Hus og have

Havetrampolin: Skal den være nedgravet eller fritstående?

havetrampolin
Foto: Pixabay/skitterphoto

Om trampolinen skal være fristående eller nedgravet er ofte det store spørgsmål. Sikkerhed, praktik og udsyn er oftest forældrenes største bekymring. Vi har samlet en guide med alt, hvad du behøver at vide, før du køber trampolin.

Det er ikke uden grund, at trampolinen har opnået stor succes i Danmark gennem de seneste år. For udover at ungerne får motion, er havetrampolinen også sjov både at lege og endda sove på, hvis vejret tillader det.

Men inden man skaffer sig en ny trampolin, er spørgsmålene mange: Hvad er bedst? Med eller uden net? Og ikke mindst skal trampolinen være nedgravet eller ej?

Trampolin

Fordelene ved sikkerhednet er mange. Foto: Pixabay/Hans

Ny trampolin: Net eller ej?

Sikkerhedsnet til trampolin er uden tvivl opstået af sikkerhedsmæssige årsager. Når nettet er på, ryger børnene ikke ud over kanten og lander på den hårde jord. Nettet omkring trampolinen har uden tvivl reddet mange børn fra brækkede arme og ben.


Læs også – Hop sikkert: Ha’ styr på trampolinen og sikkerheden


Men familier som er indehavere af trampoliner med sikkerhedsnet kan opleve, at børnene har en tendens til at hoppe vildere, når nettet er der. Og her skal det nævnes, at skadestuerne også oplever skader fra trampoliner med sikkerhedsnet. Så helt fri for skader bliver man ikke, selvom der er sikkerhedsnet.

Trampolin, Have

Lær dit barn at færdes sikkert på trampolinen. Foto: Pixabay/Pezibear

Spilleregler på trampolinen

Generelt handler det om at lære børnene om de spilleregler, der er, når man er på trampolinen. Lad aldrig mere end 1 til 2 børn være på trampolinen ad gangen, for ligegyldigt hvor stor trampolinen er i diameter, kan børnene falde ud over, hvis der er flere ombord.

Og selvom der også findes skader på trampoliner med sikkerhedsnet, så kommer man ikke udenom, at risikoen er mindre, da nettet trods alt har en beskyttende effekt. Særligt for de mindste børn, som er mere usikre i forhold til trampolinens kant.

Find sikkerhedsnet til trampoliner her

Trampolin - Bedst-i-Test 2017

7 modeller testet: Find en testvinder her via Bedst-i-Test!

Nedgravet eller fritstående?

Inden man køber sin trampolin til haven, skal man tænke over følgende: Skal det være en trampolin til nedgravning eller en fritstående trampolin? Der kan være fordele og ulemper ved begge løsninger, og lad os prøve at opsummere nogle af dem her.

Trampolin til nedgravning: Fordele

Vælger man en trampolin til nedgravning, ja, så har du den løsning, som nogle måske ønsker efter nogen tid. For de fleste trampoliner er ikke nødvendigvis et kønt syn i haven. De fylder meget og skærmer for udsigten.

Populære trampoliner på PriceRunner

Den nedgravede trampolin går altså mere i et med haven. Derudover er den nemmere for børn og voksne at gå på, hvilket kan øge brugen. Desuden kan det være irriterende for naboen, at børnene konstant kan hoppe op på den fritstående og kigge over hækken dagen lang.

Nogle andre fordele, at trampolinen ikke vælter i stormen, og så skal den jo ikke flyttes, når der skal slås græs.

Trampolin til nedgravning: Ulemper

Men på den negative side vender vi igen tilbage til det sikkerhedsmæssige spørgsmål. For selvom der ikke er så langt at falde, så betyder det manglende sikkerhedsnet, at der kan ske flere ulykker. Særligt kan det være farligt for de små børn, da det er nemmere for dem at tilgå trampolinen.

Fordele ved den fritstående trampolin

Når trampolinen er fritstående, er der oftest en stige. Ønsker man ikke, at de små børn skal op på trampolinen, fjerner man bare stigen. Dermed er det lettere at sikre børnenes sikkerhed og brug.

Den fritstående trampolin er også meget nemmere at samle og sætte op. Skal man grave et hul i jorden, tager det hurtigt en hel dag, en del slid og en masse arbejdskraft.

trampolin

Vær omhyggelig, når du graver og planlæg det grundigt. Foto: Pixabay/Goumbic

Skal du grave trampolinen ned?

Vælger man en trampolin til nedgravning, er der her fem ting, man skal huske og have med i sine overvejelser.

1 Først og fremmest skal man tjekke, om der er rør og ledninger i jorden, dér hvor trampolinen skal placeres?

2 Derudover skal du tjekke jorden; Er det sand eller ler? Sandet jord vil ikke kunne holde væggene i udgravningen, hvorfor man er nødsaget til at afstive siderne med fx. jordsikringssten.

3 Vær opmærksom på, hvad der befinder sig rundt om trampolinen, så den ikke står lige ved siden af rosenbusken eller andet, som børnene kan rive sig på, hvis de falder ud over kanten.

De 10 mest populære trampoliner på PriceRunner lige nu …

4 Når hullet skal graves, så tegn, hvor der skal graves ned, og sørg for enten at invitere et mindre hold hjælpere forbi eller lej eventuelt en mindre gravemaskine.

5 Grav en frihøjde på 10-15 centimeter, så der kommer luft rundt om trampolinen mellem jord og trampolinkant. Grav hullet dybt alle steder under trampolinen. Hvor dybt hullet skal være, kan læses i manualen for den pågældende trampolin.

… når der er gravet, og trampolinen er sikret på plads, står man tilbage med en kæmpe bunke jord. Denne kan enten genbruges andre steder i haven,eller den kan opbevares til senere brug. Hvis man gerne vil af med jorden, kan den afleveres på genbrugsstationen eller sælges til andre, som kunne have gavn af den.

– Go’ fornøjelse med projektet! 

Se priser på trampoliner lige her


Kilder: Bolius, Sikkerhedsstyrelsen og Hopmedhovedet.dk

Kommentarer