blood pressure monitor 1749578

Blodtryksmåler

En blodtryksmåler er et apparat, der måler trykket i en pulsåre ved hjælp af en manchet, der sættes fast omkring overarmen eller håndleddet. Automatiske blodtryksmanchetter, som er den type der er anvendt i vores test, benytter en såkaldt oscillometermetode. Enkelt forklaret indebærer denne metode, at der sidder en lille mikrofon i manchetten, og når manchetten så pumpes op, bliver blodtilførslen blokeret. Når luften derefter siver ud igen, registrerer mikrofonen det første hjerteslag (systolisk) og det sidste (diastolisk). Det øvre tryk, det systoliske, er trykket, når hjertet trækker sig sammen for at pumpe blod ud i kroppen. Det nedre tryk, det diastoliske, er trykket, når hjertet slapper af og fyldes med blod igen. Det kan være smart at have adgang til sin egen blodtryksmåler, hvis man i flere tilfælde har haft et afvigende blodtryk ved målinger hos lægen. Den almindeligste målgruppe er ofte midaldrende og ældre patienter, men det er ikke usædvanligt, at mange andre gerne vil have et godt overblik over deres helbredsmæssige tilstand. Så er det betydeligt nemmere og mindre tidskrævende at kunne måle sit blodtryk derhjemme i stedet for regelmæssige lægebesøg. Har man sin egen blodtryksmåler, giver det også mulighed for at gemme tidligere målinger, så man lettere kan sammenligne og få bedre styr på blodtrykkets udvikling over en længere periode. Forskellige modeller af blodtryksmålere kan have forskellige funktioner. De kan dog alle måle både det øvre og nedre tryk samt brugerens puls.

Forskellen mellem en manchet til håndleddet og en til overarmen drejer sig kun om brugervenligheden.  Målingen udføres på samme måde, men hvis man er uerfaren, er det betydeligt nemmere at fastgøre en overarmsmanchet korrekt. Manchetterne til håndled er alle udstyret med en positionssensor som gør, at de ikke bliver pumpet op, eller ikke laver et ryk, hvis manchetten ikke sidder rigtigt – hvilket ind imellem kan være svært. Hvis man nemt vil kunne tage blodtryksmåleren med på arbejde eller på rejser, kan en håndledsmanchet være mere praktisk, da de er mindre og mere diskrete. Det er en forudsætning for en korrekt aflæst værdi, at manchetten sidder, som den skal, så hvis man er usikker, er en model til overarmen at foretrække.

Der er nogle ting, man bør tænke igennem, inden man køber sin egen blodtryksmåler. Hvis det er muligt, er det en god idé at prøve manchetten på sig selv eller den, der skal bruge måleren først, for at sikre at den sidder godt. Til meget tynde eller kraftige arme er det ofte sværere at finde en manchet, der passer. En ældre person med skøre blodkar kan også være ekstra følsom over for en manchet, der strammer meget, eller som slipper luften langsomt ud, så armen eller håndleddet er under højt tryk i længere tid. Ser man dårligt, er det også vigtigt, at displayet er lyst og tydeligt.

Erfarne sygeplejerskers bedste tip til en vellykket måling af blodtrykket er altid at måle trykket på samme tid af døgnet og at hvile mindst fem, gerne tyve, minutter inden måling. Anvend også altid den samme arm ved hver måling. Hvis man i forvejen ved, at man har uregelmæssig puls, skal man dog altid få målt blodtrykket hos en læge.

Del testen