Brandeklover Bedst i test

Brændekløver

En brændekløver lever op til sit navn. Når du kløver brænde på den traditionelle måde en en økse, kræver det betydelig mere arbejde og ofte mere tid, end hvis du lader en maskine klare arbejdet. Derudover er det billigere selv at kløve sit brænde end at købe det færdigkløvet. Brændekløveren fungerer ved, at et stempel med en trykplade for enden presses i retning af en kile, der sidder på den anden side. Kilen kaldes for en kniv. Du placerer træstykket mellem trykpladen og kniven, og maskinen kløver derefter stykket i flere dele med ren kraft. Normalt ser kniven ud nøjagtig som en kile, og stykket kløves i to. Derefter gentages proceduren, indtil brændestykkerne har en passende størrelse.

Forskellige typer af brændekløver

Brændekløvere fås i forskellige varianter. Du kan vælge mellem stående og liggende modeller, hvor de stående er noget kraftigere, men også dyrere. Blandt de liggende er der modeller med korte ben og modeller med lange ben. Dem med korte ben har ofte en lavere pris, men også en noget lavere ydeevne. Det er vigtigt, at tænke over dine behov inden købet, så du ikke vælger en unødvendigt luksuriøs eller enkel model.

Brændekløvere og sikkerhed

Brændekløvere er kraftfulde maskiner, og sikkerheden er derfor yderst vigtig. Heldigvis er brændekløvere i dag meget sikre, hvis de anvendes korrekt. For eksempel har de tohåndsbetjening, hvilket mindsker risikoen for at komme i klemme. Ud over brændekløverens sikkerhedsfunktioner er det værd at overveje sit beskyttelsesudstyr. Ved brug af en brændekløver bør man altid benytte beskyttelsesbriller/visir og arbejdshandsker. Når brændestykket kløves, frigøres der ofte store kræfter, og træflis kan blive kastet væk og forårsage øjenskader, hvis man ikke bærer beskyttelse. Det er også nemt at få splinter i fingrene, hvis man ikke bærer arbejdshandsker.

Køb af brændekløver over internettet

Stadig flere køber brændekløver på nettet. De primære årsager til dette er sandsynligvis følgende.

● Lave priser. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

● Gratis levering. Hvis man køber sin brændekløver i en webbutik, er levering til matriklen som regel med i prisen. Det gør, at man slipper for selv at fragte brændekløveren hjem fra butikken. Det kan ellers kræve leje af trailer, med alt hvad det indebærer af afhentning, tilbagelevering osv. Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin brændekløver på nettet.

Husk, at visse brændekløvere ofte leveres uden en tilstrækkelig mængde hydraulikolie i tanken, og at det derfor kan være nødvendigt at fylde op med en dunk. Indkøbet kan med fordel suppleres med en brændesav for nemt og hurtigt at kunne lave brænde af de tyndere grene på træet.


Produkter i testen

AL-KO KHS 5204

Liggende, prisgunstig lavprismodel


Bedste pris hos:

Motoreffekt: 2200 W Maksimalt kløvetryk: 5000 kg Maksimal kløvelængde: 52 cm Kløvediameter: 25 cm Cyklustid: 16 s (10 s frem + 6 s retur) Arbejdshøjde: 82 cm Mål (LxBxH): 106x62x93 cm Vægt: 47 kg Garanti: 1 år

Bedste pris hos:

AL-KO KHS 5204 er – i lighed med sin forgænger KHS5200 – en af de mest solgte brændekløvere på markedet, og det er let at forstå hvorfor. Det indbydende prismærke kombineret med det høje kløvetryk er en tiltrækkende kombination. KHS 5204 klarer de fleste brændeknuder, den bliver udsat for, uden problemer. Også sejt træ, hårdt træ og stykker med stor diameter kløves effektivt. Den har kun problemer med brændeknuder med kraftige forgreninger. Kløvelængden er stor og rigeligt stor til normale brugere. Det er dog ikke muligt at mindske kløvelængden, hvis knuderne er kortere end maksimumslængden. Denne mangel Lægger beslag på unødigt meget tid, hvilket bliver ekstra tydeligt ved kløvning af korte knuder. 

Tohåndsbetjeningen med en tommelknap og fødestav giver en fremadlænet, lidt skæv kropsstilling, som næppe er ergonomisk. På den anden side gør tohåndsbetjeningen klævningen sikker, og du kan altid købe et stativ som tilbehør. Designet er spinkelt, men KHS 5204 står alligevel stabilt og er nem at flytte takket være de to hjul. Mobiliteten lider dog ikke under, at hjulene bliver lidt skævbenede, hvis brændekløberen løftes til en alt for høj vinkel under flytning. KHS 5204 har visse svagheder, men den er stadigvæk en kompetent brændekløver, og til en meget god værdi for pengene med tanke på den lave pris.

 • Kraftfuld, stabil, mobil, stor kløvelængde, lav pris
 • Ikke ergonomisk design, ikke justerbar kløvelængde
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

AL-KO LHS 6000

Tidssparer i topklasse


Bedste pris hos:

Motoreffekt: 3000 W (kræver 16 ampere sikring) Maksimalt kløvetryk: 6000 kg, 220 bar Maksimal kløvelængde: 105 cm Kløvediameter: 12-32 cm Cyklustid: Maks. 33 s Mål (LxBxH): 85x60x149 cm Vægt: 128 kg Garanti: 1 år Medfølgende tilbehør: Kløvekryds

Bedste pris hos:

AL-KO LHS 6000 er en stående premium-brændekløver til dem, der bruger brændeovnen meget, men ikke vil investere i en betydeligt dyrere savemaskine. Det er i bund og grund en robust brændekløver, der står stabilt på jorden. Den medfølgende firevejskniv kløver knuden i fire dele i én cyklus. Sammen med den justerbare kløvehøjde giver dette en markant tidsbesparelse, især for korte knuder. LHS 6000 kan klare de fleste slags træ, også hårdere træsoter og sejt træ. Tykke knuder med meget kraftige forgreninger er dog for stor en mundfuld. Brugervenligheden er i top, og det parallelle tohåndsgreb er nemt at arbejde med, så længe knuderne ikke er alt for kraftige. LHS 6000 har et tilpas højt arbejdstempo. Den er desuden ergonomisk takket være den oprejste arbejdsstilling. På pladen er der gummibelagte gribekløer, der holder knuden på plads. De har dog en minimumsafstand på 12 centimeter, så knuder med mindre diameter egner sig ikke. Det færdigkløvede brænde bliver ofte liggende på kløvepladen, så man ikke behøver at samle det op fra jorden efterfølgende og mindsker risikoen for at få brændestykker på fødderne. Man bør alligevel altid have sko/støvler med stålkappe på, når man kløver brænde med maskinen.  

LHS 6000 har også sine svagheder, og den primære er, at den forkortede returstilling let giver slip, hvis man ikke strammer låsen hårdt nok. Hvis man har tilstrækkelig stærke næver, er det ikke noget problem, men vi havde forventet en smartere låsefunktion til en brændekløver i denne prisklasse. Endvidere virker sikkerhedsafstanden mellem plade og kniv lige lovlig stor, så man af og til er nødt til at kløve korte knuder igen fra den anden side. Har du budgettet og prioriterer en god arbejdsstilling og tidseffektivitet, er AL-KO LHS 6000 billigere, enklere brændekløvere overlegen.

 • Tidseffektiv, god arbejdsstilling, stabil, kløvekryds medfølger
 • Høj maskinvægt, låsen til kløvehøjden slipper let, gribekløernes minimumsstørrelse
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:
Del testen