Motorsag bast i test

Motorsav: 3 modeller i test

Motorsaven har længe været et uundværligt redskab for land- og skovbrugere, men bliver mere og mere populært blandt almindelige husejere. Dette skyldes nok til dels, at der i dag findes et stort udvalg af brugervenlige og billige motorsave til lettere opgaver. Traditionelt har motorsave været benzindrevne, men i dag er elektriske motorsave også populære, både med ledning og batteridrevne. De senere år er især batteridrevne motorsave vokset i popularitet, da deres batterier er blevet både stærkere og billigere. Benzinmotordrevne motorsave er stadig overlegne, når det gælder kraften, men el-motorsavene har andre fordele, der vægter højere for mange forbrugere. Først og fremmest støjer de ikke så meget, og man slipper for generende udstødning. Hvilken type motorsav du skal vælge, afhænger af de arbejdsopgaver, du skal benytte den til. Har du mange store træer, der skal fældes, er en benzindrevet motorsav at foretrække. Skal du derimod fælde mindre træer og afkviste, er en el- eller batteridrevet motorsav tilstrækkeligt.

Hvilke regler er gældende?

Motorsaven er et kraftfuldt redskab, som kan være livsfarligt, hvis det håndteres forkert. Hvert år sker der hundredvis af ulykker med både kvæstelser og dødsfald som følge af arbejde med motorsav. Skeler man til vores svenske naboer, er skovarbejde sammen med landbrug de mest ulykkesramte brancher. Som privatperson har du ganske vist ret til at fælde træer på din egen grund uden dokumenteret uddannelse. Men det kan alligevel være en god idé at tage certifikat til motorsavfor at udbygge din viden og mindske risikoen for ulykker. Med et motorsavscertifikat må du derudover anvende motorsaven på andres grund og endvidere arbejde professionelt med at fælde træer. Husk på, at man altid skal varsle andre inden fældning, og at man skal kontakte ejeren af vej og ledninger, hvis der er veje eller ledninger inden for træets rækkevidde.

Hvilket beskyttelsesudstyr bør man anvende?

Foruden nærkontakt med motorsaven skyldes mange ulykker flyvende flis, grene og stammer. Derfor er det vigtigt ikke blot at håndtere motorsaven korrekt, men også at bære passende beskyttelsestøj. Som privatperson er der ingen lovkrav om beskyttelsesudstyr, men det kan være en god idé at se på reglerne, som professionelle træfældere følger, der er jo en grund til, at de er lavet. Ifølge reglerne for professionelle skal man bære følgende:

• Savbeskyttelsesstøvler eller savbeskyttelsessko (med beskyttende stålkappe.)

• Savbeskyttelsesbukser (som standser kæden ved nærkontakt, se eksempel her.)

• Hjelm

• Høreværn

• Visir

• Arbejdshandsker

Vedligeholdelse og tilbehør

For at din motorsav kan holde længe, er det vigtigt, at du vedligeholder den i forbindelse med hver brug ved at sikre, at den har den rette mængde kædeolie, at kæden er tilpas stram, og at den holdes velslebet. Når du er færdig med at save, bør luftfilteret også kontrolleres og om nødvendigt rengøres. Sørg også for at anskaffe det rette fileudstyr for at spare tid og få det bedste resultat. 

 Vi anbefaler at købe følgende tilbehør, når du anskaffer en motorsav:

• Ekstra kæde

• Kædeolie

• Filelære og ryttermål (til hurtigere slibning af kæden)

Sværdet er ganske vist også en forbrugsvare, men det holder betydelig længere end kæden og er derfor ikke med på listen ovenfor. Hvis man vil være ekstra godt forberedt til drilske situationer som f.eks. syge eller kraftigt hældende træer, fås også hjælpemidler som fældekile, spil, trævælter og brydejern.

Køb af motorsav over internettet

• Lave priser. Stadig flere køber motorsav på nettet. Den primære årsag er sandsynligvis, at det er lettere at sammenligne priser og finde en model til en attraktiv pris. Webbutikkernes priser er ofte de laveste på markedet. Dette skyldes dels, at de kan holde omkostningerne nede, fordi de ikke behøver at betale for fysiske butikker, med alt hvad det indebærer af personaleomkostninger, vedligeholdelse, varme, leje osv. Derudover er der ofte også stenhård konkurrence mellem webbutikkerne.

• Gratis levering. Hvis du køber din motorsav i en webbutik, er levering til matriklen som regel med i prisen. Så slipper du for at bruge tid på at komme til og fra butikken. Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin motorsav på nettet.


Produkter i testen

Husqvarna 436 Li

Handy og pålidelig batterimotorsav


Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 4,2 Ah Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 25-35 cm Maksimal kædehastighed: 15 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,1 mm Antal kædeled: 45 stk. Lydniveau: 106 dB Mål (LxBxH): 430x255x230 mm Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 4,8 kg (målt) Garanti: 1 år Inkluderet tilbehør: Sværdbeskyttelse

Husqvarna 436 Li er en både handy og pålidelig batteridrevet motorsav, og vi udpeger den derfor til bedst i test. Husqvarnas ry inden for motorsave er i den absolutte verdenselite, og 436 Li er bevis for, at man også kan konstruere batteridrevne motorsave af rang. Motorsaven er godt balanceret og let at håndtere, samtidig med at den er kraftfuld i forhold til sin begrænsede størrelse og for at være en batterimotorsav. Kæden springer ikke lige med det samme, ikke engang ved frit arbejde i en stor, rodet bunke grene. Designet er forbilledligt gennemtænkt. Både gashåndtag og tilhørende låseanordning har en god størrelse. Kastbeskyttelsen er godt placeret og let at håndtere. Start/stop-knappen kan derimod virke ret lille, hvis man har store hænder og tykke arbejdshandsker på.

Af en eller anden grund er sværdbeskyttelsen længere end det tilhørende sværd og falder let af. Det er nemt at tage batteriet ud for at oplade det. Det tilhørende batteri er stort og holder længe. Opladeren lader hurtigt og har derfor en ret kraftig – og støjende – indbygget ventilator for at modvirke overophedning under opladningen. Underligt fungerer opladeren ikke i minusgrader. 436 Li er et udmærket valg for en havemand eller privatpersoner, som skal bruge en motorsav til lettere opgaver, såsom fældning, afkvistning og opskæring af mindre træer.

 • Høj byggekvalitet, pålidelig, handy, lang batterilevetid,
 • Opladeren kræver plusgrader, sværdbeskyttelsen sidder løst
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Bosch AKE 30 Li

Mindre batterimotorsav til lettere arbejdsopgaver


Batteri: Type: Litium-ion | Spænding: 36 V | Kapacitet: 2,6 Ah Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 30 cm Maksimal kædehastighed: 8 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Lydniveau: 96 dB Mål (LxBxH): 423x268x228 mm Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 7,4 kg Garanti: 1 år (2 år ved registrering på Boschs hjemmeside) Medfølgende tilbehør: 80 ml kædeolie

Bosch AKE 30 Li er en batteridrevet motorsav, der er velegnet til små arbejdsopgaver, såsom rydning af småtræer og opskæring af mindre stammer. Motorsaven kan købes med eller uden batteri. Køber man pakken, hvor batteri medfølger, holder det ret lang, men der findes batterier på markedet med længere levetid. Motorsaven giver en praktisk hyletone, når strømmen sluttes til, så man ikke behøver at kontrollere, at ON-knappen lyser. Derimod er startknappen lovlig lille og upraktisk placeret. Det er nemt at tage batteriet ud og sætte det i. Desværre lader byggekvaliteten en del tilbage at ønske, og AKE 30 Li skal derfor repareres ret ofte. Således risikerer de potentielle reparationsomkostninger at blive ret betydelige i det lange løb. Kæden springer let, når den udsættes for krævende arbejdsopgaver. Når man udsætter den for en stor bunke grene – spom medfører mange ryk i kæden – springer den næsten med det samme. AKE 30 Li passer bedst til store hænder. Dels fordi gashåndtaget og dets låseanordning sidder ret langt fra hinanden. Men kastbeskyttelsen er også smal, og afstanden til det forreste håndtag er relativt stor. Savearbejdet havde været lettere med bedre balance i saven. Holder du midt på det forreste håndtag, føles saven ubalanceret og svær at håndtere. AKE 30 Li er ikke uden styrker, men med tanke på prisen, havde vi forventet en højere kvalitet.

 • Smart lydsignal, nemt at skifte batteri
 • Middelmådig byggekvalitet, kæden springer let, ret ubalanceret
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5

Stiga SC 48 AE

Kraftfuld batterisav med delvist ugennemtænkt design


Motortype: Børsteløs Sværdlængde: 35 cm Maksimal kædehastighed: 11,8 m/s Kædedeling: 3/8 tommer Kædetykkelse: 1,3 cm Antal kædeled: 52 stk. Lydniveau: 103? dB Vægt (inkl. sværd, batteri og kæde): 3,6 kg Batteritype: Litium-ion Batterispænding: 48 V Batterikapacitet: 5,0 Ah Medfølgende tilbehør: Sværdbeskyttelse

Stiga SC 48 AE er en batterimotorsav med god længde på savsværdet i forhold til maskinens størrelse. Det gør den effektiv til fældning og opskæring af mindre træer. Først og fremmest egner den sig dog godt til afkvistning. Ved endnu mindre arbejder – såsom nedsavning af grene – har kæden desværre tendens til at springe. Motorsaven er nem at rengøre, og du kan hurtigt fjerne drivhjulsdækslet. Batteriet er lidt besværligt at tage ud, men opladeren er på den anden side praktisk. Batterispændringen er en smule kraftigere end den aktuelle branchestandard, og Stiga har relativt lave priser på deres batterier. Stiga sælger endnu ikke pakker med motorsav, oplader og batteri samlet, hvilket egentlig er underligt, da udvalget af kompatible batterier er så lille. Opbevaring af motorsaven gøres lettere af et praktisk ophængningshul. En smart udformning af start/stop-knappen gør den lettere at komme til, hvis man har beskyttelseshandsker på. Kastbeskyttelsen er desværre placeret så tæt på det forreste håndtag, at der ikke rigtig er plads til en stor hånd med handske. Gashåndtagets låsemekanisme er desuden ret lille. SC 48 virker også ret tung. Dette skyldes ikke en specielt høj maskinvægt, nærmere at motorsaven er ret ubalanceret med en stor del af vægten bagtil. Det gør det mere anstrengende at save i længere tid ad gangen. Stiga SC 48 AE har et delvis ugennemtænkt design, men giver samtidig meget kraft for pengene.

 • God sværdlængde, nem at rengøre, relativt lav batteripris
 • Bagtung, delvis ugennemtænkt design
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5

Bra att veta om motorsågar

Även om motorsågarna på marknaden liknar varandra vid första anblick, kan det vara mycket som skiljer dem åt. Att de är välbalanserade är exempelvis viktigt för ergonomin, och det finns även en rad funktioner de bör vara utrustade med för att vara säkra. Här går vi igenom de punkter du bör ta i beaktande när du väljer motorsåg.

Vi går även igenom begreppet kedjedelning och förklarar hur du mäter kedjedelningen på din kedja.

Olika motorsågstyper

En av de första frågorna du ställs inför när du ska köpa motorsåg är huruvida den ska vara batteridriven, eldriven med sladd eller bensindriven.

Batteridriven

Den batteridrivna har fördelen att du slipper trassla med förlängningskabel när du ska ut och såga. Nackdelen är givetvis att den måste laddas mellan varven. Väljer du en batteridriven kedjesåg är det viktigt att den orkar med hela uppgiften du tänker ställa den inför, med både trädfällning och uppkapning inkluderad. Alternativt att du har flera batterier. En batteridriven motorsåg är sällan lämplig om du har storvuxna träd eller träd av hårda träslag så som exempelvis ek.

Väljer du en batteridriven motorsåg så ta gärna en med borstlös motor för längre livslängd.

Sladdbunden

Den sladdbundna men eldrivna motorsågen har istället fördelen att den ofta är lite lättare och smidigare än en bensindriven modell. För små träd, eller villaägare med lite mindre tomt och få men tanigare träd, är dessa ofta tillräckliga.

El- och batteridrivna kedjesågar har också fördelen att de inte släpper ut avgaser och att de är tystgående, därför kan de användas inomhus och i tätbebyggda miljöer utan att de stör.

Förbränningsmotor Men för den med skogstomt, eller en tomt med grova träd, är den bensindrivna motorsågen bästa valet. Den är ofta tyngre, men har samtidigt högre kapacitet och är dessutom sladdlös.

De bensindrivna motorsågarna är vanligen utrustade med tvåtaktsmotorer när de riktar sig till den genomsnittliga husägaren, de räcker många gånger gott och väl. Men det finns även motorsågar med fyrtaktsmotor. De är då betydligt kraftfullare.

Vibrationer

Som med alla maskiner uppstår det vibrationer då du brukar dem. Ska du använda motorsågen ofta är det viktigt att du inte utsätts för onödigt kraftiga vibrationer eftersom det i förlängningen kan leda till skador på kroppen.

Billiga maskiner har ofta sämre vibrationsdämpning vilket gör att du inte orkar använda dem lika länge.

Säkerhet

Ibland hugger motorsågar fast och de kan då slungas tillbaka mot dig. Det här kan även hända när spetsen nuddar först. Därför är motorsågar utrustade med kedjebroms, ofta kallat kastskydd. Exakt hur det löser ut varierar. Exempelvis kan det bromsa kedjan när det märker att kedjesågen gör en kraftig rörelse, eller så kan det fungera på så vis att din hand då slår i ett reglage som bromsar kedjan när motorsågen flyger upp. De kan också ha tröghetsutlöst kedjebroms.

Två andra säkerhetsfunktioner är fångtappen som fångar kedjan om den lossnar, och högerhandsskyddet som gör att kedjan inte kan komma åt fingrarna.

Det är också lagstadgat att motorsågen ska ha en stoppknapp och en spärr mot ofrivilligt gaspådrag.

Många motorsågar kräver även att du trycker in två knappar eller reglage för att den ska starta, detta är också en säkerhetsfunktion.

Ergonomi

Att fälla träd är generellt sett tufft för kroppen. Arbetsställningen vid uppkapning är knappast ergonomisk och därför är ergonomin en viktig punkt när det kommer till valet av motorsåg.

Dels handlar det om vikten på maskinen, dels om hur den är utformad. Är greppet bra och vikten lagom orkar du såga längre stunder och det tar inte lika hårt på kroppen. Motorsågen ska även vara välbalanserad.

Specialfunktioner

Förutom de viktiga säkerhetsfunktionerna finns även lite olika funktioner som snarare styr användarupplevelsen. Funktioner för enkel start och stopp är vanliga och kan kallas lite olika saker beroende på tillverkaren.

Möjligheten att variera svärdslängd för olika arbetsuppgifter är också en bra funktion som finns på vissa modeller. En kort svärdslängd är exempelvis att föredra vid kvistning, medan ett grovt träd kräver en rejält tilltagen svärdslängd.

På de lite finare proffssågarna finns även en lyxig funktion. De utrustas ibland med funktion för uppvärmt handtag, och kan på så vis användas även vintertid under längre arbetspass.

Underhåll

När du väljer motorsåg se till att det är lätt att spänna kedjan på den eftersom detta är något du kommer att få göra ofta. Vissa motorsågar har vertygslös kedjespännare vilket är att föredra om dessa fungerar tillfredställande.

Du bör även se till att det är enkelt att komma åt och rengöra luftfilter och eventuellt även tändstiftet. Samt att det är lätt att kontrollera och fylla på olja eftersom det är den som smörjer kedjan.

Slutligen har du kedjeunderhållet. Vissa föredrar att slipa kedjan manuellt med en rundfil, du filar då varje skärlänk för sig. Men för den som använder motorsågen ofta och vill att slipningen ska gå fort är en kedjeslip en bra investering.

Garantier och service

Detta är också en viktig punkt när du väljer motorsåg. En kedjesåg tar mycket stryk och även om du underhåller den noggrant kan det uppstå skador. Att det finns reservdelar är a och o. Välkända märken har oftast detta, antingen i butik eller genom att du ringer och får dessa hemskickade.

Garantin är också viktig. Går motorsågen sönder en kort tid efter att du köpt den vill du inte behöva betala för en ny.

Tillbehör

Det finns mängder av tillbehör som både förenklar sågarbetet och bidrar till en säkrare sågmiljö. Här följer några.

Kedjor: Du kan köpa till extra kedjor till din motorsåg om den gamla blivit sliten och behöver bytas.

Svärd: Samma som ovan, du kan köpa till ett nytt svärd till motorsågen om det gamla slitits ut.

Olja: Du bör alltid ha olja hemma och hålla motorsågen i trim med denna.

Vinsch: Hjälper till att få bångstyriga, svåra träd att falla där du vill ha dem.

Fällriktare: Hjälper till att få trädet att falla i rätt riktning, men fungerar även som lyfthjälp av timret.

Fällkil: En kil som du kilar så att trädet inte kan nypa fast i sågen när du sågar. Vanligen av plast.

Brytjärn: Med hjälp av hävstångsprincipen hjälper du till att få trädet att falla i rätt riktning.

Kedjeslip: Håller kedjans skärlänkar i trim så att motorsågen inte måste kämpa sig igenom varje träd.

Sågbock: Lyft upp stockarna på en sågbock för att kunna stå rakt när du kapar upp dem.

Timmerjigg: Med denna gör du dina egna brädor genom att koppla jiggen till motorsågen och sedan såga stockarna på längden.

Skyddsutrustning

Förutom motorsågen bör du även bära skyddskläder. Dessa består av sågskyddsstövlar eller sågskyddskängor, arbetshandskar, sågskyddsjacka, sågskyddsbyca och en hjälm med visir och hörselskydd.

Det är även bra att ta med sig första förband med sig ut.

Se till att du syns ordentligt när du fäller trädet så att eventuella förbipasserande inte bara hör utan även ser vad som pågår.

Kedjedelning

En motorsåg består i stora drag av en kropp, ett svärd och en kedja. För att dessa ska fungera tillsammans krävs det att de har samma kedjedelning. Om du har en kedjesåg utan svärd och kedja kan du med andra ord inte köpa vilket svärd eller vilken kedja som helst till den.

Det är hur sågen är byggd som avgör vilken typ av svärd och kedja du måste använda. Svärdet är vanligen utrustat med ett noshjul och detta samt kedjan måste ha samma kedjedelning som motorsågens drivhjul för att de ska fungera ihop.

När man pratar om kedjedelning är det dock ofta avståndet mellan drivlänkarna på en kedja som åsyftas eftersom det är kedjan eller svärdet som är de bitar du vanligen ersätter. Det finns då olika typer av kedjedelning.Den vanligaste på motorsågar är idag 0,325”. Men det finns också en hel del motorsågar med 3/8" kedjedelning.

För att ta reda på vilken typ du behöver finns det tre saker du kan göra.

1. Enklast är att kolla upp vilken modell och tillverkare du har på din motorsåg och läsa i manualen vilken kedjedelning som är korrekt för din maskin. Manualen finns ofta även att finna på tillverkarens hemsida om du tappat bort pappersversionen.

2. Tag med motorsågen till en återförsäljare. En fackman brukar enkelt kunna se vilken modell det är och vet därmed vilka kedjor och svärd som passar.

3. Mät kedjedelningen själv.

4. Om vi har recenserat motorsågen ska kedjedelningens värde vara angett i produktens specifikation ovanför recensionen.

Alternativ tre är i teorin okomplicerat men kräver precision i din mätning. Det skiljer exempelvis endast cirka 1,3 millimeter på en 0,325” och en 3/8". Det rätta sättet att få fram en delning är att mäta avståndet mellan tre nitar. Om du mäter avståndet mellan tre sådana, delar det med 2 och omvandlar det till tum får du fram kedjedelningen. Exempel: Mäter du avståndet mellan nitarna på en 0,325” kommer du fram till avståndet 16,5 mm. Sedan tar du 16,5/2=8,25 mm. Gör du slutligen om detta till tum blir det 0,325.

Del testen