Lyd og billede

TV-købsguide 2017: Alt du skal vide før dit køb

TV købsguide 2017
Illustration: PriceRunner

HD og 4K er relativt nemme termer at forholde sig til. Det er opløsninger. Men hvad er HDR, Dolby Vision, OLED, QLED og alt det andet? Og er det overhovedet vigtigt?

For et årti siden rykkede markedet til HD-kvalitet. I disse år er markedet igen på vej ind i en fase, hvor der sker nyskabelser indenfor både opløsning, farver, kontrast og billedfrekvens. Der er mange forkortelser, så det er med at holde tungen lige i munden.

I samarbejde med FlatpanelsDK bringer vi her en købsguide for 2017 og forklarer, hvad du skal holde fokus på ved køb af nyt TV.

Jo flere pixels, jo flere detaljer

HD, 1080p, 4K og Ultra HD er alle opløsninger, som er en relativ nem størrelse at forholde sig til. Jo flere pixels, desto mere detaljeret billedet.

Populære TV på PriceRunner

Der er dog grænser for, hvor mange detaljer det menneskelige øje kan skelne mellem, og den grænse nærmer vi os – med mindre vores skærme bliver markant større.

Men hvad står de forskellige forkortelser så for?

SD: Står for ”Standard Definition” og angiver opløsninger under HD-opløsning. Det kan eksempelvis være tv-kanaler, som ikke sender i HD, eller det kan være DVD og videobånd.

720p HD: Står for “High Definition” og repræsenterer en opløsning på 1280×720 pixels – eller knap 1 mio. billedpunkter. Du ser blandt andet 720p HD fra tv-kanaler, der sender i HD.

1080p Full HD: Står for ”Full High Definition” og repræsenterer en opløsning på 1920×1080 pixels – eller lidt over 2 mio. billedpunkter. Ser du Blu-ray eller Netflix får du typisk denne opløsning.

4K og 8K Ultra HD: Står for ”Ultra High Definition” og repræsenterer en opløsning på 3840×2160 pixels – eller lidt over 8 mio. billedpunkter. Ser du UHD Blu-ray eller Netflix’s 4K-katalog ser du denne høje opløsning.

Begrebet ”Ultra HD” dækker over både 4K (3840×2160 pixels) og 8K (7680×4320 pixels), hvorfor man ofte inkluderer ”4K” i dag.

Samsung HDR TV

Foto: Samsung

HDR – Den største revolution lige nu

TV-branchen har i de seneste år vendt fokus mod andre områder end opløsning, hvor der kan opnås større billedmæssige forbedringer på stue tv’et. Et af disse områder er HDR (High Dynamic Range), der handler om:

1) at udvide lysdynamikken – altså spændet fra helt sort til kraftig hvid.
2) at udvide mængden af farver, som kan gengives.

Lysdynamik er egentlig ret simpelt. Kig ud af vinduet. En himmel er mange gange lysere end den kan gengives på en tv-skærm. Det vil man forsøge at råde bod på med HDR på tv-skærme.


Læs også: HDR – Det næste skridt efter Ultra HD


Hvad angår farver, så viser HD og 4K-skærme kun omkring 33 procent af de farver, som det menneskelige øje kan se (det hedder Rec.709 farverum). Der mangler eksempelvis Coca Cola-rød, ægte græsgrøn og mange andre intense og eksotiske farver. Det tal vil branchen gerne have op på først 50 procent og senere endnu højere.

HDR og de mange formater

HDR: Står for ”High Dynamic Range”, men det er ikke det samme som HDR indenfor fotografi. HDR kræver skærmteknologi af meget høj kvalitet for at kunne vise det større lysspænd og de flere farver.

HDR10: Et HDR-format. Altså et format, som blandt andre Netflix kan streame en film i, så en HDR-skærm kan forstå det og udnytte den større lysdynamik og bedre farver.

Dolby Vision: Et bedre HDR-format, der minder om HDR10, så man kan optimere for eksempel film scene-for-scene og kan arbejde med flere nuancer i farverne.

HLG: Står for ”Hybrid Log Gamma” og er udviklet af blandt andre britiske BBC. Det er et HDR-format til tv-kanaler, hvor det er vigtigt, at man kan sende én tv-kanal ud i både HDR og normal kvalitet. Med HLG kan tv-udbyderne undgå at samsende to kanaler.

Tv-skærme kan sagtens understøtte flere HDR-formater. Mens HDR kan være sværere at forholde sig til end opløsning, er HDR vel nok den største revolution i tv-branchen i over et årti.

Og så er der OLED TV og QLED TV, hvis forkortelser er referencer til skærmteknologi. Mere om disse her: “Forskellen på QLED og OLED TV”. Søger du input til at vælge Smart TV, så kig her: “Skal jeg vælge Smart TV eller streamingboks?”

TV

Foto: Pixabay.com/wilkernet

Kildematerialet er alfa-omega

Selv den dygtigste kok kan ikke få en rådden tomat til at smage godt. En tv-skærm kan heller ikke få et dårligt tv-signal til at se godt ud. Det er måske lige at stramme den at kalde tv-signaler dårlige, når de udsendes i HD-kvalitet, men med tilgangen af 4K UHD, og senest HDR på streamingtjenester bliver man hurtigt forvænt.

Der er meget snak om ”opskalering” og om billedmotorer, der kan ”forbedre billedet”. Lad dig ikke snyde, for det er meget simpelt. Billedet på din tv-skærm bliver ikke bedre end det tv-signal, som det modtager.

UHD 4K TV

(PR-foto)

Tv-stationer sender eksempelvis i 720p eller 1080i HD-kvalitet. Det er korrekt, at nyere tv-skærme opskalerer signalet til 4K, men det forbedrer ikke billedet. Opskalering er en nødvendighed af den mest simple grund, man kan forestille sig. Uden opskalering ville billedet ikke fylde hele skærmen.

Vil du have HD-kvalitet, skal dit signal være i HD, og vil du have 4K-kvalitet skal dit signal være i 4K. Punktum. Som sagt sender tv-stationer i enten 720p eller 1080i.

Smart TV eller streaming?

Foto: Pixabay.com/valco & Illustration: PriceRunner

Streamingtjenester sender generelt i 720p eller 1080p, men visse aktører såsom Netflix og Amazon sender også i 4K Ultra HD. Netflix og Amazon sender sågar i HDR (High Dynamic Range). Ingen tv-kanaler sender i HDR, og pt. sender kun Viasat en enkelt tv-kanal i 4K.

I forhold til køb af ny tv-skærm kan man også vende det på hovedet og spørge: “Hvad er din kilde?”.

Sidder du og ser næsten udelukkende DR og TV2 via et YouSee-signal, så er der absolut ingen grund til at købe et moderne 4K TV. Der er intet at hente her. Ser du derimod Netflix, Amazon og Blu-ray, så har du kildematerialet til at opleve næste generation indenfor visuelle oplevelser.

Sammenlign priser på TV lige her

Husk dette, næste gang du får salgstalen … og vil du blive endnu klogere på TV-begreberne, så besøg FlatpanelsDK.

Kommentarer