Kaffebryggere bedst i test

Kaffemaskine

Det er måske en smagssag og en individuel afgørelse, hvordan en rigtig god kop kaffe skal være, men det er nok lettere at blive enige om, hvordan en god kaffemaskine skal virke. Vi har testet et antal kaffemaskiner i tre forskellige prisklasser: lavpris, mellem og premium. Ud over slutresultatet – hvordan kaffen smager – har vi set på mange forskellige aspekter hos maskinerne, der er inkluderet i vores test.

Testen er gennemført af almindelige kaffedrikkere sammen med nogle lidt mere engagerede kaffeentusiaster. Kaffemaskinerne er testet med flere forskellige slags kaffe, men vi har fokuseret på Arvid Nordquist Eco og Zoegas Hazienda. Vi har anvendt 55 gram kaffe til 1 liter og 25 gram kaffe til 0,5 liter. Både bryggetemperaturer og varmholdningstemperaturer er kontrolleret under flere brygninger. Varmholdningstemperaturen er målt ca. 15 minutter efter brygningen er færdig. Vi går ud fra, at brygningen er færdig, når er er ca. 1,5 til 2 sekunder mellem dråberne. Bryggetiden kan variere noget, og den angivne tid er derfor gennnemsnittet af flere brygninger. Den afgørende faktor i denne test har været smag. Smag er som bekendt en subjektiv opfattelse, men også en vigtig faktor at vurdere ud fra. Smagene er defineret ved blindtest i flere tilfælde af forskellige testpersoner.

Når det gælder selve maskinen, har vi sammenlignet størrelse, knapper, eventuelt display og andre funktioner for at bestemme brugervenligheden. Vi har set på, om kaffemaskinen har automatisk slukning, drypstop, aftagelig vandbeholder, og om den advarer ved lavt vandniveau. Derudover har vi set på, om og hvordan maskinen kan rengøres og om det er muligt at afkalke den.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2016 DK.png

Moccamaster Type KB741

Æstetisk flot kaffemaskine med meget god, velbrygget kaffe og smart dryparm


Bedste pris hos:

Prisklasse: Premium Effekt: 1520 W Højde: 35 Ledning: 148 cm, lige stik Bryggetemp: 96 grader Varmholdning: 87 grader Bryggetid: for 0,5 liter – 3 minutter og 29 sekunder. For 1,0 liter – 6 minutter og 1 sekund

Bedste pris hos:

Det seneste årti har Moccamaster cementeret sin position som kaffemaskinernes ukronede konge. Fra slot til hytte er det kaffeentusiasternes favoritbrygger, og Moccamaster KB741 dominerer salgslisterne. Denne udvikling er let at forstå, da maskinen laver god kaffe ... rigtig god kaffe. Smagen er rund, moden og ristet uden nogen form for bitterhed eller alt for påtrængende syrlighed. Moccamaster er den kaffemaskine i vores test, der bedst samler og balancerer smagsnuancerne. Vi oplever imidlertid, at det forspring, som Moccamaster længe har haft på temperatur- og tidsstyring samt vandspredning over filteret, er indhentet, og at kaffeingeniørerne har mistet tempo inden for udvikling af nye funktioner i denne prisklasse. For eksempel lækker det manuelle drypstop en smule, og kaffekanden mangler et helstøbt håndtag. En detalje, men det føles billigt og gør håndtaget ubekvemt. Overordnet set er plastdelene ret vakkelvorne på trods af bryggerens høje pris. På den anden side er der en række enkle men grænsende til geniale funktioner, såsom Moccamasternes klassiske, drejelige dryparm.

Kaffemaskinen har to knapper, hvor den først er tænd/sluk, mens den anden knap sænker varmepladens temperatur. Den bør anvendes, hvis man brygger 2-3 kopper, eller hvis der er meget lidt kaffe på kanden, ellers er der risiko for, at kaffen bliver brændt. Vi har målt en varmholdningstemperatur på til 94 grader. Vandbeholderen har en meget tydelig og letlæst niveauangivelse, mens kaffekanden helt mangler angivelse af væskemængden. Det virker som en god ting, at ledningen er lang, men hvis Moccamasteren står i nærheden af en stikkontakt, havde det været pænt at kunne skjule ledningen bedre, for eksempel med en tromle på undersiden. Hvis man bare vil lave rigtig god kaffe uden ekstra funktioner, er denne moderne klassiker et sikkert kort. Ønsker man mere funktionalitet, bør man gå en prisklasse op eller skæve til Melitta Aroma Signature DeLuxe, der er god til prisen. Som den selvfølgelige tro tjener Moccamaster er, bliver den vores valg som bedst i test 2016.

 • Meget god kaffe, smart dryparm og æstetisk attraktiv
 • Vakkelvorne plastdele, flere opdaterede funktioner havde været rart
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Meget prisgunstig kaffemaskine med vandtank med lys og velsmagende kaffe


Bedste pris hos:

Prisklasse: Premium Effekt: 1520 W Højde: xx cm. Ledning: 90 cm, lige stik Bryggetemp: 94 grader Varmholdning: 82 grader Bryggetid: For 0,5 liter – 4 minutter og 18 sekund. For 1,0 liter – 6 minutter og 5 sekunder Automatisk slukning: Ja, 30, 60 eller 90 min

Bedste pris hos:

Melitta gør gavn for sit lange navn og brygger dejlig, aromatisk kaffe med godt afbalanceret fyldighed. Melitta gør gavn for sit lange navn og brygger dejlig, aromatisk kaffe med godt afbalanceret fyldighed. Smagen har en frisk karakter med en elegant syrlighed og en lang, fin eftersmag. En favorit hos flere af vores testere. Designet bærer tydeligt præg af Melittas første kaffemaskine, der blev lanceret for 50 år siden. Det er et tidløst formsprog, der er æstetisk attraktivt, samtidig med at maskinen virker gedigen og i næsten ethvert henseende meget velkonstrueret. Både brygge- og varmholdningstemperatur er helt perfekt ifølge ECBC's standard. Der er en knap til afkalkning og en knap til brygning af få kopper med udmærket resultat. Maskinen har også et lydsignal, når kaffen er klar - det er desværre ret irriterende, men signalet kan heldigvis programmeres væk. Vi kan rigtig godt lide ideen, men vi vil hellere høre vellyd til formiddagskaffen.

En smart funktion er, at der tændes en LED i vandbeholderen, når man fylder den. Det kan virke overflødigt, men det er virkelig praktisk at kunne se niveauangivelsen uden besvær på mørke vintermorgener. Man skal trykke en knap ind for at løsne filterholderen, og derefter skal man stille den fra sig for at kunne fylde kaffe på. Hele proceduren kunne have været hurtigere og enklere, hvis man bare havde kunnet dreje armen til side i stedet. Det er dog en fordel ved løse dele, at de er nemme at tage af og vaske i opvaskemaskinen. Melittas kaffemaskine er alt det, en kaffemaskine skal være: velbygget, flot og til en overkommelig pris. Melitta brygger desuden rigtig god kaffe. Hvis man foretrækker en frisk, levende aroma, er denne maskine fra Melitta det selvfølgelige valg.

 • Meget god til prisen, vandbeholder med lys, gode temperaturer
 • Lidt for mange momenter ved påfyldning af kaffe
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

OBH Nordica 2301

Kaffemaskine med god kaffekande, behageligt bærehåndtag, selv til store hænder


Bedste pris hos:

Prisklasse: Mellem Effekt: 1800 W Højde: 42.5 Ledning: 127 cm, vinklet stik Bryggetemp: 96 grader Varmholdning: 88 grader Bryggetid: for 0,5 liter – 4 minutter og 35 sekunder. For 1,0 liter – 7 minutter og 36 sekunder.

Bedste pris hos:

OBH Nordicas kaffemaskine giver et imponerende første indtryk, kvaliteten opleves høj i såvel formgivning som materialevalg. Under selve brygningen fortsætter maskinen med at imponere – kaffen får en rig smag med udsøgt aroma. En unik funktion hos OBH Nordica er, at alt vandet først bringes i kog i glasbeholderen for derefter at løbe ned i filteret og påbegynde selve brygningen. Det giver en optimal bryggetemperatur, men lyden minder om den fra en elkedel, altså forholdsvis høj. På bagsiden er der en smart holder til ledningen, og bryggerens låg er let at tage af. Det havde været ønskeligt med niveauangivelser på vandkanden i en anden farve end hvid for at gøre dem lettere at læse.

OBH Nordicas kaffemaskine har både automatisk drypstop og overløbsbeskyttelse. Tænd/sluk-knappen er med sit blå lys både stor og tydelig. Selve kaffekanden har testens bedste håndtag, som både er behageligt at holde i og passer til en større hånd. Der dannes en hel del kondensvand i vandbeholderen, hvis man lader kaffemaskinen stå med låget på mellem brug. En petitesse, men det ser lidt sjusket ud. Grundenheden holder sig kølig under hele brygningen. Overordnet virker OBH Nordicas kaffemaskinemeget velkonstrueret. Maskinen har en normal bryggetid, holder temperaturen godt og virker, som den skal, i alle henseender. Smagsoplevelsen som OBH Nordica byder på, er ikke så udsvævende. Derimod er kaffen god og frisk, med en smule syrlighed for den følsomme tunge.

 • Meget god kaffekande med bekvemt håndtag, flot finish
 • Utydelig niveauangivelse på vandbeholderen, højt støjniveau
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Wilfa WSP1A

Effektiv kaffemaskine med meget kort bryggetid og flot design


Prisklasse: Premium Effekt: 1880 W Højde: 36 cm. Ledning: 93 cm, vinklet stik Bryggetemp: 96 grader. Varmholdning: 81 grader. Bryggetid: for 0,5 liter – 3 minutter og 32 sekunder. For 1,0 liter – 5 minutter og 33 sekunder.


Vandbeholderen på Wilfa WSP1A har niveauangivelser i deciliter vand og gram kaffe, hvilket er et brud med standarden om at angive vandmængde i kopper og kaffemængde i kaffemål. For at lette doseringen viser det medfølgende specialmål mængden i gram, men angivelserne er små og vanskelige at aflæse. Filterholderen kan indstilles i syv forskellige trin afhængigt af den mængde væske, der skal brygges, hvor den laveste stilling fungerer som drypstop. Alle disse særheder kan virke uvante for den almindelige hverdagsbruger, men for entusiasten er det sjovt at eksperimentere sig frem til den perfekte kop kaffe. Og Wilfa WSP1A er rigtig god til netop det – at brygge god kaffe. Bryggetiden og bryggetemperaturen er udmærket. Varmholdningstemperaturen er dog ret lav, og bruger man mælk i kaffen, bliver den for kold til vores smag.

Vandpumpen i Wilfa WSP1A er konstrueret på samme måde som i en espressomaskine. Den medfører, at brygningen sker ved et ensartet tryk og med nøjagtigt kontrolleret tid og temperatur. Det gør også, at kaffemaskinen lyder som en espressomaskine, omend en stille udgave. Små fejl i designet er, at bundpladen – inklusive knappen – bliver meget varm under brug. Der bliver også en sjat kaffe tilbage i kanden, der skal rystes ud. Wilfa WSP1A har et unikt udseende og kræver lidt tid og tålmodighed, før man lærer den at kende. Kaffen bliver dog udmærket med intense aroma- og smagsnuancer. Med en dejligt ristet duft, en antydning af syrlighed ved første tår og en afsluttende kraftig tekstur bliver smagsløgene tilfredsstillet.

 • Effektiv med meget hurtig bryggetid, æstetisk attraktiv
 • Andre måleenheder kan være svære at forstå, lav varmholdningstemperatur
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Electrolux EKF7500W

Kompakt kaffemaskine med funktionel timer og flot finish


Bedste pris hos:

Prisklasse: Lavpris Effekt: 7500 W Højde: 32.5 Ledning: 110 cm, lige stik Bryggetemp: 94 grader Varmholdning: 82 grader Bryggetid: for 0,5 liter – 5 minutter og 57 sekunder. For 1,0 liter – 9 minutter og 32 sekunder.

Bedste pris hos:

Electrolux EKF7500W er en flot og stilren kaffemaskine med en kompakt form, der er pladsbesparende på køkkenbordet. Finishen er af høj kvalitet, og rent æstetisk har Electrolux gjort det godt. Selve resultatet, altså kaffen, er også god. Funktionsmæssigt er Electrolux EKF langt hen ad vejen godt gennemtænkt. Det oplyste, digitale ur fungerer også som timer, hvilket er udmærket, hvis man vil have frisklavet kaffe med det samme, når man vågner om morgenen. Kaffemaskinens i alt fem knapper er nemme at komme til og trykke ind. De kan bruges til at tænde og slukke maskinen og vælge program, tid og minut samt kaffens styrke – der findes tre forskellige indstillinger for.

Vandbeholderen har tydelig angivelse af vandniveauet på begge sider, og det er nemt at hælde vand i den. Kaffekanden har også niveauangivelser, men det er på grund af den mørke baggrund bag kanden svært at se, om og hvor meget kaffe der er i, når den står i bryggeren. Kandens håndtag er stramt udformet og passer derfor bedst til lidt mindre hænder. Electrolux EKF har både automatisk drypstop og overløbsbeskyttelse, og Electrolux har fuldstændig undgået unødvendige løse dele. Den bryggede kaffe får en elegant, ristet duft – med mere styrke end duften fra andre lavpriskaffemaskiner i vores test. Smagen er intens med et strejf af bitterhed. Kaffemaskinen Electrolux EKF er i højeste grad brugervenlig, og man kan gå i gang med det samme. Derudover får den et ekstra plus for den glimrende timer.

 • Nem at bruge, kompakt med flot finish, timer
 • Svært at se mængden af kaffe på kanden, lang bryggetid
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Philips HD7685

God prisklasse, godt håndtag på kaffekanden og nem at brygge med


Bedste pris hos:

Prisklasse: Lavpris Effekt: 1000 W Højde: 35.5 Ledning: 86 cm, lige stik Bryggetemp: 91 grader Varmholdning: 85 grader Bryggetid: for 0,5 liter – 4 minutter og 43 sekunder. For 1,0 liter – 7 minutter og 31 sekunder

Bedste pris hos:

Kaffemaskinen HD7685 virker som et typisk Philips-produkt. Mærket har haft succes med at holde sig til en stilmæssig skabelon for sine husholdningsmaskiner. Maskinen har flere gode funktioner, såsom automatisk drypstop og overløbsbeskyttelse. Styrken på kaffen kan reguleres med en drejeknap på toppen af kaffemaskinen. Bryggerens plasticdele føles af og til lidt vakkelvorne, men vi har ikke oplevet det som et problem. Philips kaffemaskine holder også til lidt uforsigtig brug. For at kunne aflæse vandbeholderens indhold, skal man først fjerne den fra maskinen. Vi havde foretrukket en tydelig niveauangivelse på siden i stedet, så det blev mindre omstændeligt at finde ud af, om der var vand nok i beholderen, uden at skulle flytte den først.

Håndtaget til selve kaffekanden på Philips HD7685 er kraftigt med en stor åbning, så det er behageligt at holde i uanset håndens størrelse. Det er nemt at stille kanden på plads, den kan ikke stå skævt, og kanden har en god hældetud, så det er nemt at servere kaffen. Hvad angår udseendet, skiller Philips' kaffemaskine sig ikke ud, den er ikke tænkt som et stykke interiør. Kaffens bryggetemperatur ligger lige i underkanten af det anbefalede. Varmholdningen klarer sig bedre. På trods af en lave bryggetemperatur leverer Philips alligevel en kaffe med cremet, rund smag med ristet tone og uden den bitterhed i eftersmagen, som en del andre lavpriskaffemaskiner desværre frembringer. Det tilbageholdende design kan vi leve med, med tanke på prisklassen og den overordnede kvalitet på Philips HD7685. Men hvis man bruger mælk i kaffen, ville det være rart med en højere bryggetemperatur.

 • God prisklasse, nem at bruge, stort håndtag på kaffekanden
 • Lav temperatur på fristbrygget kaffe
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen