Deodorant

For langt de fleste er deodorant en del af morgenrutinen, efter brusebadet, når man er ren og frisk. Deo holder svedlugten væk og er lige så populært hos både kvinder og mænd og den lille deodorant i toiletskabet er lige sp vigtigt som tandbørsten. Menneskesved er grundlæggende lugtfrit. Det der skaber den karakteristiske svedlugt, er små bakterier, der trives godt i varme, fugtige miljøer, for eksempel i armhulen, når vi sveder.

Sådan fungerer deodorant

Deodoranter fokuserer hovedsagelig på en til tre forskellige egenskaber for at holde os lugtfrie. Den første egenskab er en form for tilsat parfume for at skjule lugten, som bakterierne allerede har forårsaget. Den anden egenskab er forskellige stoffer, som dræber bakterierne, så de ikke kan nå at producere de stoffer, der afgiver lugten. Disse stoffer er oftest sprit eller triklosan, men det kan også være en form for metalforbindelse, der ganske vist ikke dræber bakterierne, men hjælper med at nedsætte bakterietilvæksten. Den tredje og sidste egenskab hos visse deodoranter er, at de mindsker sveddannelsen, såkaldt antiperspirant. Det sker ved hjælp af stoffer, der tildækker eller sammentrækker porerne omkring svedkirtlerne, det almindeligste er aluminium.

Eftersom en antiperspirant dækker svedkirtlerne til og modvirker sved, så kan denne type deodorant også påføres om aftenen, inden man går i seng. En antiperspirant holder under normale forhold mindst 24 timer, og hvis deodoranten påføres om aftenen, kan den nå at virke ordentligt, inden det er tid til alle dagens svedproducerende aktiviteter. Bruger man en deo, hvis primære egenskab er at give en god duft ved hjælp af parfume, er det at foretrække at fortsætte som tidligere og tage den på umiddelbart efter morgenvasken for at give den bedste effekt.

Spray var i lang tid den mest udbredte form for deodorant, men i dag findes der flere forskellige alternativer, rollon, creme eller deostick/stift. Hvad man vælger, afhænger fuldstændig af, hvad man er vant til, og hvad man foretrækker. Det mest hygiejniske valg er deospray, da ingen del af deodorantforpakningen da kommer i kontakt med armhulen. Antiperspiranter fås oftest i rollon-format, mens deostick er det almindeligste for deodoranter med hovedfokus på den parfumerende egenskab.

Del testen