Grastrimmer Bedst i test

Græstrimmer

Græstrimmeren er en rar havemaskine at have til rådighed forår og sommer, når græsset vokser kraftigt. Den er et glimrende supplement til håndskubberen, rideren og robotplæneklipperen. Plæneklippere når sjældent helt ind til kanter og stakitter eller stenede områder. Så finder du trimmeren frem i stedet og rydder græsset.

Græstrimmere fås i flere forskellige varianter. De kan både have forskellige trimmerværktøjer eller forskellige energikilder (batteri eller ledning). Historisk set var græstrimmere benzindrevne, men i dag har batteridrevne trimmere fuldstændig overtaget det sortiment. Når det gælder trimmerværktøj, kan du vælge mellem trådrulle eller plasticknive. Der findes også modeller, hvor du kan skifte mellem de to typer på samme enhed. Plasticknivene er gode, hvis du har lidt grovere græs og ukrudt. De kan holde til mere og bliver ikke slidt nær så hurtigt. Tråden er derimod god til at rydde store områder effektivt, da du kan indstille størrelsen på den. Trækker du den for langt ud, går den dog hurtigt af. Fordelen ved en batteridrevet trimmer frem for en med ledning er, at du slipper for besværet med en forlængerledning. På den anden side skal den lades op regelmæssigt. Det er derfor vigtigt, at du vælger en model med kort opladningstid og tilstrækkeligt lang klippetid, naturligvis med udgangspunkt i din økonomi og dit behov for trimning i haven. Den med ledning kan være god, hvis du har en mindre have eller kun behøver at rydde i nærheden af huset – så slipper du for at spekulere over driftstiden. Men generelt er det oftest en fordel at købe en batteridrevet med et lidt mindre batteri.

Der findes også ryddesave. Forskellen mellem disse to havemaskiner er, at ryddesaven først og fremmest er til krat eller mindre træer. De fleste modeller kan dog også udstyres med trådrulle og anvendes til græstrimning. Prisen for en ryddesav er imidlertid betydelig højere end for en dedikeret græstrimmer, der kun er beregnet til at trimme græs og mindre ukrudt. Ryddesaven er benzindrevet og kaldes nogle gange også for græstrimmer eller trimmer. Fordelen ved benzin er, at du hurtigt kan komme i gang igen, når brændstoffet slipper op. Ulemperne er udstødningsgasser, støjniveau, og at benzinen er ret dyr.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017 DK.png

Ryobi RLT183225

Græstrimmer med lang batterilevetid og godt trimmeresultat


Bedste pris hos:

Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Målt batterilevetid: 25 minutter Målt lydniveau: 82,7 dB Opladningstid: 80 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 2.5 Ah Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: Justerbar klippebredde, 25-30 cm, kantklipningsfunktion Brugsanvisning: PDF

Bedste pris hos:

Ryobi RLT183225 bliver bedst i test på grund af dens lange batterilevetid og effektive trimmearbejde, som gør den særdeles prisgunstig. På trods af den lange batterilevetid bliver det aldrig tungt for ryggen eller smertefuldt i hånden. Desuden kører den med maksimal styrke i hele batterilevetiden og begynder ikke at miste effekt til sidst. Dens gummierede håndtag giver et godt greb. Selve byggekvaliteten virker gedigen, uden underlige mislyde eller ustabilitet i komponenterne, når vi rykker og trækker i dem. Det er nemt at indstille håndtag og trimmerhoved i den ønskede position. Derimod kan det af og til være svært at få batteriet ud af holderen på trimmeren. Vi savner også en bøjle for at kunne gå så tæt på sarte genstande som muligt.

RLT183225 er stærk og kan klare middelsvært terræn. Den kan klare både tykke bræmmer med højt græs og ukrudt, selvom den leveres med trådrulle i stedet for plasticknive. Dog kommer den i problemer, hvis den rammer et buskads med mindre, vilde hindbærbuske. For en græstrimmer gør den dog et mere end godkendt stykke arbejde. Trådrullen holder til cirka syv middelhårde arbejdsrunder med meget græs og en del ukrudt, inden det er tid til at skifte den. Det er nemt at skifte rulle. Hvad der derimod kan være generende, er trimmerens lydprofil, da den larmer ret meget under arbejdet.  En anden negativ faktor er, at tråden i et par tilfælde ikke bliver fødet langt nok ud, så vi må trække lidt ekstra ud manuelt. Men med tanke på dens gedigne trimmearbejde, og frem for alt hvor længe den kan trimme, inden batteriet giver op, er dette det rigtig godt køb i 18-voltsklassen.

 • Meget lang klippetid, effektiv trimning, ergonomisk, prisgunstig
 • Larmende lydprofil, mangler bøjle
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Gardena Li-18/23R

Brugervenlig græstrimmer med lang batterilevetid


Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Målt batterilevetid: 25 minutter Målt lydniveau: 77,1 dB Opladningstid: 180 min Klippetype: Plastickniv Batterikapacitet: 2,6 Ah Automatisk trådfødning: Nej, kniv Øvrigt: Kantklipningsfunktion Brugsanvisning: PDF

Gardena Li-18/23R er en stærk græstrimmer, der er let både at installere og gennemskue. Den leveres med plastickniv i stedet for rulle samt en række reserveknive. Som standard sidder der en kniv på trimmerhovedet. Kniven kan klare alt, vi udsætter den for – fra almindeligt græs til grovere krat og våde, tykke, græstuer. Men den bliver hurtigt slidt. Den når at blive slidt ret meget allerede under den første trimning. Derefter er trimmeren ikke helt så effektiv ved græstrimning, for de mere genstridige græsstrå slipper væk, og du kommer til at trimme det samme område flere gangen. Den kan god stadigvæk godt klare relativt groft og mere stabilt krat. Kniven kan derefter holde til yderligere 3-4 omgange, inden du virkelig er nødt til at skifte. Det er meget nemt at skifte kniv med en simpel klik-funktion. Installationen af trimmeren er også meget enkel. Samtlige dele er "snap on", og den kræver således intet værktøj. Det er også nemt at justere håndtag og vinkel på trimmerhovedet. Brugervenligheden er med andre ord meget høj fra start til slut. Desuden vejer trimmeren ikke særlig meget.

Det vi finder negativt ved designet er, at den er klodset og plasticagtig. Hele trimmeren giver egentlig et billigt indtryk. Den kunne have været slankere og haft flere gummierede detaljer på indstillingspunkter. Batterilevetiden er derimod god. Med det medfølgende batteri får du en klippetid på 25 minutter, hvilket er meget godt. Batteriet lades op med en meget lille og praktisk oplader. På batteriet er der også en indikator, der viser opladningsstatus. Den har vi dog aldrig fået til at fungere, og på vores eksemplar viser den altid halvt fuldt, også når trimmeren er helt færdig. Gardena Li-18/23R er dog en kraftfuld og meget brugervenlig græstrimmer med rigtig lang klippetid. Hvis den havde fået lidt mere kærlighed, når det gælder knivenes holdbarhed, var det blevet til en topkarakter, men den er stadigvæk et rigtig godt køb.

 • Høj brugervenlighed, snap on-installation, meget kraftfuld, mange indstillingsmuligheder
 • Plasticagtig og klodset design, sarte knive
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

AL-KO GTLi 18V Comfort

Brugervenlig og hårdfør, men dårlig batterilevetid


Bedste pris hos:

Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Mål: Justerbar længde mm Vægt: 2,4 kg med batteri Målt batterilevetid: 14 minutter Målt lydniveau: 81,7 dB Opladningstid: 200 min Klippetype: Trådrulle Batterikapacitet: 1,3 Ah Automatisk trådfødning: Ja Øvrigt: Afstandshjul Brugsanvisning: PDF

Bedste pris hos:

AL-KO GTLi 18V Comfort er en trimmer med trådrulle, der trimmer effektivt og kan klare rigtig hårdt terræn, selvom den er udstyret med tråd i stedet for plastickniv. Den kan endda klare mindre krat som unge hindbærbuske og kraftigere ukrudt. Derimod er den ikke så effektiv i fugtigt, kraftigt græs. Det er rigtig praktisk, at den fremfører ny tråd automatisk. Trådrullen holder til cirka fem middelhårde arbejdsrunder bestående af hovedsageligt græstrimning, men også en del mindre ukrudt, inden det er tid til at skifte den. Den leveres med en ekstra trådrulle på trimmerarmen, og udskiftningen er meget enkel og kræver ikke brug af værktøj. Byggekvaliteten virker generelt høj, selvom tråden bliver slidt ret hurtigt. De medfølgende dele giver et seriøst indtryk, for eksempel afstandshjul og metalbøjle i stedet for kun metalbøjle, og gummierede detaljer flere steder på trimmeren, hvor man håndterer den. Afstandshjulet gør, at det er nemt at gå tæt på sarte genstande uden at skade dem, den kører fint rundt om dem i stedet. GTLi 18V Comfort vil muligvis opleves som ret tung. Desuden får vi ret hurtigt ondt i hånd og håndled, hvilket vi har mistanke om, skyldes en lidt for stor modstand i håndtaget. Når det gælder lydprofilen, har vi dog intet at klage over.

Klippetiden er derimod ikke alt for god. Den ligger lige under middel, og vi havde godt kunnet tænke os nogle flere minutter for at godkende den på dette punkt. Det er oven i købet et meget vigtigt punkt, hvorfor det trækker karakteren en hel del nedad. Det er også en stor ulempe, at batteriet mangler en batteriindikator. Opladeren er imidlertid lille og praktisk, så du nemt kan gemme den væk, når den ikke er i brug, og stikkontakten har en lampe, der lyser grønt, når batteriet er fuldt opladet. Samlet set er det et behageligt bekendtskab, der havde haft gavn af lidt længere batterilevetid.

 • Høj ydeevne og byggekvalitet, lydniveau under middel
 • Kort klippetid, ingen indikator på batteriet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med høj ydeevne, men mangler i brugervenligheden


Energikilde: Batteri Batteri: 18 V Mål: 110 mm Vægt: 2,3 kg Målt batterilevetid: 17 minutter Målt lydniveau: 76,9 dB Opladningstid: 210 min Klippetype: Plastickniv (trådline kan også monteres) Batterikapacitet: 2,0 Ah Automatisk trådfødning: Nej Brugsanvisning: PDF

Stihl FSA 45 er en stærk græstrimmer med dobbelt plastickniv på hovedet, der meget effektivt fjerner både græs og kraftigere ukrudt. Plasticknivene skifter du nemt ved at knappe dem af trimmerhovedet og klikke nye på. Der medfølger et par ekstra blade, som praktisk nok sidder på maskinen. Det er ikke ret mange, men på den anden side er de rigtig slidstærke, og der går 4-5 trimninger, før de trænger til at blive skiftet. Du kan også montere en trådrulle i stedet for plastickniv direkte på trimmerhovedet. Hele monteringen af trimmeren går let som en leg og kræver kun to skruer. Batteriet er dog indbygget og kan ikke tages af, når det skal oplades, så du er nødt til at have hele trimmeren stående til opladning. Du kan således heller ikke skifte batteri med andre produkter fra samme producent eller skifte mellem to batterier for hurtigt at komme i gang med at trimme videre. FSA 45 er også lidt speciel på den måde, at der medfølger en lille "plasticnøgle", der skal sættes i maskinen, før den kan starte.

FSA 45 er en praktisk trimmer, hvad angår størrelsen, og føles godt afbalanceret og let i hånden. Ergonomien og brugervenligheden er god på den måde. Men når den kommer til selve græstrimningen, falder brugervenligheden kraftigt. Det drejer sig om kombinationen af, at du skal trykke en knap frem og samtidig holde en knap og håndtaget inde for at starte den. Men også det faktum, at den dør helt, hver gang den støder på for hård modstand. Du kan altså ikke bare løfte trimmerhovedet for at komme i gang igen. Det medfører, at du igen og igen under trimningen skal udføre den samme håndbevægelse. Denne fremgangsmåde trætter både hånd og håndled hurtigere og kan medføre krampe. Da den også har en nøgle, du kan hive ud, som sikkerhedsfunktion, synes vi, at der bliver lige lovlig mange sikkerhedsanordninger under brugen. Batterilevetiden er i øvrigt bestået, og den kører for fuld kraft hele tiden. Derudover er motoren meget støjsvag og behagelig.

 • Kompakt, kraftfuld trimning, alsidig
 • Indbygget batteri, anstrengende sikkerhedsmomenter og knapper
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:
Del testen