Shaver bedst i test

Shaver

Vores eksperter har udpeget barbermaskinen Braun 750 som bedst i test og som vores købsvejledning for 2015. Den barberer meget tæt på huden og giver et glat resultat uden at forårsage hudirritation. Testen af barbermaskinerne er udført af to barberer på en barbershop i Stockholm, og flere forsøgspersoner med forskellige typer ansigtsbehåring og hudfølsomhed er blevet barberet med barbermaskinerne. På den måde er det muligt at sammenligne barbermaskinernes effektivitet og fleksibilitet og også se, om barberingen forårsager eventuel hudirritation, rødme eller svie.

Forskelle mellem Philips og Braun

Herhjemme dominerer Philips og Braun markedet for barbermaskiner. Remington og Panasonic har en meget lille del af markedet, og det kan derfor være svært at få nye knive og dele til disse barbermaskiner. Af den grund har vi fokus på Philips og Braun i denne test.

Begge producenter sælger barbermaskiner med skærehoveder med flere skæreblade, der kapper hårene under en fintmasket tynd plade. Philips’ teknologi anvender tre runde skærehoveder, hvor knivene roterer. Brauns barbermaskiner har to aflange parallele skærehoveder, hvor bladene bevæger sig frem og tilbage. Mellem Brauns skærehoveder findes desuden en saks, som klipper længere hår. Philips’ teknologi er mærkbart mere stille. På den anden side er skærehovederne runde, hvilket gør det noget sværere at præcisionsbarbere overskæg og bakkenbarter.

Sådan barberer du dig med barbermaskine

Når der barberes med en Philips barbermaskine, bør det ske i en cirkulær roterende bevægelse langs huden. Brauns barbermaskiner anvendes mere som en barberkniv, hvor man barberer mod hårene i en 90 graders vinkel på ansigtet. Efter en periode vænner man sig til begge teknikker, og det kan ikke siges, at den ene måde er bedre end den anden.

Undgå svie og hudirritation

Mange, der bruger barbermaskiner ved, at de kan forårsage svie og gøre huden irriteret – uanset varemærke. Både Philips og Braun har derfor arbejdet med skærehovedernes følsomhed for at modvirke dette problem. Vi har kun testet barbermaskiner med fjederbelastede skærehoveder, da de følger ansigtsformen bedre. Generelt har en dyrere maskine en mere avanceret affjedring og dermed også bedre følsomhed. Hvis du har følsom hud, anbefaler vi at købe en elektrisk barbermaskine med separate fjedrende skærehoveder for at undgå hudirratation og rødme. Det gør en stor forskel.

Rengøring og vedligeholdelse

Alle barbermaskiner i testen er vandtætte og kan skylles under vandhanen. Man kan tænke, at de rengøringsstationer, der følger med som tilbehør til de dyrere barbermaskiner, blot er en gimmick. Faktum er dog, at den specielle rensevæske er at foretrække i stedet for rengøring under vand for at holde barbermaskinens skæreblade skarpe. Den minieralfrie rensevæske forhindrer nemlig, at barbermaskinens kant oxiderer, hvilket sker, hvis barbermaskinen efterlades våd efter rengøring under vandhanen.

Det er altså ikke hyppig brug, der gør skærebladene sløve, men derimod almindelig korrosion. Rengøringsstationerne forlænger dermed skærebladenes levetid markant og er på lang sigt en god investering. Alle barbermaskinerne i denne test – undtagen Philips HS8420 – har rengøringsstationer som tilbehør.

Del testen