Hojtryksrenser bedst i test

Højtryksrenser

Højtryksrenseren er kongen af udendørs rengøring, og med god grund. Med en højtryksrenser kan du hurtigt rengøre store overflader uden nogen større kraftanstrengelse. Anvendelsesområderne er utallige. Facader, altaner, biler, udemøbler, både og pools, men også kampesten og grillriste kan med fordel rengøres med en højtryksrenser. I stedet for at skylle belægninger og andet væk, så bruger højtryksrenseren i princippet vandet til med højt tryk at slå det væk, som man vil fjerne. Højtryksrenseren tager vandet – normalt fra din vandhane – og øger vandtrykket ved hjælp af en indbygget pumpe. Mens vandtrykket i et hus normalt ligger omkring 4 bar, er det i en gennemsnitlig højtryksrenser på ca. 130-160 bar. Det drejer sig dog ikke kun om vandtrykket, også vandmængden er vigtigt, og det ligger i dag for det meste på ca. 300-500 liter i timen.

Prisen på højtryksrensere spænder vidt. De allerbilligste får du til under en tusse, mens dyrere modeller til hjemmebrug kan koste over 10.000 kroner. De største forskelle mellem dyre og billigere højtryksrensere er ydeevnen og funktionaliteten. Dyrere modeller er kendetegnet ved højere vandtryk, vandflow, motoreffekt samt flere funktioner og medfølgende mundstykker. Dette giver en højere rengøringskapacitet, som gør, at du kan rengøres flere forskellige slags overflader og gøre det hurtigere. Også holdbarheden varierer, og billigere modeller har som regel enklere komponenter med kortere levetid og dermed ofte også en kortere garantiperiode. Husk, at uanset prisen på din højtryksrenser, så dækker garantien ikke frostskader. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer højtryksrenseren et sted, hvor der ikke er risiko for minusgrader, og her i Danmark betyder det opbevaring indendørs.

For at vælge den rette prisklasse er det vigtigt, at du overvejer, hvilke arbejdsopgaver du forventer at bruge højtryksrenseren til, og hvor ofte du kommer til at bruge den. Du bør undgå at købe en unødvendigt kraftfuld model, da det sandsynligvis bliver unødvendigt dyrt. Det kan dog også blive en dyr fornøjelse at købe en for svag model, især når det gælder tid, da svagere højtryksrensere arbejder betydeligt langsommere. Mere kraftfulde højtryksrensere har en tendens til at blive anvendt flittigere, da man mærker, hvor meget tid man kan spare ved at vaske alt muligt med den. Har man råd, kan det derfor godt svare sig i længden at købe en mere kraftfuld model.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017.png

Stihl RE 129 Plus

Kraftfuld og stabil med gennemtænkt design


Vandtryk: 135 Slangelængde: 8,7 m Slangetype: Ståltrådsarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 20 kg Vandmængde min.-maks: 420-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 85,8 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke

Stihl RE 129 Plus er en kraftfuld højtryksrenser, der hurtigt får klaret arbejdet, og vi udnævner den til bedst i test. Den spuler det meste rent med bravur. Sammenlignet med andre højtryksrensere med noget højere tryk, mærker man næsten ingen forskel i rengøringsydelse. Den spuler såvel fælge og gulvbelægning som bil og facade ren. Håndtaget er bekvemt at holde i og giver næsten ingen vibrationer. RE 129 Plus er udstyret med en ergonomisk kvalitetsslange. Vi måler den til at være noget kortere end specifikationen, men den er stadigvæk tilstrækkelig til at komme rundt om bilen eller vaske en større facade. Slangen føles tekstilagtig og følger utrolig godt med i bevægelserne. Først og fremmest går der ikke kludder i den.

Den separate kabelophængning med indbygget slangevinde er en velkommen tilføjelse med smart styring ved oprulning. Da slangevinden sidder ovenpå, går det også nemt at rulle slangen ud og ind. Stihl RE 129 Plus er noget af en basse, der er tung at løfte omkring. Samtidig er den også robust, stabil og svær at vælte. Vægten er egentlig kun til ulempe ved løft og konstant flytning. Designet er desuden tiltalende. De store hjul gør, at den ruller problemfrit hen over forskellige underlag, og det går hurtigt at tilslutte og skifte mundstykke.

 • Kraftfuld, stabil, slangen kludrer ikke, gennemtænkt design
 • Tung at løfte
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI

Fleksibel letvægter


Mål (LxBxH): 280x250x850 mm Vandtryk: 130 bar Slangelængde: 8,1 m Slangetype: Højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 11,2 kg Vandmængde min.-maks: 350-520 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,5 m Lydniveau: Under middel (Målt middelværdi: 81,7 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke samt skumudstyr, rensenål og altanvasker

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI er en handy, kompakt højtryksrenser. Det er ikke den mest kraftfulde model på markedet, men i forhold til sin ringe størrelse og vægt præsterer den over forventning. Den er uden tvivl tilstrækkelig til grundlæggende opgaver som at vaske bil, afblæse facaden eller rengøre altanen. Desuden er det nemt at indstille trykket ved hjælp af knapper på håndtaget. Den lange slange gør, at du nemt kan komme rundt og vaske hele bilen uden at skulle flytte maskinen. Slangen er halvstiv, men følger alligevel godt med, også i koldere vejr. Dette er vigtigt, da maskinen ikke vejer ret meget, så den let vælter, hvis du rykker i slangen, mens den er helt udstrakt. Takket være slangens længde og føjelighed sker dette heldigvis sjældent.

Der følger meget tilbehør med til C-PG 130.2. Foruden bruse- og rotormundstykke får man også et mundstykke til altanvask og et doseringsmundstykke. Sidstnævnte kan for eksempel anvendes med bilshampoo, affedtning og sæbe. Desuden medfølger en afløbsslange til spuling ved tilstopning og en slange til at suge vand op fra en vandtønde. Det går nemt og hurtigt at skifte mundstykke og tilslutte andet tilbehør. Der er desuden ophæng på maskinen til det meste tilbehør og en slangevinde på toppen. Med sit bekvemme håndtag, milde vibrationer og moderate lydniveau er C-PG 130.2 en fornøjelse at arbejde med. Den kan virke lidt plasticagtig til at begynde med, men det glemmer man snart  igen med alt det medfølgende tilbehør og fleksibiliteten. C-PG 130.2 er også – takket være sin størrelse – nem at pakke sammen og stille til side, når den ikke er i brug.

 • Mobil, fleksibel slange, meget tilbehør
 • Plasticagtigt design, ingen ophængning til strømkabel
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Nilfisk E145.3-10H X-TRA

Alsidigt muskelbundt


Bedste pris hos:

Mål (LxBxH): 345x395x900 mm Vandtryk: 145 bar Slangelængde: 10 m Slangetype: Stålarmeret højtryksslange superflex Slangevinde: Ja Vægt: 19,8 kg Vandmængde min.-maks: 400-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 87,0 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke, skumudstyr, rensenål

Bedste pris hos:

Nilfisk E145.3-10H X-TRA er en bastant højtryksrenser med en god slange. Slangens tykkelse og tekstillignende materiale – sammen med højtryksrenserens gennemtænkte design – gør, at hele konstruktionen opleves gedigen. Det er opbevaringsmulighed til mundstykker, der ikke er i brug, og det er nemt at skifte mellem dem under brug. Slangen sidder på en slangevinde på toppen af højtryksrenseren og kan nemt nå en omgang rundt om bilen. Placeringen er fordelagtig, da den gør, at slangen nemt ruller ud, når du trækker i den. Samtidig gør maskinens høje vægt, at E145.3-10H X-TRA står stabilt på underlaget under brug. På trods af den store vægt er højtryksrenseren nem at håndtere. Medmindre du er ude efter en højtryksrenser, der skal med op på taget eller lignende, så er vægten ikke noget problem.

Nilfisk har tænkt smart ved placeringen af doseringsflasken. Den placeres på mundstykket, så du hele tiden har styr på, hvor meget vaskemiddel der er tilbage. Det bliver også nemt at regulere mængden. At flasken desuden medfølger som tilbehør, er en klar fordel. E145.3-10H X-TRA har en skavank, og den opstår, når den kører for fuld kraft. Det giver nemlig ret kraftige vibrationer og en øredøvende lyd. Er man ikke immun over for vibrationer, så kan pistolen allerede efter nogle minutter gøre ondt i hånden på grund af vibrationerne fra det høje tryk. Samtidig er vaskeydelsen ikke højere end hos sammenlignelige modeller i samme prisklasse, og derfor skiller disse ulemper sig ud. Bortset fra dette er Nilfisk E145.3-10H X-TRA dog en både højtydende og prisgunstig højtryksrenser.

Bedste pris hos:
 • Meget kraftfuld, kvalitetsslange, meget tilbehør
 • Vibrationer og støj ved maks. tryk
Bedste pris hos:
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Bedste pris hos:

Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv og kraftfuld


Mål (LxBxH): 411x305x584 mm Vandtryk: 20-145 bar Slangelængde: 5,8 m Slangetype: Højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 13,1 kg Vandmængde min.-maks: 500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,9 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 83,9 dB) Inkluderet tilbehør: Rotor- og fladstrålemundstykke, adapter til haveslange

Kärcher K5 Full Control er en kraftfuld maskine, der nemt fjerner snavs på både træ og metal. Det er lige så nemt at rengøre terrassen, som det er at rense snavsede fælge. Alt fra klistermærker til rester af gammel maling går hurtigt væk. K5 er en mere eksklusiv version af søstermodellen K4. Den har et noget højere vandtryk, som også giver en noget bedre effekt. Slangen er et par meter længere, hvilket afgjort forbedrer brugervenligheden og medfører, at maskinen skal flyttes betydeligt færre gange, for eksempel i forbindelse med bilvask. Slangen er samtidig ret stiv, især i koldt vejr, hvilket gør den besværlig at håndtere. Der opstår mange gange situationer, hvor det er nemmere at flytte højtryksrenseren end at rulle mere slange ud.

I forhold til prisklassen virker mængden af inkluderet tilbehør lige i underkanten. Der er kun to mundstykker i standardpakken og intet specialtilbehør til vask af bil, tilsætning af rengøringsmiddel eller altanvask. Derimod er maskinen godt udstyret til montering af den slags tilbehør. Det er opbevaringsplads til de mundstykker, der ikke er i brug, og man kan hurtigt skifte mellem dem. Det medfølgende rotormundstykke er højeffektivt, men skaber vibrationer, der kan blive et problem ved langvarig brug. Denne problematik opstår ikke med fladstrålemundstykket. Designet er i øvrigt måde flot og gennemtænkt. Teleskophåndtaget gør, at Kärcher K5 er ergonomisk at flytte, samtidig med at du nemt kan gemme den væk. På mundstykket sidder der et LED-display, som viser trykket – dog en noget overflødig funktion, da det alligevel tydeligt kan ses under brugen. Med tanke på Kärchers stærke varemærke og prisen havde vi dog forventet mere af højtryksrenseren K5 Premium Full Control.

 • God rengøringsydelse, gode opbevaringsmuligheder
 • Besværlig slange, mængden af inkluderet tilbehør
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5

Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil højtryksrenser med LED-display


Bedste pris hos:

Mål (LxBxH): 411x305x584 mm Vandtryk: 20-130 bar Slangelængde: 5,8 m Slangetype: Højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 11,9 kg Vandmængde min.-maks: X-420 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 °C Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,9 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 83,9 dB) Inkluderet tilbehør: Leveres med rotor- og fladstrålemundstykke, adapter til haveslange

Bedste pris hos:

Kärcher K4 Full Control er let at komme i gang med og nem at forstå. Du kan nemt skifte mundstykke, og det tilbehør du ikke bruger, kan opbevares op selve maskinen. Højtryksrenseren har et godt tryk, og rengør godt med bøde bruse- og rotormundstykket. Der opstår dog ret mange vibrationer ved brug af rotormundstykket, hvilket kan blive en belastning efter et stykke tid. Slangen lader en del tilbage at ønske. Selvom den er ret kort og stiv, bliver den let filtret sammen. Man kan heller ikke koble mundstykket fra slangen, og det gør det tidskrævende at vikle den ud. Dens korte rækkevidde og stive materiale går ud over brugervenligheden. Hvis du eksempelvis skal vaske hele bilen, er det nødvendigt at flytte maskinen flere gange, hvilket er upraktisk. Manglen på separat ophængning til strømkablet trækker også ned på brugervenligheden.

Hjulene på Kärcher K4 er dog en fordel. De er ret store, så det alligevel bliver ergonomisk at flytte maskinen, da den kan rulles frem på selv vanskelige underlag. Spuletrykket reguleres ved at vride spulerøret. Et LED-display på håndtaget viser det aktuelle tryk, hvilket ganske vist ser lækkert ud, men mangler større praktisk værdi. Det inkluderede tilbehør består blot af to mundstykker. Vi havde gerne set, at der medfulgte et doseringsmundstykke eller et mundstykke til altanvask. Maskinen står stabilt på underlaget og er let at gemme væk takket være slangevinden og teleskophåndtaget. Skal du ikke bruge din højtryksrenser til at vaske bilen, men til mindre opgaver som at rense grillen og havemøblerne, så kan Kärcher K4 Full Control godt bruges.

Bedste pris hos:
 • Let at flytte, kompakt design, gode opbevaringsmuligheder
 • Besværlig slange, stram slangevinde, ikke separat ophængning til strømkabel
Bedste pris hos:
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2.5 af 5


Bedste pris hos:

Værd at vide om højtryksrensere

Når du skal købe en højtryksrenser, er der mange ting, du bør tænke igennem, inden du bestemmer dig. Du bør tænke over dine behov, du bør sætte dig ind i, hvordan en højtryksrenser fungerer, og hvilke funktioner der er centrale. På den måde kan du undgår at købe en højtryksrenser, som du derefter ikke bliver tilfreds med. Når du har læst op på tingene, er det nemmere at udvælge et par modeller og sammenligne dem indbyrdes.

Herunder opremser vi nogle af de vigtigste parametre ved valg af højtryksrenser.

Vandtryk

Vandtrykket måles i bar og er betydningsfuldt, da det er nøglefaktoren for, hvor godt højtryksrenseren kan udføre sin arbejdsopgave. Jo højere vandtryk, des højere hastighed (og dermed større bevægelsesenergi) har vandet, når det rammer måloverfladen, og des større kraft bliver måloverfladen udsat for. Jo større kraft måloverfladen udsættes for, des mere kraftfuld bliver rengøringen. Vandtrykket skal altså være tilstrækkelig højt, for at højtryksrenseren kan udføre alle de opgaver, den bliver stillet overfor. Generelt ligger lavprismodeller under 120 bar, mens premiummodeller ligger på mindst 140 bar, oftest mere. Derimellem findes et hav af modeller i mellemsegmentet.

Det er en standardfunktion, at der er et mundstykke eller en funktion, hvor du kan justere trykket. På de mere enkle modeller justeres trykket ved at vride mundstykket og begrænser vandgennemstrømningen. Du kan sammenligne det med en vandslange, hvor du klemmer enden sammen og på den måde får en hårdere stråle, men der kommer samtidig mindre vand ud. Det fungerer på samme måde, hvis du vrider mundstykket på højtryksrenseren for at sænke trykket – hullet bliver større, hvilket medfører et lavere tryk, men større vandmængde. På lidt mere avancerede modeller justeres trykket i stedet med knappar og hos visse producenter kan du aflæse det aktuelle tryk på et display på håndtaget. Der findes tilmed modeller, hvor du kan justere både tryk og flow via en fjernbetjening.

Vandflow

Vandflowet i højtryksrenseren mådes normalt i liter pr. time. Det angiver kort og godt, hvor meget vand der sprøjter ud under brugen. Sammen med vandtrykket bestemmer vandflowet, hvilken intensitet vandet rammer måloverfladen med. Jo større intensitet, desto flere vanddråber rammer måloverfladen og desto hurtigere rengøring.

Lavprismodeller har ofte et flow på ca. 300-350 liter i timen, mens premiummodeller plejer at have et flow fra 450-500 liter i timen.

Rengøringseffekt

Hvis bare vandtrykket er tilstrækkelig højt, så bestemmer vandflowet ganget med vandtrykket, i hvert fald i teorien, højtryksrenserens rengøringseffekt. Jo bedre rengøringseffekt, desto større overflade kan du rengøre i et givet tidsrum. Rengøringseffekten bør således være den vigtigste parameter, når man køber en højtryksrenser. Det er desværre ikke muligt at fastslå rengøringseffekten blot ved at gange de angivne værdier for vandflow og vandtryk, man er nødt til at konstatere den ved selvsyn ved brug af højtryksrenseren. Derimod gør højere tryk og flow ofte hånd i hånd med en bedre rengøringseffekt. På samme måde er det heller ikke muligt at fastslå rengøringseffekten ud fra motoreffekten, selvom en højere effekt også plejer at indebære en bedre rengøringseffekt.

For en gennemsnitlig villaejer er et tryk i omegnen af 130 bar og et flow omkring 450 liter i timen ofte tilstrækkeligt for de fleste arbejdsopgaver, der er omkring et hus. Man bør også kunne sænke trykket til opgaver, der kræver en mere skånsom behandling, f.eks. altanvask.

Motor

Højtryksrensere til hjemmebrug har som regel en elmotor, der sluttes til en almindelig stikkontakt med jord. Motoren driver den interne pumpe, som øger vandtrykket. Generelt giver en højere motoreffekt et højere vandtryk og et større vandflow. Det er ofte vigtigt at tænde for vandet til højtryksrenseren, inden man starter motoren. Ellers kan pumpen opbygge et vakuum, så den bliver beskadiget.

Slange

Slangen er en vigtig komponent, både når det gælder længde og materiale. Slangen skal være tilstrækkelig lang, men også tilstrækkelig fleksibel. En kort og stiv slange gør arbejdet mere anstrengende og tidskrævende. Almindelige problemer med slangen omfatter, at den fortsætter med at sno sig sammen efter at have stået et stykke tid, og at selve højtryksrenseren vælter, hver gang man prøver at strække slangen ud.

Håndtag

Ergonomi spiller en stor rolle for håndtaget på højtryksrenseren. For det første skal det være behageligt at holde fast i længere tid ad gangen. For det andet skal du kunne stå oprejst og alligevel kunne rengøre f.eks. fliserne på terrassen. Standard i dag er, at der medfølger et teleskophåndtag, så man kan holde en afstand på et par decimeter fra den overflade, man står på, uden at skulle læne sig fremad. I visse situationer passer et kortere håndtag dog bedre, f.eks. hvis man står på en stige og vil rengøre en overflade meget tæt på stigen. En anden vigtig faktor er, hvor nemt det er at tilslutte tilbehør på håndtaget og e det af igen. Standard i dag er en praktisk klik-funktion.

Design

Designet er primært vigtigt ud fra et brugersynspunkt. Hvor stabilt står højtryksrenseren på underlaget? Hvor nemt er det at pakke den væk, når den ikke er i brug? Er det muligt at hænge tilbehør og mundstykker direkte på maskinen, når man ikke bruger det?

Energiforbrug

Motoreffekten samt tryk- og flowindstillingerne bestemmer energiforbruget. En ineffektiv højtryksrenser medfører ikke blot unødigt tidsforbrug, den giver også et højere energiforbrug. Selvom en mere kraftfuld model forbruger mere energi pr. sekund, kan den alligevel være energibesparende, hvis den arbejder tilstrækkelig hurtigt.

Garanti

Garantier på højtryksrensere er ofte opdelt på maskine og spuleudstyr for sig. Bemærk, at frostskader normalt ikke dækkes af producenternes garantier. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer højtryksrenseren et sted, hvor der aldrig bliver minusgrader, og her i Danmark betyder det en form for opbevaring indendørs med varme.

Alternativ vandkilde

Visse producenter og modeller understøtter brug af en alternativ vandkilde. Dette kan være praktisk, hvis man har adgang til gratis vand fra sin egen brønd eller opsamlet regnvand. Især hvis man bor i et område, hvor man skal spare på det kommunale vand.

Tilbehør

Mængden af tilbehør der følger med ved købet, varierer meget, og med dyrere højtryksrensere er der en tendens til, at man får mere tilbehør med i prisen. De store producenter i dag sender normalt et mundstykker med, som har en spulende effekt til mere skånsomme arbejdsopgaver, og et roterende mundstykke, der har en skærende effekt, til opgaver der kræver mere kraft. For eksempel vil man ikke presse vand ind i facaden eller risikere at ødelægge altanen ved at anvende for højt tryk.

Nogle producenter inkluderer et skummundstykke som monteres for enden af spuleudstyret. Med dette tilføres rengøringsmidlet i slutningen af flowet og kommer ikke igennem maskinen. Man slipper således for besvær med, at der er rester rengøringsmidlet en kort periode efter brugen.

Derudover har de store producenter et hav af andet tilbehør, der kan købes til. For eksempel pakker til rengøring af bilen og forskellige typer af børster og håndtag.

Del testen