Havetraktor Bedst i test

Havetraktor

Hvis man har en stor græsplæne, bliver klipningen let både tidskrævende og anstrengende. I så fald kan en rider både spare tid og skåne kroppen. Rideren kan desuden udstyres med forskelligt tilbehør, der udvider dens anvendelsesområder, for eksempel pløjning, gødskning, fejning og transport. Vi har testet to forskellige ridere: en lavprismodel og en lidt finere model.

Forskellige typer af plænetraktorer

Ridere kan inddeles i hovedgrupperne centrumsmonterede eller frontmonterede. Typen bestemmes af, hvor klippeaggregatet sidder på maskinen.

Centrumsmonteret rider/havetraktor

Som navnet antyder, så sidder en centrumsmonteret riders klippeaggregat centralt, under føreren. Centrumsmonterede ridere kaldes ofte havetraktorer i stedet. Det er hovedsagelig denne type, der anvendes med diverse tilbehør, såsom sneskovle, mosriver, gødningsspredere og transportvogne. Havetraktoren er oftest forhjulsdrevet.

Frontmonteret rider

Frontmonterede ridere er normalt baghjulsstyrede eller midjestyrede. De er som regel dyrere end centrumsmonterede havetraktorer. Deres styrke er primært, at de er lettere at manøvrere og bedre til kantklipning. Det gør det for eksempel lettere at komme til under buske, omkring hække, træer, stakitter, mure, vægge, gange og rabatter. Frontmonterede ridere understøtter ofte også montering af diverse tilbehør.

Køb af ridere over internettet

Stadig flere opdager muligheden for at købe ridere over internettet. De primære årsager til dette er sandsynligvis følgende:

1. Lave priser. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

2. Gratis levering. Hvis man køber sin rider i en webbutik, medfølger levering til matriklen som regel. Det gør, at man slipper for selv at fragte rideren hjem fra butikken. Det gør, at man slipper for selv at fragte rideren hjem fra butikken. Dette kan ellers kræve leje af trailer, med alt hvad det indebærer af afhentning, tilbagelevering osv.

Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin rider på nettet.


Produkter i testen

Husqvarna Rider 214TC

Meget højtydende model til store arealer med mange forhindringer


Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 12,8 kW (ved 3100 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-75 mm (10 trin) Klippebredde: 94 cm Hastighed: Frem: 9,5 km/h | Bak: 9,5 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 244 kg Støjniveau: 83 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna Rider 214TC er en hurtig, baghjulsstyret rider med udskifteligt, frontmonteret klippeaggregat. Dermed er den egentlig meget mere end en plæneklipper, da den også kan udstyres med for eksempel sneskovl, børste eller mosrive. Konstruktionen gør også styringen intuitiv og giver et godt overblik over arbejdsarealet. Der fås desværre ikke en projektør til klipning ved svag belysning. Både fremkommelighed og manøvredygtighed er forbilledlige og gør det nemt at klippe rundt om buske og træer. Det gælder dog om ikke at glemme, at bagpartiet kan svinge ud og ramme stakitter og vægge. Klippebredden er godt tilpasset store arealer med mange forhindringer. Aggregatet kunne dog godt have gået 5 cm længere ud fra hjulene for at gøre det lettere at klippe ved rabatter. 214TC har en fortræffelig komfort for såvel små som store førere med et bekvemt sæde, lettilgængelige betjeningsgreb, rum til drikkevarer/værktøj samt pedalstyret hydrostatisk gearkasse. Hydrostaten er guld værd i områder, der kræver meget bakning. Klipperesultatet er overordnet fint, og klippehøjden kan indstilles meget lavt. Mulchingen er virkelig effektiv, så længe græsset ikke er alt for højt og vådt. Rengøringen af klippeaggregatet er eksemplarisk enkel, bare man har en vandslange. 214TC er en særdeles velkonstrueret rider, og på trods af den høje pris får man virkelig noget for pengene.

 • Hurtig, enkel manøvrering, godt klipperesultat, høj komfort, enkel rengøring
 • Ingen projektør, let at glemme, at bagpartiet svinger ud
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

0 af 5

MTD Smart RF 130 H

Lavprismodel, der giver meget styrke til få penge


Bedste pris hos:

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 6,3 kW (ved 2800 rpm) Tankvolumen: 3,8 l Klippehøjde: 30-95 mm (5 trin) Klippebredde: 96 cm Hastighed: Frem: 0-9 km/h | Bak: 0-5 km/h Maks. hældning: 11 % Vægt: 150 kg Støjniveau: 98 dB Ratvibrationer: 5 m/s² Transmission: Hydrostatisk (håndbetjent)

Bedste pris hos:

MTD Smart RF 130 H er en robust rider af havetraktortypen. Motoren er stærk og tygger sig igennem meterhøjt græs. Den har også en rimelig brændstoføkonomi. Fremkommeligheden og manøvredygtigheden er gode for prisklassen, så længe terrænet ikke er alt for kuperet og fyldt med forhindringer. Bakningen kunne dog have været mere praktisk. For det første bakker rideren langsomt, og for det andet skal man slå klippeaggregatet fra, mens man bakker, ellers standser motoren af sikkerhedsgrunde. 130 H har en hydrostatisk transmission, hvilket giver trinløs justering af hastigheden, og at man slipper for at standse ved gearskift. Transmissionen er imidlertid håndbetjent, hvilket ikke er lige så praktisk som pedalstyring. Hastigheden er dermed i praksis svær at finjustere og sættes derfor gerne i en af yderstillingerne. Klippehøjden justeres meget nemt, og det samme gælder parkeringsbremsen. Ophængningen af benzintanken virker improviseret og ikke så pålidelig, som man kunne ønske. En projektør foran forbedrer udsynet i mørke. Rengøringen af klippeaggregatet er rimeligt enkel, selvom det er placeret under føreren og dermed ikke kan klappes op. Et spulemundstykke havde nok været prikken over i'et. Sædet kunne have været blødere, men samlet set er komforten god. 130 H har ingen indbygget opsamler, men denne kan tilkøbes separat. Man kan også tilkøbe mulch plug og en række forskelligt trukket tilbehør.

Bedste pris hos:
 • Lav pris, relativt stærk motor, godt klipperesultat, projektør
 • Omstændelig bakning, ophængningen af benzintanken
Bedste pris hos:
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

0 af 5


Bedste pris hos:
Del testen