Vakuumpakker

Vakuumpakning er en fantastisk måde at opbevare alle former for madvarer. Længere holdbarhed, bedre hygiejne og indpakninger der fylder mindre er de største fordele sammenlignet med traditionelle fryseposer. Det ser desuden meget pænt og ordentligt ud med vakuumpakkede pakker, og det må man ikke undervurdere! Tidligere var det nok mest jægere, der havde brug for at vakuumpakke store mængder vildt efter en vellykket jagt, men i de senere år har flere opdaget fordelene ved at bruge en vakuumpakker til forskellige levnedsmidler. Foruden muligheden for at pakke i poser har de fleste maskiner diverse tilbehør, som du kan bruge til at suge luften ud af forskellige dåser og bøtter til opbevaring af bløde genstande, for eksempel boller, eller til lynmarinering af kød. Når kødet marineres i vakuum, går processen meget hurtigere.

Det er mest almindeligt at pakke kød, fisk, bær eller grønsager, der skal fryses, men varer til spisekammeret eller køleskabet nyder også godt af vakuumpakning, hvis de skal opbevares i længere tid. Det er utrolig tilfredsstillende, at en frostvarer er pakkede, så man nemt kan se, hvad posen indeholder, og at den oven i købet er i perfekt stand, når man tager den ud til optøning. Bær ser ud, som om de blev lagt i fryseren dagen før, selvom de blev plukket for et par år siden, og kødet er altid i perfekt stand uden antydning af frostskader.

Hvordan fungerer det?

Navnet vakuumpakker er lidt misvisende, da der ikke dannes et ægte vakuum i de anvendte poser. Men princippet er, at maskinen usger luften ud med en pumpe og derefter forsegler posen med en svejsesøm. Det er netop luften, der er skurken, når indpakkede varer generelt og frosne varer i særdeleshed bliver dårlige. Hvis frosset kød for eksempel kommer i kontakt med luft, medfører det frostskader i form af udtørring og i sidste ende også at fedtet i kødet bliver harsk. Til en vakuumpakker anvendes poser af kraftig plastic. Næsten al luften suges ud, og svejsesømmen der lukker posen, sikrer at der ikke opstår lækager. Det er det, der gør, at vakuumpakket mad får en væsentlig længere holdbarhed sammenlignet med mad pakket i traditionelle plastic- og fryseposer.

Poserne der anvendes, er betydelig tykkere end almindelige fryseposer. Der findes færdige poser i forskellige størrelser eller poser på rulle, hvor du selv vælger længden på posen, inden du klipper den af og lukker den. Færdige poser er nemt, men ruller har den fordel, at du kan tilpasse posen efter størrelsen på det, du skal pakke.

Poserne kan i de fleste tilfælde tåle, at maden tilberedes direkte i posen. Enten i ovn ved lav temperatur eller i vandbad – såkaldt sous vide-tilberedning. Sous vide-tilberedning betyder, at man ved hjælp af en særlig sous vide-cirkulator varmer et vandbad op til en bestemt temperatur og derefter tilbereder kød, fisk eller grønsager ved at lægge vakuumpakkede poser ned i vandet. Resultatet bliver perfekt hver gang. De fleste poser tåler også mikrobølgeovn.

Hvis man vil pakke bløde ting, for eksempel brød eller bagværk, så er det nemmest at bruge de beholdere, der følger med som tilbehør til de fleste maskiner. Disse bøtter er også suveræne til opbevaring af grøntsager eller salat. De holder sig friske meget længere end ved opbevaring i en almindelig pose.  Bær kan sagtens vakuumpakkes, men frys dem ind først, ellers er der risiko for, at de bliver mast. Fugtige eller våde produkter er en udfordring, da der let suges væske ind i maskinen, så posen ikke kan svejses sammen. Mange maskiner har dog en særlig funktion til pakning af fugtige fødevarer, hvilket gør det lettere. Men det bedste er alligevel en manuel funktion, så man kan stoppe processen og forsegle posen i tide. Et andet trick er at folde et stykke køkkenrulle sammen og lægge det som en fugtspærre ved posens åbning for at stoppe eventuel væske, inden den suges ind i maskinen.

Man kan selvfølgelig også pakke andet end levnedsmidler. For eksempel smykker eller bestik, der bliver påvirket af luften, kan have gavn af opbevaring i vakuumposer.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017 DK.png

Foodsaver V2860

Brugervenlig, hurtig og stærk


Mål (BxDxH): 48x30x11 cm Vægt: 3,4 kg Effekt: 105 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 10 poser, en rulle plastic, 1 sugeslange og en tilhørende kasse

Foodsaver V2860 leverer en udmærket pakkekvalitet, hvor der sjældent er luftlommer tilbage i poserne. Kødstykker, som andre maskiner kan have problemer med, håndterer Foodsaver med bravur. Den medfølgende bøtte til pakning af bløde eller sarte produkter fungerer fantastisk. Nybagte boller kan pakkes uden at blive mast, så de holder sig saftige længe. Den er også smart til at marinere kød eller fisk til grillfesten hurtigere. Foodsaver V2860 har både en integreret skærefunktion og indbygget opbevaring til en plasticrulle. Den har tre forskellige, indstillelige hastigheder, mulighed for at styre pumpen helt manuelt samt en automatisk våd-indstilling. Forseglingen sker med en bred svejsesøm, og det er muligt at lave en ekstra svejsesøm manuelt ved pakningen, hvis man ønsker det. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra arbejde, men det er en god funktion, især hvis den indpakkede vare er fugtig eller en væske, da forseglingen bliver sikrere med mindre risiko for lækage.

En lækker detalje på Foodsaver V2860 er håndtaget, der sidder på højre side og anvendes til nemt at betjene låget og gør det lettere at lukke det. Dette skal gøres med en vis kraft for at låget skal blive låst, hvilket er en forudsætning for at starte maskinen. Vakuumpakkerens har få knapper, og det går hurtigt at lære, hvad de gør. Knapperne er dog kun mærket med symboler, en tekst havde øget brugervenligheden. Lamper ud for den pågældende knap viser den valgte indstilling, og en rød knap viser tydeligt, når maskinen er færdig med indpakningen. Rengøringen er enkel takket være en drypbakke, der kan tages af og vaskes op. En af få svagheder er, at maskinen har tendens til at bliver overophedet, hvis man pakker flere poser efter hinanden. Dette bliver hurtigt et problem, hvis en jæger skal pakke større mængder kød efter en jagt, eller hvis man har plukket bær og skal fryse dagens høst ned. Når maskinen bliver overophedet så larmer den med en blinkende lampe og kan ikke starte igen, før den er kølet af. Samlet set er Foodsaver V2860 alligevel en meget prisgunstig, funktionel og brugervenlig vakuumpakker. 

  • Udmærket pakkekvalitet, enkel rengøring, let at bruge
  • Bliver overophedet ved pakning af mange poser efter hinanden
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

OBH Nordica Supreme Food Sealer

Meget prisgunstig med god pakkekvalitet


Mål (BxDxH): 43,5x26,5x12,8 cm Vægt: 3,0 kg Effekt: 130 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 2 plasticruller, adapterslange til vakuumbøtter (medfølger ikke)

OBH Nordicas Supreme Food Sealer er en meget prisgunstig maskine, der er let at bruge og giver en god pakkekvalitet, en af de bedste i testen. Poserne tømmes effektivt for luft, og der er sjældent luftlommer tilbage. Maskinen er relativt hurtig. Den suger luften ud og forsegler posen på en fuldt godkendt tid. Lydniveauet er normalt sammenlignet med de andre maskiner i testen. Den indbyggede opbevaring af plasticrulle og den integrerede kniv fungerer glimrende. Forseglingen sker med en enkel svejsesøm, der holder godt. For at mindske risikoen for lækage kan man selvfølgelig lave en ekstra svejsesøm manuelt. Vakuumstyrken kan indstilles til "gentle" eller "normal", hvor gentle-indstillingen er beregnet til bløde, sartere produkter. Der er også en våd-funktion til pakning af våde eller fugtige produkter. Desværre mangler der en pulsfunktion, hvor pumpen kan styres manuelt – ærgerligt, da denne funktion gør arbejdet lettere i mange situationer.

Maskinen har få knappar og er nem at anvende. Knapperne har engelske tekster, og flere alternative sprog havde selvfølgelig været at foretrække. Låget skal lukkes med ret stor kraft, så det låser i begge sider, hvilket kan være lidt svært, hvis brugeren er ældre eller ikke har fuld styrke i arme og hænder. En anden ulempe ved denne maskine er, at den mangler en drypbakke, der kan tages ud og vaskes op. Hvis man pakker kød eller fisk, er det næsten umuligt at undgå, at der kommer væske ind i maskinen, og så er det praktisk og hygiejnisk, hvis drypbakken kan tages af.  Desværre mangler der en funktion, som advarer om overophedning. Et tydeligt tegn på, at maskinen er blevet for varm, er dog at poserne bliver forseglet for tidligt. Følger man instruktionerne og venter et minut mellem hver forsegling, kan man dog pakke mange poser uden problemer. Samlet set er OBH Nordica Supreme Food Sealer en meget prisgunstig og velfungerende maskin, som kun har mindre mangler.

  • Glimrende pakkekvalitet, meget prisgunstig
  • Mangler aftagelig drypbakke, vanskelig rengøring
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Foodsaver V3840

Let at bruge og pladsbesparende!


Mål (BxDxH): 43 x 16 x 28 cm Vægt: 3,4 kg Effekt: 105 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 10 poser, en rulle plastic, 1 sugeslange og en tilhørende kasse.

Foodsaver V3840 er en vakuumpakker med et design, der skiller sig ud fra mængden. Maskinen står på højkant, også under brugen, og fylder derfor mindre på køkkenbordet end de maskiner der "ligger ned". Yderligere en anderledes funktion på V3840 er den automatiske håndfri-funktion. For at starte pakkeprocessen stikker man ende af posen ind i en sprække på forsiden af maskinen. Posen klemmes automatisk fast, luften suges ud, og posen forsegles. Det er en funktion, som vi ikke kan se nogle fordele ved, den er nærmere et irritationsmoment, da det af og til er svært at få posen sat rigtigt i. Foodsaver V3840 har indbygget opbevaring til en plasticrulle og en integreret skærefunktion, der fungerer meget godt. Vakuumpakkeren har få knapper, og med hjælp fra instruktionsbogen er den nem at bruge. Indpakningskvaliteten er god, forseglingen sker med en bred svejsesøm, og maskinen tømmer effektivt poserne for luft.

Ligesom søstermodellen, V2860, har denne model forskellige, indstillelige hastigheder til vakuumpumpen samt en automatisk våd-indstilling. Desværre er der ikke mulighed for at styre pumpen manuelt. Sådan en funktion er en stor fordel ved pakning af våde eller bløde produkter. Selv når maskinen indstilles til våd-funktionen, sker det desværre ret ofte, at der suges væske ind i drypbakken, og at svejsesømmen ikke bliver tæt. Rengøringen er enkel, da Foodsaver V3840 er udstyret med en drypbakke, der kan tages af og vaskes op. I lighed med flere andre af maskinerne i testen bliver V3840 også overophedet, hvis der pakkes flere poser efter hinanden, også selvom man venter mellem poserne som angivet i instruktionsbogen.  Samlet set er dette en prisgunstig, funktionel og brugervenlig maskine. Det stående design med håndfri-funktion medfører en del ulemper rent funktionelt, men hvis det er vigtigt, at maskinen fylder mindre på køkkenbordet end traditionelle maskiner, så skal du bestemt se nærmere på Foodsaver V3840.

  • Fylder kun lidt på køkkenbordet, udmærket pakkekvalitet, nem at rengøre
  • Overophedes ved pakning af mange poser efter hinanden, håndfri-funktionen fungerer mindre godt
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
  • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

OBH Nordica Chef Food Sealer

Lille, lav pris og god pakkekvalitet


Mål (BxDxH): 37,5x20,5x10 cm Vægt: 2,2 kg Effekt: 120 W Pose på rulle: Nej Medfølgende tilbehør: 1 plasticrulle og 5 færdige poser

OBH Nordicas Chef Food Sealer er en lille, praktisk maskine. Den kan nemt være i en almindelig køkkenskuffe, hvilket gør opbevaringen lettere. Trods sin ringe størrelse, så er pakkekvaliteten rigtig god, men ikke helt så god som de bedste maskiner i testen. Forseglingen sker med en enkel svejsesøm, som holder tæt. Maskinen er let at anvende med få knapper og greb. Knappernes tekst er på engelsk, flere alternativer havde øget brugervenligheden. Nøjagtig som på den større model fra OBH Nordica, Supreme Food Sealer, skal låget lukket med ret så stor kraft, så det låser i begge sider. For en ældre bruger, eller hvis man mangler kræfter i arme eller hænder, kan det føles tungt. Plasticrullen kan ikke opbevares i maskinen, men der medfølger i stedet en lille posekniv, der anvendes til at skære poser i en passende størrelse. Det er lidt svært at få en lige og jævn kant, hvilket er nødvendigt, for at posen skal fungere.

OBH Nordicas Chef Food Sealer har en vådfunktion og mulighed for at vælge mellem to forskellige vakuumstyrker. Disse funktioner er beregnet til brug ved pakning af våde eller bløde/sarte produkter. Rengøringen er ret besværlig, da denne maskine ikke har en drypbakke, der kan tages af og vaskes op. Maskinen kan som de fleste vakuumpakkere blive overophedet. Dette mærker man ved, at poserne begynder at blive forseglet for tidligt, inden al luften er suget ud. Der er desværre ingen indikator, der advarer om overophedningen. Samlet set er dette en brugervenlig maskine, der leverer gode vakuumpakninger. Den mangler lidt af den kraft og hastighed, som de større maskiner i testen har. Men den praktiske størrelse kombineret med god kapacitet og lav pris gær alligevel OBH Nordicas Chef Food Sealer til et interessant alternativ, hvis man er på udkig efter en billig vakuumpakker, der er nem at opbevare.

  • God pakkekvalitet, lav pris, fylder kun lidt
  • Mangler drypbakke, sværere at rengøre, lidt langsom
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Caso VC 300 Pro

Gode dobbelte svejsesømme, der virkelig holder tæt


Mål (BxDxH): 38,5x8,5x24,5 cm Vægt: 1,9 kg Effekt: 120 W Pose på rulle: Ja Medfølgende tilbehør: 2 stk. poseruller, slange til vakuumbeholder (beholder medfølger ikke)

Caso VC300, der er storebror til Caso VC100, er en ukompliceret vakuumpakkermodel, der har få knapper og er nem at bruge. Knapperne og funktionerne er logiske, og det er ikke noget problem at bruge maskinen, selvom teksten ved siden af knapperne er på tysk. Der er to primære forskelle på de to modeller fra Caso. For det første muligheden for at anvende plasticruller, hvor man selv tilpasser størrelsen på posen. For det andet, at VC300 har en automatisk våd-indstilling til pakning af våde eller bløde produkter. Pakkekvaliteten er helt på niveau med lillebror, det vil sige en af de ringere i testen. I flere tilfælde kan den ikke tømmer poserne helt for luft. Jævne eller hårdere produkter som for eksempel frosne bær eller ost går fint, mens ujævne kødstykker er en udfordring. Forseglingen sker med dobbelte svejsesømme, der fungerer rigtigt godt, og dette mindsker også risikoen for lækager.

Den ret støjende VC300 er desværre også en ret langsom maskine. En praktisk funktion ved pakning af bløde eller våde ting er dog muligheden for selv at justere, hvilken styrke maskinen skal suge luften ud af posen med. Man kan også køre pumpen helt manuelt, hvis produkterne er meget våde eller bløde. Den aftagelige holder til plasticrulle og skærefunktionen gør, at man nemt selv kan bestemme længden på poserne. Placeringen af beholderen er dog uheldig, da den er svær at bruge, og plasticen dækker knapperne, når den rulles ud.  For at kunne se knapperne og bruge maskinen, skal man først rulle plasticen ind i beholderen. Rengøringen er meget enkel, og drypbakken kan komme i opvaskemaskinen. De største fordele ved Caso VC300 er de dobbelte svejsesømme, som giver en sikker forsegling, og muligheden for at anvende poser på rulle.  Nøjagtig som VC 100 lever VC 300 dog heller ikke op til prisen og har flere mangler, der trækker ned i det samlede indtryk.

  • God lukning af poserne, enkel rengøring
  • Tømmer ikke altid poserne for luft, dårlig placering af plasticrullen, langsom
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

2 af 5


Udvalgte priser:

Caso VC 100

Lille og let vakuumpakker, der er nem at bruge


Mål (BxDxH): 38x9x17 cm Vægt: 1,8 kg Effekt: 120 W Pose på rulle: Nej Medfølgende tilbehør: 10 stk. poser, slange til vakuumbeholder (beholder medfølger ikke)

Denne enkle og ukomplicerede model fra Caso har få knapper og er let at bruge. Teksten ved knapperne er desværre på tysk, hvilket trækker lidt ned på brugervenligheden. Ved hjælp af instruktionsbogen og nogle forsøg med at prøve sig fre, er det dog ikke noget problem at lære, hvordan vakuumpakkeren fungerer. VC 100 er beregnet til brug med færdige poser og ikke poser på rulle, som man selv tilpasser størrelsen på. Maskinen er en af de ringere i testen, når det gælder pakkekvaliteten. Det sker ret ofte, at der stadig er luftlommer i poserne, hvilket forringer varernes holdbarhed. Der dannes først og fremmest luftlommer, når man eksempelvis pakker ujævne kødstykker, da det kræver kraft at slippe af med de sidste luftlommer. Jævne og hårde produkter, f.eks. frosne bær, fungerer bedre, men alligevel ikke helt tilfredsstillende. De dobbelte svejsesømme gør dog, at posen forsegles meget godt og mindsker også risikoen for lækager. Derudover er maskinen desværre både langsom og støjende, hvilket ikke bidrager til en positiv oplevelse.

Det er muligt at køre vakuumpumpen helt manuelt – en god ting, hvis varerne der skal pakkes, er våde eller bløde. Det er en lidt omstændelig proces, der kræver timing og flere knaptryk, til forskel fra flere af de mere avancerede maskiner, der har fuldautomatiske våd/blød-indstillinger og bedre manuelle funktioner. Caso VC100 er meget let at rengøre, og drypbakken kan komme i opvaskemaskinen. En anden fordel ved denne maskine er størrelsen. Den er så lille, at den nemt kan opbevares i en almindelig køkkenskuffe. Helhedsindtrykket er dog, at det er en plasticagtig og billig maskine med flere tydelige mangler, der trækker ned på karakteren.

  • Fylder kun lidt, god forsegling af posen
  • Tømmer ikke altid poserne for luft, langsom, giver et dårligt kvalitetsindtryk
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

2 af 5


Udvalgte priser:
Del testen