Skønhed og helse

Din smartphone gør dig gammel

tech neck halscreme
Foto: Flickr.com/Vanessa Huang
Hanne Mikkelsen
Skrevet af Hanne Mikkelsen

Hvis du aldrig har hørt om begrebet ‘tech neck’, bør du nok læse videre. For den digitale tidsalder gør dig gammel mange år før tid. Du får nemlig kedelige rynker og kalkunhals af konstant at tjekke mobil eller tablet.

Se op fra din smartphone eller tablet og tjek dig selv i spejlet. Kan du se uklædelige folder på halsen og ansats til dobbelthage? Så har du fået tech neck. Et fænomen, som flere og flere stifter uønsket bekendtskab med.

Tech neck er beviset på, at du bruger for meget tid med bøjet hoved og øjnene rettet på skærmen. Den digitale tidsalder har fået skyld for mange dårligdomme. Blandt andet at al elektronikken gør os ekstremt fraværende og stjæler vores tid til samvær som i gode, gamle dage.

Lægger år til din alder

Men nu stjæler smartphonen altså også din skønhed, og lægger med et snuptag flere år til din alder.  For selv helt unge mænd og kvinder får rynker på halsen, dobbelthage og hængehud på kæbepartiet.

Skavankerne kommer som en direkte konsekvens af de mange gange dagligt, hvor du bøjer hovedet for lige at tjekke din mobil. Tidligere var det ellers kun folk over en vis alder, der fik hængende hud i ansigtet og rynker på halsen, men nu om dage ses det hos selv tyve-årige.

Forklaringen på fænomenet er forholdsvis tydelig, når man kaster blikket rundt i bussen eller bybilledet og ser, hvor mange der sidder med ansigtet stift rettet på skærmen. Det er især unge danskere, der møder verden med bøjet nakke.

Det viser undersøgelser af unges medieforbrug. For eksempel viser Danmarks Radios studie, ”Medieudviklingen 2015”, at vi danskere bruger mindst seks-syv timer dagligt på telefon eller tablet.

Smartphone tech neck

Foto: Kaboompics.com

Tyngdekraften trækker

Det kan rundt regnet give omkring 150 gange på en dag, hvor du bøjer nakken. Det får tyngdekraften til at trække i huden på halsen og hagen, og det ødelægger lidt efter lidt elasticiteten. Og i forvejen er huden netop dér ikke særlig modstandsdygtig over for påvirkninger, fordi den er tyndere og mere tør end på resten af kroppen.

Men fortvivl ikke. For det er forholdsvis simpelt at forebygge en tech neck. Gode vaner og særlige cremer kan nemlig gøre det af med kalkunhals, dobbelthage og kedelige rynker.

Små pauser og smørelse

Der findes særlige, opstrammende halscremer til den skrøbelige hud. En halscreme har et markant højere fedtindhold og mere fugt end en almindelig ansigtscreme. Men mange af os glemmer at give halsen samme kærlige behandling som ansigtet.

Halscremer findes efterhånden hos flere skønhedsbrands. Fra de budgetvenlige til de eksklusive. Her er idéer til gode halscremer i flere prisniveauer og med forskellige virksomme ingredienser:

Økologisk, opstrammende halscreme fra Mellisa. Vejledende pris er 189 kroner.

Melissa ansigtscreme

Melissa ansigtscreme. (PR-foto)

Vores helt egen Ole Henriksen lover dig den ultimative opstramning af halsen med et særligt serum. Ultimate neck firming serum fås i to størrelser, og er set til priser mellem 350 og 550 kroner.

Ole Henriksen halscreme

‘Ultimate neck firming serum’ fra Ole Henriksen. (PR-foto)

Fra det franske brand Decléor er der hjælp til den tynde hud på både hals og kavalergang. Excellence De L’Age Neck & Decollete Concentrate er en luksus-serum i prisklassen omkring 600 kroner.

Declór halscreme

Decléor halscreme. (PR-foto)

Murad Resurgence Rejuvenating Lift For Neck And Decollete er en udglattende creme til både hals og bryst. Udover at smøre og fugte huden lysner cremen fra Murad mørke pigmentpletter. Prisen ligger omkring 550 kroner.

Murad halscreme

Murad halscreme. (PR-foto)

Det mest oplagte råd er, nok ikke overraskende, at lægge din mobil og tablet fra dig. I hvert fald er det en god idé, i skønhedens navn, at skrue en smule ned for forbruget. Så slider du ikke helt så meget på halshudens tynde elastikker.

Kommentarer

Om skribenten

Hanne Mikkelsen

Hanne Mikkelsen

48-årig århusianer. Mor til to store drenge. Rodehoved. Bogorm med hang til historie og hverdagsrealisme. Globetrotter. Sprognørd. Skriver om det meste til en stribe forskellige medier.