Havetraktor Bedst i test

Havetraktor

Hvis man har en stor græsplæne, bliver klipningen let både tidskrævende og anstrengende. I så fald kan en rider både spare tid og skåne kroppen. Rideren kan desuden udstyres med forskelligt tilbehør, der udvider dens anvendelsesområder, for eksempel pløjning, gødskning, fejning og transport. Vi har testet to forskellige ridere: en lavprismodel og en lidt finere model.

Forskellige typer af plænetraktorer

Ridere kan inddeles i hovedgrupperne centrumsmonterede eller frontmonterede. Typen bestemmes af, hvor klippeaggregatet sidder på maskinen.

Centrumsmonteret rider/havetraktor

Som navnet antyder, så sidder en centrumsmonteret riders klippeaggregat centralt, under føreren. Centrumsmonterede ridere kaldes ofte havetraktorer i stedet. Det er hovedsagelig denne type, der anvendes med diverse tilbehør, såsom sneskovle, mosriver, gødningsspredere og transportvogne. Havetraktoren er oftest forhjulsdrevet.

Frontmonteret rider

Frontmonterede ridere er normalt baghjulsstyrede eller midjestyrede. De er som regel dyrere end centrumsmonterede havetraktorer. Deres styrke er primært, at de er lettere at manøvrere og bedre til kantklipning. Det gør det for eksempel lettere at komme til under buske, omkring hække, træer, stakitter, mure, vægge, gange og rabatter. Frontmonterede ridere understøtter ofte også montering af diverse tilbehør.

Køb af ridere over internettet

Stadig flere opdager muligheden for at købe ridere over internettet. De primære årsager til dette er sandsynligvis følgende:

1. Lave priser. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

2. Gratis levering. Hvis man køber sin rider i en webbutik, medfølger levering til matriklen som regel. Det gør, at man slipper for selv at fragte rideren hjem fra butikken. Det gør, at man slipper for selv at fragte rideren hjem fra butikken. Dette kan ellers kræve leje af trailer, med alt hvad det indebærer af afhentning, tilbagelevering osv.

Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin rider på nettet.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017 DK.png

Husqvarna Rider 214TC

Meget højtydende model til store arealer med mange forhindringer


Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 12,8 kW (ved 3100 rpm) Tankvolumen: 12 l Klippehøjde: 25-75 mm (10 trin) Klippebredde: 94 cm Hastighed: Frem: 9,5 km/h | Bak: 9,5 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 244 kg Støjniveau: 83 dB Ratvibrationer: 2,5 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Husqvarna Rider 214TC er en hurtig, baghjulsstyret rider med udskifteligt, frontmonteret klippeaggregat. Dermed er den egentlig meget mere end en plæneklipper, da den også kan udstyres med for eksempel sneskovl, børste eller mosrive. Konstruktionen gør også styringen intuitiv og giver et godt overblik over arbejdsarealet. Der fås desværre ikke en projektør til klipning ved svag belysning. Både fremkommelighed og manøvredygtighed er forbilledlige og gør det nemt at klippe rundt om buske og træer. Det gælder dog om ikke at glemme, at bagpartiet kan svinge ud og ramme stakitter og vægge. Klippebredden er godt tilpasset store arealer med mange forhindringer. Aggregatet kunne dog godt have gået 5 cm længere ud fra hjulene for at gøre det lettere at klippe ved rabatter. 214TC har en fortræffelig komfort for såvel små som store førere med et bekvemt sæde, lettilgængelige betjeningsgreb, rum til drikkevarer/værktøj samt pedalstyret hydrostatisk gearkasse. Hydrostaten er guld værd i områder, der kræver meget bakning. Klipperesultatet er overordnet fint, og klippehøjden kan indstilles meget lavt. Mulchingen er virkelig effektiv, så længe græsset ikke er alt for højt og vådt. Rengøringen af klippeaggregatet er eksemplarisk enkel, bare man har en vandslange. 214TC er en særdeles velkonstrueret rider, og på trods af den høje pris får man virkelig noget for pengene.

 • Hurtig, enkel manøvrering, godt klipperesultat, høj komfort, enkel rengøring
 • Ingen projektør, let at glemme, at bagpartiet svinger ud
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

5 af 5


Udvalgte priser:
BEDSTE TRAKTOR DK.png

Viking MT 4097 SX

Alsidig og prisgunstig traktor med god komfort


Bedste pris hos:

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 7,2 kW (ved 3100 rpm) Klippehøjde: 35-90 mm (8 trin) Klippebredde: 95 cm Anbefalet græsareal: Op til 6.000 m2 Vægt: 197 kg Støjniveau: 86 dB Gearkasse: Hydrostatisk

Bedste pris hos:

Viking T4 MT 4097 SX udpeges takket være sin effektivitet, sit fine klipperesultat og sin alsidighed til bedste traktor. At den har en trækkrog gør den for eksempel til et fantastisk værktøj til at flytte rundt på grunden. Anskaffer du en lille trailer, kan 4097 SX uden problemer trække de specificerede 40 kilo. Takket være en god svingradius og et kraftigt drev kan du nemt og hurtigt navigere omkring i haven. At den desuden har belysning, så du også kan se godt ved skumringstid er et klart plus. Når det gælder græsklipningen, imponerer 4097 SX i høj grad. Den klipper store arealer let og hurtigt. Klipperesultatet er jævnt – også i højt, vådt græs. Den gør også et rigtig godt arbejde med at findele græsset, så den manglende mulchingfunktion ikke mærkes så meget (det er dog muligt at købe et sæt for et par hundrede kroner). Aggregatet er dog centreret lige under maskinen, som det altid er tilfældet på havetraktorer. Det gør, at 4097 SX ikke har lige så let ved at komme til overalt som en frontmonteret rider. Den egner sig derfor bedst til målgruppen med større, ukomplicerede græsplæner. I mere komplicerede haver må du gå og efterklippe en hel del omkring højbede, buske og i hjørner.

Komforten er høj. Du sidder rigtig bekvemt på det velpolstrede sæde, der effektivt modvirker problemer med vibrationer under kørslen. Det er let at nå alle stænger og pedaler. Desuden der der en dobbelt kopholder. Det er også nemt at aflæse aggregatets højdeniveau. Derimod kan det være lidt tricky at ramme det rigtige niveau i første forsøg. Knappen til at klippe, imens du bakker, er også træg. Vi kunne også have ønsket os, at afmontering af aggregatet var lettere. Men det er i det store hele små anmærkninger, for generelt er brugervenligheden høj. Du kan for eksempel nemt se, hvilken hastighed du kører med, og maskinen reagerer blødt på hastighedsændringer. Det er en ulempe for lette brugere, at rideren er udstyret med en ikke-justerbar vægtblokering for at forhindre, at den anvendes af børn. Den skal udløses ved 35 kg, men gjorde det også for en tester på knap 50 kg. Samlet set er 4097 SX dog en meget prisgunstig havetraktor, der giver meget traktor og rider for pengene, men også køreglæde og klippelyst. Især i store, ukomplicerede haver.

 • Høj klippekapacitet, godt klipperesultat, høj komfort, alsidig
 • Besværlig aggregatmontering, ingen mulchingfunktion, hyperfølsom minimumsvægt
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

AL-KO Solo T 15-110.6 HDS

Stærk havetraktor, der også kan fjerne krat


Bedste pris hos:

Motor: AL-KO Pro 450 Motortype: Benzin Motoreffekt: 8,5 kW (ved 2900 rpm) Tankvolumen: 7 l Klippehøjde: 30-90 mm (6 trin) Klippebredde: 110 cm Anbefalet græsareal: Op til 10.000 m2 Hastighed: Frem: 9 km/h | Bak: 4 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 224 kg Støjniveau: 92 dB Ratvibrationer: 2-4 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk Brugsanvisning: PDF

Bedste pris hos:

AL-KO T 15-110.6 HDS er en stærk havetraktor, der hurtigt kan klippe større områder. En af dens største styrker er, hvor nemt den findeler alt fra almindeligt græs til kraftigere krat. Vi giver den for eksempel en styrkeprøve i et område, hvor en række bærbuske er blevet klippet ned, og den har slet ingen problemer med at tygge grenene i stykker – selvom den primært er tænkt som plæneklipper. I lighed med andre have traktorer er T 15-110.6 primært beregnet til større, ukomplicerede haver, da klippeaggregatet er centralt placeret og derfor ikke når ud i hjørner og helt ud i kanterne. Hydrostaten på T 15-110.6 er lidt ujævn, og den mangler direkte styring. Det går lidt ud over manøvredygtigheden. Samtidig har den et stærkt drev, god svingradius og slingrer ikke. Havetraktoren er også let at blive fortrolig med. Greb og pedaler er nemme at justere, og klipperen reagerer med det samme.

Klipperesultatet er godt. T 15-110.6 gør et godt stykke arbejde med at findele og sprede  afklippet græs, både på lettere græsplæner og i vådt, højt græs. Resultatet er så flot, at man næsten ikke kan se, at du lige har klippet græsset – plænen ser bare velplejet ud. Når det gælder vedligeholdelse, er karosseriet let at rengøre. Aggregatet er derimod lidt besværligt at afmontere, og vi havde gerne set, at der var et skyllemundstykke. Komforten er heller ikke i top. Sædet er ret hårdt, og du må leve med en del vibrationer. Byggekvaliteten virker lidt plasticagtig, og nogle steder har man sparet på nogle underlige ting. Et eksempel er, at der er glas til belysning og ledninger under kappen, men ingen lamper. Det virker vildledende. Vi mangler også en trækkrog, som i vores øjne burde være standard på en havetraktor. T 15-110.6 er utvivlsomt god til sin kernefunktion, at klippe græs. Men med tanke på, at det faktisk er en havetraktor, havde vi forventet en større alsidighed.

 • Stærk, mulchingfunktion, tidseffektiv
 • Middelmådig komfort, mangelfuld alsidighed
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

MTD Smart RF 130 H

Lavprismodel, der giver meget styrke til få penge


Bedste pris hos:

Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 6,3 kW (ved 2800 rpm) Tankvolumen: 3,8 l Klippehøjde: 30-95 mm (5 trin) Klippebredde: 96 cm Hastighed: Frem: 0-9 km/h | Bak: 0-5 km/h Maks. hældning: 11 % Vægt: 150 kg Støjniveau: 98 dB Ratvibrationer: 5 m/s² Transmission: Hydrostatisk (håndbetjent)

Bedste pris hos:

MTD Smart RF 130 H er en robust rider af havetraktortypen. Motoren er stærk og tygger sig igennem meterhøjt græs. Den har også en rimelig brændstoføkonomi. Fremkommeligheden og manøvredygtigheden er gode for prisklassen, så længe terrænet ikke er alt for kuperet og fyldt med forhindringer. Bakningen kunne dog have været mere praktisk. For det første bakker rideren langsomt, og for det andet skal man slå klippeaggregatet fra, mens man bakker, ellers standser motoren af sikkerhedsgrunde. 130 H har en hydrostatisk transmission, hvilket giver trinløs justering af hastigheden, og at man slipper for at standse ved gearskift. Transmissionen er imidlertid håndbetjent, hvilket ikke er lige så praktisk som pedalstyring. Hastigheden er dermed i praksis svær at finjustere og sættes derfor gerne i en af yderstillingerne. Klippehøjden justeres meget nemt, og det samme gælder parkeringsbremsen. Ophængningen af benzintanken virker improviseret og ikke så pålidelig, som man kunne ønske. En projektør foran forbedrer udsynet i mørke. Rengøringen af klippeaggregatet er rimeligt enkel, selvom det er placeret under føreren og dermed ikke kan klappes op. Et spulemundstykke havde nok været prikken over i'et. Sædet kunne have været blødere, men samlet set er komforten god. 130 H har ingen indbygget opsamler, men denne kan tilkøbes separat. Man kan også tilkøbe mulch plug og en række forskelligt trukket tilbehør.

 • Lav pris, relativt stærk motor, godt klipperesultat, projektør
 • Omstændelig bakning, ophængningen af benzintanken
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Stiga Park 220

Rider med elektronisk højdeindstilling, der er let at rengøre


Motor: Briggs & Stratton Motortype: Benzin Motoreffekt: 7,4 kW (ved 3200 rpm) Tankvolumen: 4,2 l Klippebredde: 85-95 cm Anbefalet græsareal: Op til 4.000 m2 Hastighed: Frem: 9 km/h | Bak: 7 km/h Maks. hældning: 10° Vægt: 212 kg Målt lydniveau: 88 dB Ratvibrationer: 0,3 m/s² Gearkasse: Hydrostatisk

Stiga Park 220 er en midjestyret, frontmonteret rider med elektronisk højdeindstilling, hvilket gør det nemt at justere klippehøjden. At den er frontmonteret gør, at du kan komme godt til, selv i lidt mere komplicerede haver. Du slipper for at gå og efterklippe så meget, som det ville være nødvendigt, hvis du havde klippet med en havetraktor. Den har imidlertid problemer med at få klipperesultatet jævnt på ujævne græsplæner, da den følger ujævnhederne. Den efterlader også unødvendigt meget græs uden at klippe det for at være en frontmonteret rider, dette skyldes, at der er ret stor afstand mellem knivene og forkanten. Rideren er også begrænset af en noget ujævn hydrostat og dens små hjul. Desuden har den et halvt rat, hvilket gør den unødigt kompliceret at styre. Dette kombineret med, at den har svært ved hældninger, gør at kørslen bliver temmelig begrænset. Når vi skal klippe på steder med mindre plads, virker den tung at køre. En anden ulempe er, at den af og til slingrer, når man bakker, og at den så risikerer at beskadige græsplænen. Derimod gør dækmønsteret, at den ikke efterlader mærker, når du kører fremad. Vi synes også, at det er godt, at den er udstyret med direkte styring, da det forbedrer manøvredygtigheden.

Lydniveauet er under middel, og først og fremmest er lydprofilen relativt behagelig med en lav brummen. Vi oplever heller ingen problemer med vibrationer. Den eneste ulempe vedrørende komforten er, at kraftige personer kan have svært ved at komme til visse knapper, fordi bagdelen og lårene har en tendens til at skjule dem. Stiga Park 220 er let at rengøre både på undersiden og på karosseriet. Vi kunne godt have tænkt os, at aggregatet kunne vinkles lidt mere, så man slipper for at bøje ryggen ved højtryksrensning, men i det store hele er den praktisk at vaske og holde ren. Den har også et sparsomt brændstofforbrug og en god svingradius.

 • Elektronisk højdeindstilling, let at rengøre, lavt lydniveau, midjestyret
 • Klipperesultatet på ujævnt underlag, rykvis kørsel, brugervenligheden
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen