Skønhed og helse

Sandt eller falsk: Tre myter om tandbørstning

Tandbørste
Foto: Pixabay.com/stevepb

Hvad er egentlig op og ned, når det kommer til at børste tænder? PriceRunner afliver her tre myter om din tandbørste og daglige tandpleje.

Du har sikkert fået tudet ørerne fulde af regler om alt fra størrelsen på tandbørstens børstehoved til mængden af tandpasta, når det kommer til det daglige ritual, vi kalder tandbørstning. Men hvad er egentlig op og ned, når det kommer til at børste tænder?

Vi afliver i samarbejde med overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, Ulla Pallesen, her tre myter om tandpleje

Myte: En elektrisk tandbørste er bedre end en manuel tandbørste

FALSK. Ifølge overtandlæge Ulla Pallesen er der ingen forskel på, om du bruger en elektrisk tandbørste eller manuel tandbørste, så længe du kan finde ud af at benytte tandbørsten korrekt.

I stedet for at kigge efter den dyreste tandbørste på hylden, anbefaler Ulla Pallesen i stedet at vælge den type tandbørste, der passer dig bedst.

Beslutter du dig alligevel for at vælge en elektrisk tandbørste, bør du være opmærksom på, at børsteteknikken er anderledes med en elektrisk tandbørste. Her skal børstehovedet nemlig kun børste én tand ad gangen og følge tandens bue.

Bruger du en manuel tandbørste, er det derimod vigtigt, at børstehovedet kan komme til i hele munden, og at du børster i små, cirkulære bevægelser.

Her er de 10 mest populære elektriske tandbørster på PriceRunner:

Myte: Jo hårdere tandbørste er, jo renere bliver tænderne

FALSK. Dine tænder er ganske vist stærkere end dine knogler, men en for hård tandbørste kan skade dine tænder og dit tandkød på længere sigt.

Slibeskader på tænderne og nedsunket tandkød som resultat af for kraftig børstning er et hyppigt syn i tandlægestolen, som du kan undgå, hvis du vælger en blødere tandbørste og sørger for kun at holde et let tryk på tanden, når du børster.

Ulla Pallesen råder desuden til at holde igen med blegende tandpasta, da denne type tandpasta har et højt indhold af slibemidler. Slibemidlerne bliver markedsført som den nemme vej til et hvidere smil, men de kan være unødigt skrappe mod dine tænder, hvis du bruger blegetandpastaen over længere tid.

Tandbørstning

Foto: Pexels.com/eye4dtail

Myte: Tandpastaen med mest fluor er det sikreste valg

SANDT. Fluor forebygger karies og er hovedårsagen til, at vi danskere rangerer højt på listen over lande med en god tandsundhed. For at få den bedste beskyttelse skal du derfor ifølge Ulla Pallesen gå efter en tandpasta med minimum 1450 ppm natriumfluorid (NaF).

Her skal du være opmærksom på, at mange naturlige og økologiske tandpastaer ikke indeholder fluor og derfor ikke egner sig til tandbørstningen, hvis du vil være sikker på at minimere risikoen for huller i tænderne.

Anvend en mængde tandpasta, der svarer til din lillefingernegl, og husk at nedsætte mængden, så den svarer til dit barns lillefingernegl, når du børster tænder på dit barn med en fluorholdig tandpasta.

Kilde: Ulla Pallesen, overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet


elektriske tandbørster bedst i test

Testsitet “Bedst-i-Test” har testet en lang række populære elektriske tandbørster. Læs testen her.

Kommentarer