Lav derfor et system, hvor du eksempelvis gør det til en vane at starte med tandbørsten til venstre i overmunden og slutte til højre i undermunden. På den måde sikrer du dig, at du får rengjort alle barnets tandflader.

Om du bruger en elektrisk tandbørste til børn eller en manuel tandbørste betyder ikke det store, bare du husker de cirkulære bevægelser og sørger for ikke at komme til at slibe hårdt frem og tilbage på barnets tænder og tandkød. Gør du brug af en elektrisk tandbørste til børn, så brug desuden én, der oplader via elnettet, lyder rådet fra Pernille Hess.

– Vi oplever, at de billige, batteridrevne elektriske tandbørster hurtigt bliver for flade på batteri og derfor ikke børster ordentligt, siger hun.

elektriske tandbørster bedst i test

Testsitet “Bedst-i-Test” har testet en lang række populære elektriske tandbørster. Læs testen her.

#2 Gør tandbørstningen til en leg

Et andet godt råd til at få overblik over alle tænderne i barnets mund er, hvis barnet ligger ned på ryggen. Du kan eksempelvis lade dit barn ligge med hovedet mellem dine ben, så barnets hoved ikke kører rundt, mens du børster. Under tandbørstningen kan du synge en sang eller fortælle en historie for dit barn.

– Det handler om at gøre tandbørstningen til en leg. Jeg havde for eksempel på et tidspunkt en dreng i tandlægestolen, hvor vi skulle fange alle dyrene i zoologisk have i munden, siger Pernille Hess.

Ved at gribe tandbørstningen an på en legende måde gør du dermed tandbørstningen til en sjov oplevelse, der hjælper dit barn til at forbinde det daglige ritual med noget rart.

#3 Husk tandpasta med fluor

Noget af det, som er mest efterforsket inden for tandsundhed er, at fluor er et effektivt middel mod huller i tænderne. Derfor skal du have fat i en tandpasta med fluor, hvis du vil holde hullerne på afstand – både når det kommer til din egen og dit barns tandbørstning.

– Det har skabt stor forvirring hos forbrugerne, at der er findes farlige fluorforbindelser i pizzabakker og popcornpakker. Men det er ikke de samme fluorforbindelser, der er i tandpasta, understreger Pernille Hess.

– Tværtimod har fluorforbindelserne i tandpasta en gavnlig effekt, når de anvendes i så små doser, som det er tilfældet med den daglige tandbørstning.

Via PriceRunner kan du finde forhandlere og sammenligne priser på elektriske tandbørster fra alle de populære brands.

Her er i øvrigt de 10 mest populære elektriske tandbørster netop nu:

Kommentarer