Trampolin

Trampolin: 3 modeller i test 2016

En udendørs trampolin er i dag et naturligt indslag i danske villahaver til stor glæde for børn, unge og selv voksne. Der er mange forældre, hvis børn tigger og beder dem om at købe en trampolin, men der er i dag også mange forskellige trampolinmodeller på markedet. Det er derfor ofte svært at vide, hvilken trampolin man skal vælge og hvorfor. Det er især, fordi man som forbruger oftest har svært ved selv at afgøre, hvad der gør en trampolin god, og hvor høj kvaliteten er på de forskellige modeller. Mange lavprisbutikker og stormagasiner sælger billige trampoliner, men hvilken kvalitet har de, og hvor gode er de egentlig til prisen? For at finde ud af, hvilke trampoliner der er bedst, har vi testet 3 af de populæreste modeller på det svenske marked og udpeget en testvinder.


De fleste trampoliner, der sælges i Sverige i dag, er lavpristrampoliner. Det skyldes nok delvist, at mange forbrugere simpelthen ikke har råd til at betale mere end 3.000-4.000 kr. for en trampolin. Det skyldes også, at mange forbrugere, som egentlig har råd, i stedet ikke tager sig råd, da de ikke tror, at det er pengene værd at spendere et par tusind kroner ekstra på en kvalitetstrampolin. Den holdning er ikke så underlig, hvis man mangler viden om, hvor stor en forskel de ekstra penge egentlig kan gøre. Vores test viser, at selvom en kvalitetstrampolin har en højere anskaffelsespris, kan de samlede omkostninger efter nogle års brug paradoksalt nok være lavere end for en billigere "lavpris"-trampolin. Det skyldes, at kvalitetstrampolinen holder bedre, og at behovet for reservedele derfor er mindre.

Hvor sikre er trampoliner?


Mange forældre er urolige for, at trampoliner er farlige, og at deres børn skal komme til skade, når de hopper. Hvis en korrekt konstrueret trampolin anvendes korrekt, er den dog ikke farligere at bruge end en cykel eller en gynge. I en tid hvor børnene bruger mindre og mindre tid udendørs og bevæger sig stadig mindre, skal man også huske på, at trampolinhopning har en række styrkende egenskaber, især for børn. Trampolinen er først og fremmest et yderst effektivt redskab til at træne barnets balancesans. Selv et etårigt barn, der knap nok har lært at gå, kan forbedre sin balance ved at gå eller kravle på trampolinen. Ud over balancen forbedrer trampolinen også motorik, muskelstyrke (hovedsaglig ben og ryg) og kondition. Desuden er trampolinhopning en fantastisk effektiv måde at forbrænde kalorier på, og for mange er det betydeligt lettere at motivere sig til at hoppe på trampolin end for eksempel at bruge et løbebånd. Når man tager højde for disse helbredsfremmende effekter, er trampolinhopning samlet set meget positivt for barnets helbred.

Råd angående sikkerhedsnet

På samme måde som man bør bruge hjelm, når man cykler, så bør man også bruge sikkerhedsnet, når man hopper på trampolin. Sikkerhedsnettet er naturligvis til for at forhindre, at man lander uden for trampolinen eller på kanten. Ligesom det er vigtigt, at trampolinen er sikker, skal sikkerhedsnettet selvfølgelig også være af tilstrækkeligt høj standard til at yde tilstrækkelig beskyttelse. Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at man investerer i et net af høj kvalitet, hvis man køber en trampolin.I foråret har der i svensk presse været oplysninger om, at trampoliner ikke længere må sælges uden net. Det er forkert, da der aktuelt ikke findes nogen lovgivning, som forbyder dette. Der er et EU-direktiv under udarbejdelse (kaldet EN71-14), som har til hensigt at fastslå, hvilke materialer trampoliner må fremstilles af, hvilke fjedre der må anvendes, og hvordan et godt sikkerhedsnet skal udformes. Derimod bliver det sandsynligvis – og forhåbentlig! – aldrig forbudt at sælge trampoliner uden sikkerhedsnet, på samme måde som det ikke er forbudt at sælge både uden redningsveste eller cykler uden hjelme. Det ville jo ikke være særlig konstruktivt at tvinge en forbruger, som i forvejen har et glimrende sikkerhedsnet, til at købe et mere, bare fordi han eller hun køber en ny trampolin. Forhåbentlig køber forældre sikkerhedsnet til familiens trampolin, selvom de ikke bliver tvunget til det af et EU-direktiv.


Køb af trampolin på nettet


Stadig flere opdager fordelene ved at købe store produkter, der er vanskelige at håndtere – såsom trampoliner – via nettet og få dem leveret til bopælen. Der er tre klare fordele:

 •       Lave priser. Netbutikkernes priser er meget vanskelige at slå. Dels fordi de holder omkostningerne nede ved at købe store partier hjem fra producenterne. Dels har de ofte lave eller ingen omkostninger til butiksleje og lignende. Dels på grund af hård indbyrdes konkurrence mellem netbutikkerne.
 •       Overlegent udvalg. På nettet finder man dels de billige "lavpris"-trampoliner (f.eks. Jula, Rusta og Jysk), som er den type trampoliner, der sælges flest af. Men man kan også finde kvalitetstrampoliner, som faktisk er vanskelige at få fat på i butikkerne, selv i storbyer. Dette er nok den vigtigste fordel for kvalitetsbevidste forældre, som er villige til at betale ekstra for bedre sikkerhed, holdbarhed og funktionalitet (f.eks. bedre affjedring).
 •       Levering til bopælen. Hvis du køber trampolinen i en netbutik, er levering til skellet ofte inkluderet, så du slipper for at tænke over, hvordan du skal få trampolinen hjem fra forhandleren. Denne fordel kan ikke undervurderes, da en stor trampolin med tilhørende net og stige ikke er så let at transportere. Trampolinen alene kan veje over 100 kg, og ud over de høje vægt er pakkerne i stort format og kan ikke være i bagagerummet på de fleste biler. Hvis man selv skal transportere trampolinen hjem fra en almindelig butik, kræver det derfor ofte en del arbejde. Bestilling af trailer, transport af trailer til butikken, læsning af trampolinen, transport hjem, aflæsning af trampolinen og returnering af trailer.

Den bedste trampolin 2016

Bedst i test bliver trampolinen Favorit fra Berg Toys i Holland takket være sin kombination af byggekvalitet, sikkerhed og ydeevne til en rimelig pris. Favorit har en betydeligt højere ydeevne end lavpris-trampolinen GILLELEJE, der forhandles af Jysk. Denne forskel er naturlig, da det sandsynligvis ville være umuligt for Jysk og andre lavpriskæder at sælge trampoliner af høj kvalitet til den samme lave pris uden tab. Lavpris-trampoliner har imidlertid en tendens til ikke at være så billige i længden, fordi holdbarheden er ringere end hos kvalitetstrampoliner som Favorit. En stor del af denne ekstraomkostning udgøres af sikkerhedsnettet. Dels fordi sikkerhedsnettet er en dyr reservedel, som ofte koster næsten halvt så meget som selve trampolinen. Dels fordi lavpris-trampolinernes sikkerhedsnet for det meste kun holder i ca. 1 sæson. Det er især ved lynlåsen, at disse sikkerhedsnet er skrøbelige. Testvinderen Favorit er ganske vist dyrere at anskaffe, men den bliver billigere i gennemsnit set over en årrække. Hvis man har tænkt sig, at trampolinen skal anvendes i flere år, kan det derfor være en god forretning at betale mere nu for at spare penge på langt sigt. Og så får man oven i købet Favorits overlegne affjedring og sikkerhed med i prisen!


Produkter i testen

Berg Favorit

Prisbillig trampolin med god sikkerhed, innovativt beskyttelsesnet og god affjedring


Bedste pris hos:

Rammestørrelse: 4,3 m Materiale: Polypropylen Diameter: 3,7 m Hoppeareal: 10,75 m2 Bredde: 38 cm Tykkelse: 10-20 mm Fyld: Nylon Overtræk: PVC Farve: Svart og grøn Antal benpar: 4 stk Antal: 96 stk Maks. brugervægt: 120 kg Vægt: Trampolin: 79 kg | Net: - kg | I alt: - kg Trampolin: 79 kg | Net: - kg | I alt: - kg Mål (LxBxH): 4,3 x 4,3 x 0,9 m (2,7 m med sikkerhedsnet) Ramme: 5 år | Hoppedug: 2 år Kantbeskyttelse: 2 år Fjedre: 2 år Stige: Ja Garanti: Ramme: 5 år | Hoppedug: 2 år | Kantbeskyttelse: 2 år

Bedste pris hos:

Favorit er en flot kvalitetstrampolin fra Berg i Nederlandene og bliver bedst i test takket være kombinationen af byggekvalitet, sikkerhed og ydeevne til en god pris. Affjedringen er spændstig og stabil, hvilket giver mulighed for høje hop og gør det rigtig sjovt at hoppe på Favorit. Rammen har en god materialetykkelse, hvilket ikke kun gør den stærk. Den giver også en høj vægt, som igen bidrager til at gøre trampolinen stabil. Svejsesømmene og galvaniseringen er godt lavet, hvilket modvirker rust, især over tid, og hvis rammen ikke står udenfor om vinteren. Kantbeskyttelsen er fremstillet af holdbare materialer, som tåler at blive udsat for vejr og vind, inklusive solens UV-stråler. Sikkerheden er forbilledlig, og kantbeskyttelsen dækker både fjedre og ramme ordentligt og giver en effektiv støddæmpning. Sikkerhedsnettet er slidstærkt med velforede stolper. Når nettet er rigtigt spændt op, så "trækker" det ind mod trampolinen, og det mindsker risikoen for at falde ud mod yderrammen, hvis man hopper direkte ind i nettet.

Endvidere har sikkerhedsnettet en selvlukkende indgang, som man således ikke kan komme til at lade stå åben. Ud over øget sikkerhed eliminerer denne innovative løsning sikkerhedsnettets traditionelle akilleshæl, lynlåsen. Dette øger sikkerhedsnettets levetid betragteligt og giver en stor besparelse på langt sigt. Stigen har en god dybde og sidder godt fast, samtidig med at den er let at montere og afmontere for at forhindre, at småbørnene klatrer op på den. Det eneste vi godt kunne tænke os fra Favorit er en dansk brugsanvisning.
Bedste pris hos:
 • Prisgunstig, god affjedring, høj byggekvalitet, forbilledlig sikkerhed med innovativt sikkerhedsnet, flot design
 • Ingen dansk brugsanvisning
Bedste pris hos:
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Bedste pris hos:

Abilica Sport Supply

Lavpristrampolinstuds, der er prisen værd, med affjedring, der er bedst til små børn


Rammestørrelse: 4,3 m Dug: Materiale: Polypropylen | Diameter: 3,9 m Materiale: Polypropylen Diameter: 3,9 m Hoppeareal: 11,95 m2 Kantbeskyttelse: Bredde: 30 cm | Tykkelse: 12-24 mm | Fyld: PE | Overtræk: PVC Bredde: 30 cm Tykkelse: 12-24 mm Fyld: PE Overtræk: PVC Farve: Svart og blå Antal benpar: 6 stk Antal: 90 stk Længde: 17,8 cm Diameter: 28 mm Maks. brugervægt: 150 kg Trampolin: 90 kg Net: 24 kg I alt: 114 kg Mål (LxBxH): 4,3 x 4,3 x 0,9 m (x m med sikkerhedsnet) Stige: Nej Garanti: 1 år

Sport Supply er en trampolin fra den norske producent Mylna, hvis mest kendte mærke nok er Abilica. Desværre er monteringsanvisningerne ikke af den høje kvalitet, vi er vant til at se hos Abilica-produkter. Monteringen er desuden ret omstændig, da rammen let falder fra hinanden, indene hoppedugen er sat fast i fjedrene, og den kræver derfor mindst to personer. Mens trampoliner i denne prisklasse normalt har en temmelig hård affjedring, har Sport Supply tvært imod en usædvanligt blød affjedring. Den er derfor bedst for børn under ca. 20-25 kg, som af denne grund får lettere ved at hoppe. For ældre/tungere brugere kan affjedringen derimod opleve som overdrevet blød. Seniorer kan dog sætte pris på den meget bløde affjedring, da den belaster knæene mindre. Sikkerhedsnettet har en stedvis mangelfuld sikkerhed, hvilket desværre nærmere er reglen end undtagelsen i denne prisklasse. Nettet er nemlig for slapt, hvilket gør det dårligere til at holde en tilbage, hvis man hopper ind i det. Åbningen er et svagt punkt på de fleste trampoliner, da børnene kan fald ned fra trampolinen, hvis de glemmer at lukke den. Sport Supplys åbning holdes desuden kun sammen af burrebånd, hvilket forringer sikkerheden yderligere. Med tanke på den lave pris giver Sport Supply derimod unægtelig meget trampolin for pengene.

 • Meget blød affjedring, der passer til de mindste og seniorer, kraftig ramme
 • Affjedringen kan opleves som overdrevet blød af større børn og voksne, sikkerhedsnettets stedvis manglende sikkerhed
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5

Jysk STOJ


Rammestørrelse: 4,27 m Materiale: Polypropylen Diameter: 3,83 m Hoppeareal: 11,5 m2 Bredde: 26 cm Tykkelse: 1,5 cm Fyld: EPE-skum Overtræk: PVC (top) og PE (bund) Farve: Svart og grøn Antal benpar: 4 stk Antal: 80 stk Længde: 13,7 cm Diameter: 23,5 mm Maks. brugervægt: 150 kg Vægt: Trampolin: 55 kg | Net: 16 kg | I alt: 71 kg Trampolin: 55 kg Net: 16 kg I alt: 71 kg Mål (LxBxH): 4,3 x 4,3 x 0,9 m (? m med sikkerhedsnet) Fjedre: Antal: 80 stk. | Længde: 13,7 cm | Diameter: 23,5 mm Stige: Ja Garanti: 2 år

STOJ er en virkelig prispresset lavpristrampolin fra Jysk, og det er ikke overraskende, at en så lav pris kræver en hel del kompromisser. Dette mærkes ikke mindst på rammen, hvis tynde rørtykkelse giver en lav vægt, som gør den mindre stabil, men også let at montere. Endvidere er rammens svejsesømme sjusket udført, hvilket gør dem til svage punkter, hvor rust let kan sætte sig. Dette begrænser desværre rammens – og dermed trampolinens – levetid drastisk sammenlignet med en kvalitetsramme. Især hvis rammen står udenfor året rundt. Kantbeskyttelsen er blandt de dyreste dele på en trampolin, og det er derfor ingen overraskelse, at der også her er sparet en del. Samtidig har man anstrengt sig for at få så meget som muligt ud af lidt, og overtrækkets overside er for eksempel lavet af robust PVC, mens den mindre udsatte underside består af billigere og skørere PE-plast. Affjedringen er gennemsnitlig for en lavprismodel, og det kommer først og fremmest til udtryk ved manglende effekt når trampolindugen strækkes mest, dvs. i bunden af hoppet. For børn, der ikke vejer så meget, har dette dog mindre betydning. Det trækker lidt ned i sikkerhedsnettets karakter, at noget af lynlåsen kan være svær at lukke helt. Adgangen til reservedele er begrænset af, hvor længe Jysk sælger en bestemt trampolin, og sidste års model er et allerede umuligt at købe reservedele til.

 • Meget lav pris, rammen let at montere
 • Ret svag affjedring, spinkel ramme, sjuskede svejsesømme, sikkerhedsnettets lynlås er svær at lukke
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5

Del testen