Sneslynge

Sneslynge

Uanset hvad man synes om det, er snerydning en nødvendighed om vinteren. Hvis man bor i lejlighed, bliver det gjort at andre, men hvis man er villaejer med indkørsel og havegang op til døren, må man selv klare rydningen. Hvis man vil slippe for at køre fast med bilen og komme sikkert frem til døren, må man sørge for at holde rent. Snerydning ved håndkraft er ganske vist glimrende motion, men hvis man ikke er tilstrækkeligt veltrænet og opvarmet, er der stor risiko for at komme til skade med ryggen. Snerydning ved håndkraft er blandt de almindeligste årsager til lændesmerter, og kolde vintermorgener afkøler nemt kroppen, hvilket øger risikoen for skader. Det er en af årsagerne til, at sneslynger bliver stadig mere almindelige hos privatpersoner. Andre vigtige årsager er, at sneslyngen kan give en meget stor tidsbesparelse, hvis man har et meget stort areal at holde snefrit, og at flere og fler får råd til at købe en sneslynge.

Den almindeligste type af sneslynge til privat brug er  av typen a) totrins, b) selvkørende c) håndskubber. Som navnet antyder, bearbejder en totrinsslynge sneen i to trin. I det første trin hakkes sneen op, så den bliver løs og lettere at kaste. I det andet trin bliver den løsnede sne slynget væk. Det gør totrinsslyngen betydeligt mere kraftfuld og energieffektiv end sin mere primitive slægtning ettrinsslyngen, hvilket sandsynligvis er årsagen til totrinsslyngens popularitet. I lighed med de fleste moderne plæneklippere til privat brug er de fleste sneslynger til privat brug selvkørende, og man går bagved og skubber dem, i stedet for at sidde på dem.

Køb af sneslynge på nettet

Stadig flere opdager fordelene ved at købe havemaskiner – for eksempel sneslynger – på nettet. De to vigtigste grunde til det er:

  1.  Lave priser. Netbutikkernes priser er meget vanskelige at slå. For det første fordi de holder omkostningerne nede ved at slippe for leje af butikslokaler og ved at købe store partier hjem fra producenterne. For det andet på grund af hård konkurrence mellem netbutikkerne indbyrdes.
  2.  Gratis levering. Hvis du køber sneslyngen i en netbutik, er levering til skellet som regel inkluderet, så du slipper for at tænke over, hvordan du skal få sneslyngen hjem fra forhandleren. Denne fordel må ikke undervurderes, da en sneslynge vejer mindst 70 kg, ofte op mod 100 kg, og definitivt ikke kan være i bagagerummet i en bil. Hvis man selv skal transportere sneslyngen hjem fra en almindelig butik, kræver det derfor ofte en del arbejde. Bestilling af trailer, transport af trailer til butikken, læsning af sneslyngen, transport hjem, aflæsning af sneslyngen og returnering af trailer.

Man kan altså spare både tid og penge på at købe sin sneslynge på nettet.

Den bedste sneslynge 2017

I vores test af sneslynger har vi testet seks populære modeller fra markedets førende producenter. Vi lod to ingeniører og en mekaniker anvende testkandidaterne på flere forskellige indkørsler i løbet af en vinter. Indkørslerne havde forskellig størrelse, underlag og placering og blev ryddet lige ofte. Hver model blev testet på flere forskellige indkørsler. Det hele for at teste, hvordan de forskellige modeller håndterede forskellige typer af omgivelser og sne. Alle modeller leverede en god præstation og levede op til vores forventninger.

Bedst i test bliver Snow Line 620 II fra AL-KO, der er en pålidelig sneslynge med en høj ydeevne og god funktionalitet i forhold til prisen. Den højeste ydeevne har dog McCullochs PM55, der laver puddersne af selv det mest ondsindede snedække. Med sin betydeligt højere pris er den imidlertid ikke helt så prisgunstig for den gennemsnitlige villaejer, hvis behov for snerydning oftest er begrænset til at holde indkørslen snefri. Hvis man derimod har et stort areal at rydde og har brug for at kunne få selv den mest isede, tunge eller klæbrige sne væk, er McCulloch PM55 på trods af prisen nok det bedste valg. Selv den billigste senslynge, AL-KO Snow Line 560 II, giver god værdi for pengene og er et udmærket valg, så længe sneen ikke er alt for besværlig, og rydningsarealet ikke er alt for stort.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017 DK.png

AL-KO Snow Line 620 E II

Kraftfuld sneslynge til en pris, der er svær at slå, klarer alle normale snetyper


Motor: 170 S, 4-takt, OHV Motoreffek (kontinuerlig): 4400 W (ved 3600 rpm) Slyngetype: Totrins Arbejdshøjde: 51 cm Arbejdsbredde: 62 cm Kastelængde: 10-15 m Rotation udkast: 190° trinløst (manuelt) Vægt: 83 kg Styrvibrationer: (maks.) 20,4 m/s² Brændstof: Benzin Tankvolumen: 3,0 l Antal gear: Frem: 5 stk. | Tilbage: 2 stk Hastighed: Frem: 1,37-3,4 km/t | Tilbage: 1,2-1,63 km/t Elstarter: Ja

Snow Line 620 E II er en udmærket sneslynge, der får arbejdet gjort i langt de fleste situationer. Med sin kraftfulde motor rydder den med lethed nysne, tøsne, skare samt tung og pakket våd sne. Det er kun ekstremt pakket sne, den kæmper med. Byggekvaliteten er god, og alle vitale dele er af metal. 620 II leveres næsten færdigmonteret, og slutmonteringen er problemfri. Dette skyldes i høj grad en detaljeret brugsanvisning, selvom vi gerne havde set større og tydeligere illustrationer. Motoren er let at starte, men for en sikkerheds skyld har den også elstarter. Både arbejdsbredden og kastelængden er generøse, hvilket gør snerydningen hurtig og effektiv. Projektøren giver godt udsyn i vintermørket, og reelle gummihjul gør, at sneslyngen sjældent sidder fast. Det er vanskeligt at justere arbejdshøjden, hvilket desværre medfører, at man lader være med at gøre det. Samlet set er Snow Line 620 II dog en både pålidelig og prisgunstig sneslynge, og den udnævnes derfor til bedst i test.

 • Uovertruffen prisgunstighed, klarer alle normale snetyper, kraftfuld motor, projektør, stor arbejdsbredde
 • Vanskelig justering af arbejdshøjden
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:
BEDSTE PREMIUMVALG 2017 DK.png

AL-KO SnowLine 700

Prisbillig sneslynge, der giver meget for pengene, driftssikker med høj kapacitet


Motor: 165 S, 4-takt, OHV Motoreffek (kontinuerlig): 7.800 W (ved 3.600 omdr./min.) Slagvolumen: 375 cc Slyngetype: Totrins Arbejdshøjde: 54,5 cm Arbejdsbredde: 70 cm Kastelængde: 1-15 m Rotation udkast: 190° trinløst (manuelt) Vægt: 118 kg Lydniveau (målt): ca. 86 dB Justerbart håndtag: Ja Projektør: Ja (indbygget) Brændstof: Benzin Tankvolumen: 6,5 l Antal gear: Frem: 6 stk.; Tilbage: 2 stk Tilbage: 2 stk. Hastighed: Frem: 1,37-3,4 km/t; Tilbage: 1,2-1,63 km/t Elstarter: Ja

Kraftkarlen Snow Line 700 fra tyske AL-KO er sneslyngen med den højeste ydeevne i vores test og udpeges til det bedste premium-valg. Med sin kraftige motor har Snow Line 700 ingen problemer med at kaste store mængder sne langt væk. Sammen med de kraftige hjul sørger motoren også for, at sneslyngen ikke kører fast eller slingrer. Slyngen kan klare både pakket, iset og dyb sne, og slyngningen går hurtigt, takket være arbejdsbredden. Udkastet kan nemt justeres med et betjeningsgreb på styret. Det havde til gengæld været rart, hvis udkastet kunne rettes mere mod højre og nedad for at kaste sne over meget korte afstande. Sneslyngen har en god projektør, som er nem at tænde og slukke med en kontakt. Den har også håndtag med elvarme og mange gear, hvilket gør det lettere at regulere hastigheden. Eftersom Snow Line 700 har en meget høj maskinvægt, kræver det en del kræfter at foretage skarpe sving med den. I lighed med de øvrige sneslynger, vi har testet, kunne brugsanvisningen have været tydeligere med flere og større billeder.

 • Meget sneslynge for pengene, kraftfuld motor, driftssikker, høj kapacitet
 • Ret tung at håndtere, svært at kaste sneen over meget kort afstand
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:
BEDSTE BUDGETVALG 2017 DK.png

AL-KO SnowLine 46 E

Let og praktisk sneslynge til en virkelig god pris, forbløffende stærk og støjsvag


Kraftkilde: Elektrisk Motoreffek (kontinuerlig): 2.000 W Slyngetype: Ettrins Arbejdshøjde: 30 cm Arbejdsbredde: 46 cm Kastelængde: 10 Vægt: 15 kg Styrvibrationer: (maks.) 2,5 m/s² Antal gear: Ingen Elstarter: Ja Brugsanvisning: PDF

SnowLine 46 E er en lille, enkel og billig sneslynge til lidt mindre arealer og vores bedste lavprisvalg. Den lave vægt og et praktisk bærehåndtag gør sneslyngen nem at flytte. Man kan nemt justere udkastet, og sneslyngen kan kaste sne op til 10 meter. Den kan også slynge tung sne, men ikke så langt. Eftersom sneslyngen ikke vejer så meget, arbejder skraberen sig ikke ned til underlaget af sig selv, hvis sneen er for dyb eller hård. I så fald må man selv trykke skraberen, og det er hårdt arbejde. Samtidig kan maskinen også fjerne dyb sne, så længe den ikke er for hårdt pakket eller iset. SnowLine 46 E er eldrevet, så man slipper for ubehagelige benzindampe. Eldriften giver desuden mindre støj og er betydeligt billigere i drift end en benzindrevet sneslynge. Desuden starter en eldrevet sneslynge som regel, som den skal, og kræver mindre vedligeholdelse end en sneslynge med forbrændingsmotor. Ulempen er, at man er nødt til at være forholdsvis tæt på en stikkontakt under arbejdet og huske at flytte ledningen, så den ikke kommer i vejen.

 • Rigtig god pris, let og fleksibel, forbløffende kraftfuld, miljøvenlig, billig i drift
 • Hårdt at slynge dyb og hård sne, ledningsdrift
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

AL-KO Snow Line 560 II

Prisbillig sneslynge med god marchhastighed og motoreffekt samt stor arbejdsbredde


Motor: 165 S, 4-takt, OHV Motoreffek (kontinuerlig): 4000 W (ved 3600 rpm) Slyngetype: Totrins Arbejdshøjde: 51 cm Arbejdsbredde: 56 cm Kastelængde: 10-15 m Rotation udkast: 190° trinløst (manuelt) Vægt: 75 kg Styrvibrationer: 4,1 m/s² Brændstof: Benzin Tankvolumen: 3,0 l Antal gear: Frem: 5 stk. | Tilbage: 2 stk Hastighed: Frem: 1,37-3,4 km/t | Tilbage: 1,2-1,63 km/t Elstarter: Nej

Snow Line 560 II er en sneslynge til en attraktiv pris fra tyske AL-KO og den billigste model i testen. AL-KO er mindre kendt i Norden, men desto større på kontinentet. Der er de rødlakerede maskiner et almindeligt syn, der forbindes med høj kvalitet til en god pris. Snow Line 560 II har en generøs arbejdsbredde og god marchhastighed, hvilket gør den hurtig. Der er god kraft i sneslyngningen, især til nysne, der kastes et godt stykke væk. Snow Line 560 II klarer også moderat tung sne, selvom denne kastes en betydeligt kortere strækning. Meget våd eller klæbrig sne tilstopper imidlertid udslyngningskanalen eller fødesneglen. Dette gælder også hårdt sammenpresset sne, der let bliver klumpet, når den rives op. Benzindampene hilder sig inden for rimelighedens grænser, men kan godt blive ubehagelige. Med tanke på den lave pris, kan Snow Line 560 II klare en hel del, hvilket gør den til en prisgunstig sneslynge.

 • Stor motoreffekt/kr., god marchhastighed, generøs arbejdsbredde
 • Benzindampene kan blive ubehagelige
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Stiga ST 1145 E

Let og praktisk sneslynge med lav pris, der oven i købet er billig i drift


Motor: Elektrisk Kraftkilde: Netstrøm Motoreffek (kontinuerlig): 1800 W Slagvolumen: 249 cc Slyngetype: Ettrins Arbejdshøjde: 25 cm Arbejdsbredde: 45 cm Kastelængde: 1-7 m Rotation udkast: 180 °trinløst (manuelt) Vægt: 14 kg Lydniveau (målt): 100 dB Styrvibrationer: 2,5 m/s² Projektør: Nej

Stiga ST1145 er en elektrisk ettrins-sneslynge beregnet til lettere snerydning på mindre arealer, for eksempel asfalterede indkørsler. I lighed med andre elektriske sneslynger er den udstyret med ledning og sluttes til en stikkontakt. Dette begrænser rækkevidden væsentligt, og det er ret besværligt hele tiden at skulle justere ledningen. Samtidig giver eldriften også en række fordele. Lav maskinvægt, kompakt størrelse, lav anskaffelsespris, lave driftsomkostninger, pålidelig start og ingen generende benzindampe er alle klare styrker. Den lave maskinvægt giver dog ikke kun fordele. Hvis sneen er for dyb eller hård, så arbejder skraberen sig ikke ned til underlaget ved egen hjælp, så man er nødt til selv at trykke den ned. Selvom dette let bliver anstrengende, kan ST1145 alligevel slynge store mængder sne væk, medmindre den er for iset eller hårdt pakket. Elmotoren kan klare det på grund af den beskedne arbejdsbrede, som deler arbejdet op i flere omgange. Dette medfører, at ST1145 bliver ineffektiv på større arealer, og den bør derfor ikke anvendes på arealer meget større end 100 m2.

 • Lav pris, let og praktisk, miljøvenlig, billig i drift
 • Hårdt at slynge dyb og hård sne, bøvlet med ledning
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Stiga ST 4851 AE

Let og praktisk, men svag og dyr batterislynge


Motor: Elektrisk Mål (LxBxH): 113x59x95 cm Kraftkilde: Batteri (48 V) Slyngetype: Ettrins Arbejdshøjde: 30 cm Arbejdsbredde: 51 cm Kastelængde: 1-6 m Rotation udkast: 180° trinløst (manuelt) Vægt: 15,8 kg Støjniveau: 79 dB Styrvibrationer: 2,5 m/s² Justerbart håndtag: Nej Projektør: Ja

Stiga er blandt de producenter, som baner vejen for batteridrevne haveredskaber, og ST 4851 AE er en af de første batteridrevne sneslynger på markedet. Den har flere af de styrker, der er typiske for batteridrevne sneslynger. Designet er kompakt sammenlignet med en benzindreven sneslynge, og maskinvægten er lav. Sneslyngen kan hænges op på væggen, når den ikke er i brug, og kan bæres op på loftet og opbevares der hen over sommeren. Desuden slipper man selvfølgelig for benzinmotoren og alt den medfører af vedligeholdelse, benzindampe, udstødningsgasser, støj og potentielle startproblemer. Samtidig kræver sneslyngning stor kraft, hvilket nødvendiggør en stærk motor med høj effekt. Er motoren batteridrevet, skal batteriet således have en tilstrækkeligt høj spænding. Og her finder vi den store begrænsning ved ST 4851 AE. Motoren er stærk nok til at slynge moderater mængder nysne. Så snart modstanden bliver tungere, kan den desværre ikke følge med. ST 4851 AE kræver derfor særlige forudsætninger for at fungere som ønsket. Sneen må ikke smelte og blive våd og tung, den må ikke fryse til og blive hård, og snelaget må ikke blive for tykt.

ST 4851 AE leveres uden batteri, som derfor skal tilkøbes til omtrent samme pris som man kan få en sneslynge med ledning for. En batterikapacitet på 5 Ah er desværre ikke nok til særlig meget rydning. Regn med maks. en middelstor indkørsel dækket med et par decimeter puddersne. Prisen på sneslynge, batteri og oplader er flere gange højere end på en elektrisk sneslynge med ledning, og samtidigt er maksimumseffekten ringere og driftstiden ikke ubegrænset. I sammenligning virker ST 4851 AE derfor ikke særlig prisgunstig, på trods af at man slipper for ledningen.

 • Let og praktisk, ingen udstødningsgasser
 • Pris inkl. batteri høj, svag motor
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
+ Vis også udgåede produkter

McCulloch PM55

Sneslynge med kraftige dæk, klarer alle snetyper og kaster langt


Motor: Briggs & Stratton 800 Series Motoreffek (kontinuerlig): 3500 W (ved 3600 rpm) Slyngetype: Totrins Arbejdshøjde: 59 cm Arbejdsbredde: 61 cm Kastelængde: 10-15 m Rotation udkast: 190° trinløst (manuelt) Vægt: 89 kg Lydniveau (målt): ca 105? db(A)* Styrvibrationer: ? m/s² Justerbart håndtag: Ja Brændstof: Benzin Tankvolumen: 0,8 l Antal gear: Frem: 6 stk. | Tilbage: 2 stk Hastighed: Frem: 0-3,6 km/t | Tilbage: ? km/t Elstarter: Ja

McCulloch PM55

McCulloch PM55 er på trods af den overkommelige pris en meget kraftfuld og kompromisløst effektiv sneslynge. Den er hurtig og klarer nemt alle udfordringer: nysne, tøsne, skare, tung og hårdt pakket tøsne og iset, pakket sne. Alt bliver pulveriseret og kastes langt væk. Det er faktisk svært at slynge mindre end 4-6 meter, selv ved laveste effekt. Dette kan være til besvært for brugere med lidt plads, der ikke vil sprøjte nabogrunden til. PM55 leveres så godt som færdigmonteret og er meget velindpakket, stabilt forankret med møtrikker i et træstativ i en kasse. Der medfølger ikke værktøj til at løsne møtrikkerne med, så sørg for at have en fastnøgle ved hånden. Den er let at samle takket være brugsanvisningen, der er absolut godkendt med mange og store billeder. PM55 har gode terrænegenskaber med kraftige dæk, som sjældent kører fast. Sneudkastets drejning reguleres direkte fra håndtaget, hvilket gør det lettere at ændre retning på snestrålen i farten.

 • Klarer alle snetyper, slynger langt, reelle dæk, letreguleret sneudkast
 • Svært at slynge kortere afstande

Udvalgte priser:

Stiga Snow Blizzard

Kraftfuld, pålidelig sneslynge med integreret projektør og stor arbejdsbredde


Motor: Briggs & Stratton 1150 Series Motoreffek (kontinuerlig): 5180 W (ved 3600 rpm) Slagvolumen: 249 cc Slyngetype: Totrins Arbejdshøjde: 50 cm Arbejdsbredde: 69 cm Kastelængde: 1-10 m Rotation udkast: 190 °trinløst (manuelt) Vægt: 100 kg Lydniveau (målt): ca. - db(A)* Projektør: Ja (indbygget) Prisklasse: Premium Brændstof: Benzin Tankvolumen: 2,8 l Antal gear: Frem: 6 stk.; Tilbage: 2 stk Hastighed: Frem: 0-3,6 km/t; Tilbage: - km/t Elstarter: Ja Bruksanvisning: PDF

Stiga Snow Blizzard

Stigas Snow Blizzard er en sneslynge i premiumklassen og et energibundt, som kan klare virkelig hårde udfordringer. Såvel dyb, vandfyldt og tung sne som iset og pakket. Arbejdsbredden er meget stor, og motoren er tilstrækkelig kraftig til at kunne klare de store snemængder, som den presser ind i sneglen. De mange gear giver god mulighed for at tilpasse hastigheden til sneforholdene. Alt fra krybende til høj marchhastighed. Kasteretningen kan reguleres med den ene hånd under kørslen, hvilket sparer tid, da man slipper for at standse for at justere udkastet. Udkastet kan dog vandre en smule, hvilket kan få sneen til at havne det forkerte sted. Elstarteren gør sneslyngen meget driftssikker, da den sikrer, at motoren altid starter, også i is og hård kulde. Projektøren er indbygget i fronten, så den ikke kan gå løs. Dette er ellers desværre sædvanligt på sneslynger, da motorens kraftige vibrationer kan løsne møtrikkerne, som holder projektøren. Brugsanvisningen er godkendt, men kunne godt have være mere detaljeret og med større illustrationer. Snow Blizzard er afgjort en højtydende sneslynge, men prisen er relativt høj sammenlignet med konkurrerende modeller.

 • Kraftfuld og pålidelig, stor arbejdsbredde, indbygget projektør, god hastighedsindstilling
 • Relativt høj pris, udkastet kan vandre, sparsom brugsanvisning

Udvalgte priser:
Del testen